Social Innovation Relay

Social Innovation Relay (SIR) is een wereldwijde competitie die wordt georganiseerd in samenwerking met NN. Tijdens SIR worden leerlingen van de middelbare school uit-gedaagd om een innovatief (zakelijk) concept te ontwikkelen om daarmee een sociale behoefte aan te pakken.

SIR is een gratis programma dat jongeren helpt bij het ontwikkelen van ondernemerschapsvaardigheden die ze nodig hebben in hun onderwijsloopbaan en toekomstige carrière. Na het bedenken van een sociale innovatie bepaalt de jury welke twintig beste teams worden gekoppeld aan een begeleider van NN. Hij of zij helpt hen bij het vertalen van ideeën in haalbare ondernemingsplannen.

Programma inhoud

Social Innovation Relay bestaat uit 7 stappen die plaatsvinden tussen november 2017 en juni 2018.

Stap 1. 
U vertelt de leerlingen over het project en geeft en voorbereidingsles. Hiervoor kunt u gebruik maken van de materialen op Mijn.JongOndernemen.

Stap 2.
Onder leiding van hun docent of een begeleider van NN of Enactus maken de leerlingen verschillende casussen. Op deze manier leren ze wat sociale innovaties zijn.

Stap 3.
De leerlingen registreren zich online voor de competitie. Ze maken een individueel en team profiel en lezen de informatie op de website door. De leerlingen maken de online quiz, waarmee ze hun kennis op het gebied van sociale innova­ties testen. Ze krijgen een persoonlijk certificaat.

Stap 4. 
In 1-3 lessen bedenken de leerlingen een sociaal maatschappelijk idee.

Stap 5.
De leerlingen leveren per team (2 tot 4 leerlin­gen) online hun idee in. In maximaal 500 woorden beschrijven de teams hun idee voor sociale innovatie en welk maatschappelijk doel het dient.

Stap 6. 
De 20 beste teams uit Nederland worden uitgenodigd voor Inspiration Day. Een dag vol workshops en inspiratie. De teams worden hier gekoppeld aan een mentor van NN die hen helpt hun idee verder uit te werken.

Stap 7.
De 10 teams die uiteindelijk het beste plan hebben strijden in de Nationale Finale in mei om de titel. De beste drie teams krijgen prijzen ter beschikking gesteld door NN.

Stap 8.
De winnaars van de Nationale Finale vertegen­woordigen Nederland tijdens de online Internationale Finale in juni!

Faciliteiten

Jong Ondernemen ondersteunt en faciliteert Social Innovation Relay. Dit doen we voornamelijk via Mijn Jong Ondernemen, de online omgeving voor docenten en studenten. Daarnaast is Jong Ondernemen bereikbaar voor vragen (bij uw persoonlijke aanspreekpunt) en organiseert zij samen met NN de Nationale Finale en samen met JA Europe de online Internationale Finale. 

  • toegang tot de online leeromgeving Mijn Jong Ondernemen;
  • begeleiding door vrijwilligers met ervaring als (sociaal) ondernemer of in het bedrijfsleven;
  • deelname aan de competitie;
  • deelname aan internationale programma's en competities.

Leeruitkomsten

Het centrum voor onderwijs en industrie van de Universiteit van Warwick heeft een evaluatie uitgevoerd onder leerlingen en begeleiders die de laatste drie jaar hebben deelgenomen aan dit project. Deze evaluatie laat zien dat tijdens Social Innovation Relay belangrijke vaardigheden worden ontwikkeld:

  • Ondernemerschap – 82% van de leerlingen is ervan overtuigd dat hij een sociale onderneming op kan starten.
  • Creativiteit – 87% van de leerlingen ontwikkelde creatief denkvermogen.
  • Online leeromgeving – 83% van de leerlingen geeft aan dat door middel van ICT het leerproces sneller en efficienter plaatsvond.
  • Sociaal bewustzijn – 86% van de leerlingen is bewuster van de sociale uitdagingen in zijn omgeving.

Meedoen of vragen?

Wilt u doet jaar deelnemen of heeft u vragen over het project? Neem contact op met Anneloes Krom

"Het is een unieke kans om met mensen te werken die al heel wat ervaring hebben."
Charlotte Vullinghs Deelnemer Social Innovation Relay 2014-2015

Kosten

Deelname aan het Social Innovation Relay project is gratis! Het project wordt gefinancieerd door NN.

"Sociaal ondernemerschap is het ondernemerschap van de toekomst. Het gaat niet alleen om het verdienen van geld, het gaat vooral ook over het hebben van impact."
Dorothee van Vredenburch NN Group