Updates programma's 2020-2021

Nu het schooljaar 2019-2020 weer bijna voorbij is, kijkt Jong Ondernemen weer langzaam naar het nieuwe schooljaar. Sommige scholen blijven ook dan nog online onderwijs geven en andere scholen gaan voorzichtig weer (meer) lessen op school geven. Op deze pagina vind je een overzicht van de vernieuwingen in de Jong Ondernemen programma’s voor het schooljaar 2020-2021. Ook lanceren we een aantal nieuwe initiatieven die passen bij de huidige tijd. Onze online programma’s zijn op afstand goed te volgen, ook komend schooljaar bieden we jullie alle ondersteuning hierbij.

Na het lezen van deze update ben je weer helemaal op de hoogte van de updates vanuit Jong Ondernemen voor het nieuwe schooljaar. Doe jij volgend jaar ook weer mee met een van de programma's van Jong Ondernemen? Wij zouden het geweldig vinden als je samen met ons bouwt aan een ondernemende toekomst!

Een paar algemene updates:

 • We zijn bezig met een nieuwe website voor jongondernemen.nl. We streven ernaar deze website begin van het nieuwe schooljaar te lanceren. Op onze nieuwe algemene website is er bijvoorbeeld veel meer ruimte voor inspiratie in de vorm van leuke interviews en video’s!
 • Ook komend schooljaar organiseren we weer onze evenementen ter ondersteuning bij onze programma’s Junior en Student Company. De evenementen worden aangepast aan de 1.5meter-samenleving en voor de exacte invulling houden we de richtlijnen van het RIVM in de gaten. Het worden sowieso weer hele mooie evenementen!
 • We denken komend schooljaar graag mee met alle docenten, leerlingen, studenten, begeleiders en andere betrokkenen over het eventueel op afstand volgen van onze programma’s. We lanceren schooljaar 2020-2021 toffe initiatieven om iedereen goed te ondersteunen, zoals online vragenuurtjes met experts, webinars en shoutouts op ons Instagramkanaal (we zetten van companies extra in het zonnetje).

Basisonderwijs: Vakantie-eiland en Pop-up Store

Het programma Vakantie-eiland voor groep 5/6 blijft hetzelfde, maar het programma Pop-up Store voor groep 7/8 wordt aangepast. Hieronder vind je de vernieuwingen van Pop-up Store:

 • Digitaliseren: Een aantal onderdelen van de Pop-up Store box worden gedigitaliseerd. Zo kun je straks ook onderdelen van de box opnieuw bestellen, zodat je niet telkens een nieuwe box aan hoeft te schaffen.
 • Duurzame materialen: De materialen in de box worden duurzamer. We bieden meer biologisch afbreekbaar materiaal aan.

De prijs van Vakantie-eiland en Pop-up store blijft hetzelfde, namelijk €42,50 per box.

Meer informatie over de programma's voor het basisonderwijs

Voortgezet onderwijs: YES!, Webshop at School en Junior Company

De programma’s voor het voortgezet onderwijs worden voor een deel vernieuwd, vooral op het gebied van tekstuele aanpassingen. Bij het programma Junior Company zijn er wel een aantal belangrijke, mooie vernieuwingen! Hieronder een overzicht van de algemene aanpassingen voor alle programma’s voor het voortgezet onderwijs:

 • Reflectie: Meer aandacht voor zowel persoonlijke reflectie als teamreflectie door het toevoegen van formatieve opdrachten.
 • Aantal opdrachten: We gaan kritisch kijken naar de hoeveelheid huidige opdrachten. Ook letten we erop of de inhoud en vorm nog aansluiten bij leerbehoeften van de leerlingen. Zo niet, dan wordt de opdracht aangepast.
 • Focus op softskills: In de programma’s komt er meer focus op de softskills die je tijdens het proces ontwikkelt i.p.v. op het resultaat (winst).
 • Klantdenken: Meer focus op klantdenken i.p.v. productdenken.
 • Loon uitbetalen: We focussen meer op hoe je als company met verloning omgaat tijdens het runnen van het bedrijf. Meer voorbeelden hierover zullen worden opgenomen in de handleiding en binnen de theorie.
 • Marktonderzoek: Het marktonderzoek krijgt een prominenter onderdeel van het programma Junior Company.
 • Klassikale lessen: Er wordt een stappenplan voor de klassikale lessen aan de docentenhandleiding toegevoegd.
Webshop at School

Ruim een jaar geleden introduceerden we ons nieuwe programma voor onderbouw vmbo: Webshop at School. Komend schooljaar voegen we er een havo/vwo onderbouw versie aan toe. Deze versie sluit beter aan op de leerbehoeften van de havo- en vwo-leerlingen. Wat gaan we verder vernieuwen?

 • Webshoptool: Er wordt een verbeterde versie van de webshoptool aangeboden die ook ‘in het echt’ te gebruiken is.
 • Betaalde digitale versie: Webshop at School is een offline programma, maar vanaf komend schooljaar komt er ook een digitale versie. Voor een kleine bijdrage kun je dan gebruik maken van de verbeterde versie van de webshoptool. De gratis versie blijft ook beschikbaar, maar dan zonder webshoptool.

Meer informatie over Webshop at School

YES!

Vorig jaar heeft YES! een grote update gekregen. Zo hebben we een aparte versie ontwikkeld voor vmbo-leerlingen, bevat het programma minder opdrachten en ligt er meer de nadruk op de praktijk. Komend schooljaar zijn er geen inhoudelijke aanpassingen aan het programma.

Meer informatie over YES!

Junior Company

Voor Junior Company zijn er een paar belangrijke aanpassingen:

 • Nieuwe partner voor bankrekeningen: Vanaf volgend schooljaar is er een nieuwe bankpartner. Dit was Rabobank, maar we zijn nu in gesprek met een andere partner voor de bankrekeningen. Het proces van een bankrekening aanvragen zal met de nieuwe partner heel snel gaan, waardoor Junior Companies veel sneller aan de slag kunnen. Meer informatie over deze partner volgt!
 • Eigen crowdfundingplatform: We zijn in gesprek met een partner voor een eigen crowdfundingplatform. Dit is een grote wens van ons, maar ook van veel docenten en leerlingen. Regelmatig kregen we hier vragen over. En daarom zijn we trots dat we in een vergevorderd stadium zijn met het opzetten en vormgeven van ons eigen crowdfundingplatform. We streven ernaar dat vanaf begin volgend schooljaar alle Junior Companies startkapitaal kunnen ophalen via een eigen crowdfundingactie. Voor dit platform vragen we per company een kleine vergoeding. Het verkopen van aandelen blijft ook mogelijk.
 • Nieuwe ondernemerstest: Een nieuwe, compactere ondernemerstest wordt aangeboden zonder persoonlijke inlog. De test is heel gebruiksvriendelijk en is geschikt voor elk niveau. De test heeft dezelfde wetenschappelijke onderbouwing als de E-scan en zal de E-scan dan ook gaan vervangen. Mocht je toch graag komend schooljaar gebruik willen maken van de E-scan, laat dit dan aan ons weten via info@jongondernemen.nl.
 • Meer online hulp van experts: De afgelopen maanden hebben we een aantal nieuwe initiatieven gelanceerd, zoals live Q&A’s via Instagram en online inspiratiesessies. Hier werd heel leuk en positief op gereageerd, daarom gaan we komend schooljaar maandelijks een aantal toffe inspiratiesessies/webinars/vragenuurtjes met experts organiseren voor alle deelnemers. Deze sessies zijn als extra aanvulling op de programma’s en zijn vanuit huis gemakkelijk te volgen. Hoe dit er precies uit gaat zien, laten we jullie aan het begin van het schooljaar weten.
 • Minder switchen: Teksten, opdrachten en video’s worden geïntegreerd in één digitale leeromgeving, zodat leerlingen niet meer hoeven te switchen tussen de leeromgeving en het e-portfolio.
 • Gebruiksvriendelijker: Het aantal ‘clicks’ in de leeromgeving en het e-portfolio wordt verminderd om de gebruiksvriendelijkheid voor zowel leerlingen als docenten te verhogen.

Meer informatie over Junior Company

Mbo: YES!, Zeker van je Zaak en Student Company

De programma’s voor het mbo worden voor een deel vernieuwd, vooral op het gebied van tekstuele aanpassingen. Hieronder een overzicht van de algemene aanpassingen voor alle programma’s voor het mbo:

 • Reflectie: Meer aandacht voor zowel persoonlijke reflectie als teamreflectie door het toevoegen van formatieve opdrachten. Dit geldt niet voor Zeker van je Zaak.
 • Aantal opdrachten: We gaan kritisch kijken naar de hoeveelheid huidige opdrachten. Ook letten we erop of de inhoud en vorm nog aansluiten bij leerbehoeften van de leerlingen. Zo niet, dan wordt de opdracht aangepast.
 • Focus op softskills: In de programma’s komt er meer focus op de softskills die je tijdens het proces ontwikkelt i.p.v. op het resultaat (winst).
 • Klantdenken: Meer focus op klantdenken i.p.v. productdenken.
 • Loon uitbetalen: We focussen meer op hoe je als company met verloning omgaat tijdens het runnen van het bedrijf. Meer voorbeelden hierover zullen worden opgenomen in de handleiding en binnen de theorie.
 • Marktonderzoek: Het marktonderzoek krijgt een prominenter onderdeel van het programma Student Company.
 • Klassikale lessen: Er wordt een stappenplan voor de klassikale lessen aan de docentenhandleiding toegevoegd.
YES! voor het mbo

Vorig jaar heeft YES! een grote update gekregen. Zo bevat het programma minder opdrachten en ligt er meer de nadruk op de praktijk. Komend schooljaar zijn er geen inhoudelijke aanpassingen aan het programma. Er is één aanpassing voor docenten, want er komt namelijk een duidelijke onderbouwing voor docenten over hoe je YES! op het mbo kunt toepassen en hoe dit gelinkt is aan de generieke competenties uit het kwalificatiedossier.

Meer informatie over YES!

Zeker van je Zaak

Zeker van je Zaak wordt komend schooljaar niet vernieuwd. Dit individuele online programma leent zich perfect om te volgen op afstand mochten de scholen aan het begin van het schooljaar niet (geheel) open te gaan.

Meer informatie Zeker van je Zaak

Student Company – mbo & mbo+

Het programma Student Company mbo & mbo+ heeft een aantal mooie updates voor komend schooljaar. Lees ze hieronder goed door!

 • Eigen crowdfundingplatform: We zijn in gesprek met een partner voor een eigen crowdfundingplatform. Dit is een grote wens van ons, maar ook van veel docenten en leerlingen. Regelmatig kregen we hier vragen over. En daarom zijn we trots dat we in een vergevorderd stadium zijn met het opzetten en vormgeven van ons eigen crowdfundingplatform. We streven ernaar dat vanaf begin volgend schooljaar alle Junior Companies startkapitaal kunnen ophalen via een eigen crowdfundingactie. Voor dit platform vragen we per company een kleine vergoeding. Het verkopen van aandelen blijft ook mogelijk.
 • Nieuwe ondernemerstest: Een nieuwe, compactere ondernemerstest wordt aangeboden zonder persoonlijke inlog. De test is heel gebruiksvriendelijk en is geschikt voor elk niveau. De test heeft dezelfde wetenschappelijke onderbouwing als de E-scan en zal de E-scan dan ook gaan vervangen. Mocht je toch graag komend schooljaar gebruik willen maken van de E-scan, laat dit dan aan ons weten via info@jongondernemen.nl.
 • Nieuwe partner voor webshop: We zijn met verschillende partners aan het bespreken hoe we ons e-commerce aanbod kunnen vergroten. Naast de samenwerking met Mollie, zijn we nu in een vergevorderd stadium aan het praten met een partner die het mogelijk maakt om webshops aan te bieden aan deelnemers.
 • bunq blijft partner bankrekeningen: Sinds dit schooljaar hebben we een nieuwe partner voor de bankrekeningen: bunq. Het proces van het aanvragen van een bankrekening gaf in het begin van het schooljaar wat problemen, maar dit proces is inmiddels aangepast. We voorzien komend schooljaar dan ook veel meer vragen en problemen met het aanvragen van een bankrekening voor de Student Companies.
 • Meer online hulp van experts: De afgelopen maanden hebben we een aantal nieuwe initiatieven gelanceerd, zoals live Q&A’s via Instagram en online inspiratiesessies. Hier werd heel leuk en positief op gereageerd, daarom gaan we komend schooljaar maandelijks een aantal toffe inspiratiesessies/webinars/vragenuurtjes met experts organiseren voor alle deelnemers. Deze sessies zijn als extra aanvulling op de programma’s en zijn vanuit huis gemakkelijk te volgen. Hoe dit er precies uit gaat zien, laten we jullie aan het begin van het schooljaar weten.
 • Minder switchen: Teksten, opdrachten en video’s worden geïntegreerd in één digitale leeromgeving, zodat leerlingen niet meer hoeven te switchen tussen de leeromgeving en het e-portfolio.
 • Gebruiksvriendelijker: Het aantal ‘clicks’ in de leeromgeving en het e-portfolio wordt verminderd om de gebruiksvriendelijkheid voor zowel leerlingen als docenten te verhogen.
 • Leerdoelen: Alle leerdoelen zijn kritisch bekeken en door zowel docenten als studenten beoordeeld. Aan de hand hiervan kijken we naar de inhoud van verschillende opdrachten en hoe deze goed aansluiten bij de exameneisen van komend schooljaar.
 • Inhoud moderniseren: We gaan de inhoud updaten, meer van deze tijd maken. We proberen meer relevante voorbeelden te noemen en tot de verbeelding te spreken van de studenten van aankomend schooljaar.

Meer informatie Student Company mbo & mbo+

Hbo: Student Company

Het programma Student Company hbo heeft een aantal hele mooie updates voor komend schooljaar. Lees ze hieronder goed door!

 • E-learning Student Company: De grootste en belangrijkste aanpassing voor Student Company hbo voor komend schooljaar is dat we het programma in een nieuwe e-learning omgeving gaan aanbieden. Geen (digitaal) invulbare werkbladen meer, maar een interactieve omgeving die zowel formatief als summatief wordt beoordeeld.
 • Eigen crowdfundingplatform: We zijn in gesprek met een partner voor een eigen crowdfundingplatform. Dit is een grote wens van ons, maar ook van veel docenten en leerlingen. Regelmatig kregen we hier vragen over. En daarom zijn we trots dat we in een vergevorderd stadium zijn met het opzetten en vormgeven van ons eigen crowdfundingplatform. We streven ernaar dat vanaf begin volgend schooljaar alle Junior Companies startkapitaal kunnen ophalen via een eigen crowdfundingactie. Voor dit platform vragen we per company een kleine vergoeding. Het verkopen van aandelen blijft ook mogelijk.
 • Meer interactie: We voegen meer interactiviteit toe aan het programma, bijvoorbeeld door meer focus te leggen op het proces van de company en door meer videomateriaal toe te voegen.
 • Moderniseren opdrachten: Er is een flinke slag geslagen in het moderniseren van de opdrachten. Er is kritisch gekeken naar de hoeveelheid opdrachten en de manier waarop deze worden afgenomen.
 • Minder switchen: Teksten, opdrachten en video’s worden geïntegreerd in één digitale leeromgeving, zodat leerlingen niet meer hoeven te switchen tussen de leeromgeving en het e-portfolio.
 • Gebruiksvriendelijker: Het aantal ‘clicks’ in de leeromgeving en het e-portfolio wordt verminderd om de gebruiksvriendelijkheid voor zowel leerlingen als docenten te verhogen.
 • Nieuwe ondernemerstest: Een nieuwe, compactere ondernemerstest wordt aangeboden zonder persoonlijke inlog. De test is heel gebruiksvriendelijk en is geschikt voor elk niveau. De test heeft dezelfde wetenschappelijke onderbouwing als de E-scan en zal de E-scan dan ook gaan vervangen. Mocht je toch graag komend schooljaar gebruik willen maken van de E-scan, laat dit dan aan ons weten via info@jongondernemen.nl.
 • Nieuwe partner voor webshop: We zijn met verschillende partners aan het bespreken hoe we ons e-commerce aanbod kunnen vergroten. Naast de samenwerking met Mollie, zijn we nu in een vergevorderd stadium aan het praten met een partner die het mogelijk maakt om webshops aan te bieden aan deelnemers.
 • bunq blijft partner bankrekeningen: Sinds dit schooljaar hebben we een nieuwe partner voor de bankrekeningen: bunq. Het proces van het aanvragen van een bankrekening gaf in het begin van het schooljaar wat problemen, maar dit proces is inmiddels aangepast. We voorzien komend schooljaar dan ook veel meer vragen en problemen met het aanvragen van een bankrekening voor de Student Companies.
 • Meer online hulp van experts: De afgelopen maanden hebben we een aantal nieuwe initiatieven gelanceerd, zoals live Q&A’s via Instagram en online inspiratiesessies. Hier werd heel leuk en positief op gereageerd, daarom gaan we komend schooljaar maandelijks een aantal toffe inspiratiesessies/webinars/vragenuurtjes met experts organiseren voor alle deelnemers. Deze sessies zijn als extra aanvulling op de programma’s en zijn vanuit huis gemakkelijk te volgen. Hoe dit er precies uit gaat zien, laten we jullie aan het begin van het schooljaar weten.
 • Leerdoelen: Alle leerdoelen zijn kritisch bekeken en door zowel docenten als studenten beoordeeld. Aan de hand hiervan kijken we naar de inhoud van verschillende opdrachten en hoe deze goed aansluiten bij de exameneisen van komend schooljaar.
 • Inhoud moderniseren: We gaan de inhoud updaten, meer van deze tijd maken. We proberen meer relevante voorbeelden te noemen en tot de verbeelding te spreken van de studenten van aankomend schooljaar.

Meer informatie over Student Company

Meld je aan voor ons docentenpanel!

We hebben een docenten- en studentenpanel per programma opgericht om behoeften van docenten en leerlingen/studenten te inventariseren. Mocht je hierbij willen aansluiten, stuur dan een mail naar info@jongondernemen.nl met als onderwerp 'aanmelden docentenpanel'. Vermeld in je mail ook bij welk programma je aan wilt sluiten in het docentenpanel.