YES!

YES!

Het programma

Het programma YES! laat leerlingen kennismaken met ondernemerschap. Wij geloven erin dat je ondernemen alleen kan leren door het zelf te doen.

Daarom werken de leerlingen tijdens YES! in groepjes samen en kopen ze producten in die ze ook écht zelf gaan verkopen tijdens een marktdag. Ze denken na over hun doelgroep, maken promotie en bepalen een goede verkoopprijs. Een ultieme kennismaking met ondernemen, in een beschermde omgeving. 

Aansluiting op het onderwijs

Dankzij de programma's van Jong Ondernemen sluit het onderwijs goed aan op de huidige maatschappij en het bedrijfsleven. Het programma is daarnaast goed te implementeren in het onderwijs.

Leerlingen leren in 10 lessen samenwerken, omgaan met geld, presenteren, keuzes maken en verantwoording afleggen. Ze doen financiële kennis op, brengen theorie in praktijk en ervaren wat ondernemerschap inhoudt.

Programma Yes!

Onderwijsniveau: middelbare school of mbo, 2 versies: vmbo of havo/vwo (havo/vwo is geschikt voor mbo niveau 1 en 2)
Leerjaar: onderbouw
Studiebelasting 10 lessen (van minimaal 40 minuten per les)
Aantal deelnemers groepjes van 3-5 leerlingen

Programma inhoud

Er zijn twee versies van het programma, 1 voor het vmbo en 1 voor havo/vwo. De havo/vwo versie is het meest geschikt voor mbo niveau 1 en 2. De opzet is voor beide versies hetzelfde: de leerlingen vormen groepje en kiezen een product dat ze gaan in- en verkopen. In de daaropvolgende lessen treffen ze voorbereidingen om tijdens de marktdag zoveel mogelijk producten te verkopen. De vmbo-variant van YES! bevat meer praktische opdrachten en in de havo/wo variant komt meer theorie aan bod. 

Hieronder zie je welke onderwerpen er elke les aan bod komen:

Les 1: Wat is ondernemen? 
Les 2: Het bedrijf starten
Les 3: Doelgroep en product bepalen
Les 4: Geld verdienen
Les 5: Promotie plan
Les 6: Promotie maken
Les 7: Marktdag voorbereiden
Les 8: Verkooptechnieken
Les 9: Marktdag
Les 10: Reflectie & Afsluiting

Faciliteiten

Om het programma goed uit te voeren en snel van start te gaan, krijg je als docent toegang tot de online programma-omgeving Mijn Jong Ondernemen, hier vind je:

  • Een uitgebreide docentenhandleiding met daarin per les een lesplan, handige tips&tricks, een beoordelingsformulier en informatie over de aansluiting van YES! op het onderwijs.
  • PowerPoint-presentaties per les, die je zelf kunt personaliseren of afstemmen. In het opmerkingen veld wordt per dia aangegeven hoe je deze met de klas bespreekt;
  • Werkbladen voor de leerlingen;
  • Certificaten voor de leerlingen wanneer zij het programma succesvol hebben afgerond.
  • Een ondernemerstest, geschikt voor elk niveau. Door deze test krijgen leerlingen inzicht in hun score op zes persoonlijke, ondernemerschapscompetenties en ontdekken zo hun ondernemende kwaliteiten. 

Ondernemen is risico nemen. Maar als je voor het eerst onderneemt, is een vangnet wel fijn. Daarom bieden we als Jong Ondernemen de volgende faciliteiten:

  • Mogelijkheid om in te kopen bij de groothandels Fairtrade Original en Lavista Relatiegeschenken;
  • Financiële garantstelling vanuit Jong Ondernemen voor onverhoopt verlies van de YES!-bedrijven;

Aansluiting op het onderwijs

Al onze programma's vormen een doorlopende leerlijn. Daarnaast kent ieder programma zijn unieke eigenschappen. YES!:

  • Sluit aan bij de 21st century skills; creatief denken, probleem oplossen, communiceren en samenwerken.
  • Sluit aan op de kerndoelen Nederlands, mens en natuur, mens en maatschappij en kunst en cultuur. Daarnaast draagt YES! bij aan het ontwikkelen van ondernemerschapscompetenties.

Vraag hier meer informatie aan over de aansluiting van YES! op het onderwijs.

“YES zit goed in elkaar en we krijgen fijne ondersteuning van de Regio-aanvoerder. De leerlingen komen er op een speelse manier achter wat ondernemen is en wat er allemaal bij het opzetten van een bedrijf komt kijken. Daardoor weten de leerlingen of ondernemen juist wel of niet iets voor hen is.”
Peter van Westen Christelijke Scholengemeenschap Walcheren

Partners van dit programma zijn: