Leerlingen Willem van Oranje College winnen Nationale Sci-Tech Challenge

SciTechChallenge-JongOndernemen-29032018-JostijnLigtvoetFotografie-245.jpgThursday 05 April 2018 10:30

Rotterdam, 29 maart 2018 – Stel, het Nederlands elftal is in topvorm en het EK voetbal wordt in 2020 in Rotterdam georganiseerd. Hoe ga je dan alle duizenden toeschouwers naar en in Rotterdam vervoeren? Dat, helaas, fictieve scenario vormde de uitdaging voor tientallen middelbare scholieren tijdens de Nationale Sci-Tech Challenge. Teams van zeven middelbare scholen gingen op donderdag 29 maart aan de slag met dit vraagstuk.

Milieuvriendelijk openbaar vervoerssysteem
Het scenario: Rotterdam is geselecteerd voor het hosten van wedstrijden tijdens het EK voetbal in 2020. Rotterdam organiseert in juli 2020 zes wedstrijden gespreid over twee weken. Vorm met je team een klein consultancybureau en bedenk een milieuvriendelijk openbaar vervoerssysteem voor de periode van het kampioenschap. Tijdens hun challenge werden de teams bijgestaan door experts van ExxonMobil. Aan het einde van de dag presenteerde elk team zijn idee voor een jury. Deze jury beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van innovatie, haalbaarheid, technologie, kostenanalyse, creativiteit, kwaliteit en teamwork.

Het winnende idee
Het team van het Willem van Oranje College wist de jury het beste te overtuigen. Met hun oplossing kunnen zij alle bezoekers vervoeren zonder CO2 uit te stoten. Het vervoer vindt namelijk plaats door middel van groene transferia, vanaf daar kunnen bezoekers met de OV-fiets of elektrische bus naar de wedstrijd. De gebruikte stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Voor de huisvesting van de sporters en toeristen worden twee flats gebouwd die later verhuurd worden als studentenkamers. Tot slot wordt er tijdens de wedstrijden gewerkt met bekers van polycarbonaat, zodat deze zijn te recyclen.

Het team neemt op 15, 16 en 17 mei 2018 namens Nederland deel aan de Europese Sci-Tech Challenge in Brussel.

Sci-Tech Challenge onderstreept belang van technologie en wetenschap
De Sci-Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Nationale Challenge. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “Het vermogen van een industrie om vooruit te lopen hangt af van de toekomstige generatie ingenieurs/wetenschappers. Deze toekomstige generatie hebben we hier vandaag aan het werk gezien”, aldus Jan Michielsen, President Directeur ExxonMobil Benelux.

Over ExxonMobil
ExxonMobil is de grootste beursgenoteerde internationale olie- en gasmaatschappij ter wereld. Naast het winnen, verkopen en distribueren van aardolie en aardgas verzorgen we de raffinage en marketing van petroleumproducten en leveren we grondstoffen voor de chemische industrie. Onze missie is energie en petrochemische producten te leveren op een veilige manier, met minimale impact op het milieu en tot tevredenheid van onze klanten en aandeelhouders.

Met het toepassen van wetenschappelijke kennis en het ontwikkelen van innovaties werken we continu aan betere, veiligere en schonere manieren om de energie te leveren die de wereld nodig heeft. De opleiding van een nieuwe generatie wetenschappers, onderzoekers, engineers en wiskundigen is daarbij van groot belang. Daarom steunt ExxonMobil programma's zoals de Sci-Tech Challenge; om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van een techniek- of chemie-opleiding en ze te enthousiasmeren voor de olie- en chemiesector.

In Nederland is ExxonMobil sterk vertegenwoordigd met een raffinaderij, chemische fabrieken en een smeeroliemengfabriek in het Rotterdamse havengebied. Het hoofdkantoor voor de Benelux-organisatie van ExxonMobil bevindt zich in Breda. Consumenten kennen ons voornamelijk via onze producten met de merknamen Esso (brandstoffen) en Mobil (smeermiddelen). Voor meer informatie: www.exxonmobil.nl.

Over Stichting Jong Ondernemen
Jong Ondernemen is een ondernemende stichting die het mogelijk maakt dat jongeren tijdens hun opleiding gaan ondernemen. Jong Ondernemen vindt dat je ondernemerschap niet (alleen) in theorie kunt leren, maar het vooral moet doen. Dat doet Jong Ondernemen door programma’s te ontwikkelen waarin de nadruk ligt op ‘learning by doing’. De stichting streeft een substantiële bijdrage na voor een betere economische toekomst van Nederland. Deze toekomst valt of staat met de mate van ondernemerschap van de jongeren van nu.

Jong Ondernemen biedt ondernemerschapsprogramma’s aan op alle onderwijsniveaus. Middels een doorlopende leerlijn en nauwe betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven ontwikkelen jaarlijks bijna 75.000 leerlingen en studenten van basisonderwijs tot universiteit ondernemersvaardigheden. Meer informatie vindt u op www.jongondernemen.nl.

« Back