Winnaar nationale finale Social Innovation Relay leert kinderen recyclen

JO-FinaleSocialInnovationRelay-DelftsePoort-14052018-JostijnLigtvoetFotografie-137.jpgWednesday 16 May 2018 15:32

Op maandag 14 mei presenteerden tien teams van middelbare scholieren hun sociaal innovatieve idee tijdens de finale van de Social Innovation Relay in de Delftse Poort in Rotterdam. De tien teams waren samen met hun mentoren en docenten aanwezig om te strijden voor het beste sociale innovatieve idee van Nederland.

De leerlingen die aanwezig zijn hebben al een heel traject achter de rug. Het begon allemaal met een introductieles over sociaal ondernemen door een vrijwilliger van NN. Daarna hebben bijna duizend leerlingen zelf een idee bedacht voor een sociale onderneming. De twintig teams met de beste ideeën werden gekoppeld aan een mentor van NN die hen heeft ondersteund bij het verder uitwerken van hun idee.

De tien beste teams namen het tegen elkaar op in de finale van de Social Innovation Relay. De teams kregen drie minuten de tijd om hun idee te pitchen, waarna ze enkele kritische vragen van de jury beantwoordden. De jury bestond uit Kees Klomp (Directeur Stichting Maatschappij en Onderneming), Ab Chakai (Strategische Innovator NN Sparklab) en Marieke den Nijs (Co-founder Outside Inc.).

De jury luistert aandachtig naar de pitches en stelt veel vragen. Als alle teams aan de beurt zijn geweest, gaat de jury in beraad. De jury geeft elk team feedback op hun idee en vervolgt met de bekendmaking van de top drie. Het team TyJaSIne (Carmel College Salland) behaalt met hun idee voor een slim stopcontact de derde plaats. De tweede plaats gaat naar het team Never Give Up (Pierson College Den Bosch). Zij bedachten een slimme app om meer mensen te motiveren om de trein in plaats van de auto te pakken.

De eerste prijs is voor Imke, Djenna, Robin en Sara van Joy and Happiness (Pierson College Den Bosch). Het idee van het team is om lespakketten aan te bieden aan basisscholen. Bij deze lespakketten leren kinderen hoe ze goed om kunnen gaan met hun afval, om zo de onnodige afvalverbranding te verminderen. Ze verzamelen groen, papier en plastic afval in losse afvalbakken. Met het groenafval (compost) onderhouden ze een moestuin en van het plastic, papier afval kunnen scholen optioneel (als ze wat meer betalen) iets laten maken, zoals broodtrommels, stoelen (van plastic) en schriften (van papier). Op deze manier zien kinderen het nut van recyclen in en leren ze wat je met je afval kunt doen.

Het team neemt namens Nederland deel aan de online internationale finale van de Social Innovation Relay in juni. Daarin nemen ze het op tegen middelbare scholieren van over de hele wereld!

Social Innovation Relay
Een wedstrijd waarbij jongeren een sociaal innovatief idee bedenken om een maatschappelijk probleem op te lossen: dat is waar het om gaat bij Social Innovation Relay (SIR). Het project is in Nederland opgezet door Jong Ondernemen in samenwerking met NN Group. In totaal namen in schooljaar 2017/2018 bijna 1.000 leerlingen uit Nederland deel aan dit project.

De leerlingen - afkomstig uit het voortgezet onderwijs - werden via een casus uitgedaagd na te denken over een bestaand sociaal innovatief idee en de doelgroep die daarmee gebaat is. Vervolgens  hebben de leerlingen een eigen sociaal innovatief idee bedacht en, met behulp van begeleiders vanuit NN, uitgewerkt. Dankzij de inzet van vrijwilligers bij het doceren van de casussen, het begeleiden van de teams en het beoordelen van de plannen worden leerlingen al op jonge leeftijd geïnspireerd om een betere wereld te creëren.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

« Back