'In iedere industrie is er van alles mogelijk!'

cisco_gastcollege_andrebrugman.jpgThursday 10 December 2015

Eind november gaf Andre Brugman, Manager Systems Engineers bij Cisco, op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam een gastcollege aan de studenten Leisure Management. De studenten doen dit collegejaar mee aan Student Company.

Het gastcollege is onderdeel van een project van Cisco en Jong Ondernemen, waarbij studenten les krijgen over Internet of Everything – de mogelijkheid om via internettechnologie slimme verbindingen te leggen tussen mensen, apparaten, processen en gegevens.

Waarom moeten studenten nu les krijgen over de mogelijkheden die Internet of Everything biedt, niet pas over enkele jaren?

"Eigenlijk is dat een onderwerp dat in alle opleidingen besproken zou moeten worden. Internet of Everything (IoE), of in goed Nederlands: het internet der dingen, zal in iedere industrie namelijk een belangrijke rol gaan spelen. Sterker nog: door de digitalisering van veel processen in alle bedrijfstakken wordt Internet of Everything steeds belangrijker, de veranderingen vinden nu plaats!"

Wat hebben studenten van een opleiding als Leisure Management aan het internet der dingen?

"Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop concerten worden georganiseerd en welke nieuwe digitale middelen er gebruikt worden om het leuker en spannender te maken. Tegelijkertijd komt de organisatie meer te weten over hoe bezoekers het concert beleven.

Tijdens het gastcollege heb ik verschillende voorbeelden laten zien hoe studenten van Leisure Management tijdens en na hun opleiding in aanraking gaan komen met Internet of Everything. Bijvoorbeeld een bierflesje dat door middel van sensoren reageert op muziek, temperatuur en beweging van bezoekers. Zo wordt er iets extra’s toegevoegd aan een avondje uit. Daarnaast kan de organisatie van een concert en de leverancier van het bier precies zien op welke manier hun product wordt gebruikt."

"Een ander voorbeeld van een Internet of Everything in Leisure Management is ‘crowd control’. Een museum of een voetbalclub kan op die manier gerichte informatie naar bezoekers sturen, zodat deze gemakkelijker door een bepaalde locatie geleid kunnen worden."

Geldt dit voor alle studenten?

"Ik denk dat het belangrijk is dat studenten al tijdens hun opleiding les krijgen over Internet of Everything. Steeds meer ‘dingen’, zelfs koeien en bomen, worden voorzien van sensoren en een verbinding met internet. Het is aan de leerlingen en studenten van nu om met ideeën te komen om de gegevens (‘big data’) van bijvoorbeeld concertbezoekers, voetbalfans, patiënten, chauffeurs en winkelbezoekers te gebruiken. In iedere industrie is er van alles mogelijk!"

Wat was de reactie van studenten op je verhaal?

"Een leuke reactie en een veelgehoorde opmerking tijdens het college was: “Ik wist niet dat dit al mogelijk was!” Studenten waren ook erg benieuwd naar de manier hoe ze binnen hun student company aan de slag konden met het koppelen van ‘dingen’ en het ophalen van data uit deze toepassingen – daar gaan we ze via dit project bij helpen."

« Back

'Mijn leerlingen versterken elkaar. Zij leggen tijdens het programma de basis om later in hun leven topondernemer te worden.'


Wiclef Poesiat
Docent van het jaar 2017
Lyceum Schravenlant

'Ik begeleid met veel plezier en geniet er van om te zien hoe de studenten mijn tips en opmerkingen toepassen in hun eigen praktijk. Dat geeft mij weer een extra ‘boost’ voor mijn eigen werkzaamheden!'

Gijs den Engelsman
Performance Matters
Begeleider sinds 2015
Lees Gijs' verhaal als begeleider

'Student company Easy World is nu ook officieel een start-up. Ik dank Jong Ondernemen zeer voor deze leerervaring.'Peter Mikhail 

Student Company Easy World
Haagse Hogeschool

"AT&T hecht veel waarde aan haar samenwerking met Jong Ondernemen om studenten te helpen hun talenten te ontdekken en zich voor te bereiden op een professioneel leven. ‘Leaders for a Day’ is een fantastische manier om dat te doen."


Paul Floris
Director, Global Managed Services
AT&T