Maandenlang ondernemen op school mondt uit in een spetterende finale

JongOndernemen-StudentCompany-Finale-07042017-JostijnLigtvoetFotografie-333.jpgWednesday 12 April 2017

Den Haag, 12 april 2017 – In januari konden ruim 400 junior companies zich inschrijven voor de ‘Junior company van het jaar’ competitie. Tien van hen bewezen zich als de beste junior companies van Nederland. Maar wie mag zichzelf nu echt dé Junior company van het jaar noemen? Er kan er niet één, maar er kunnen er twee de winnaar zijn!

Goed voorbereid van start
Vlak na de jaarwisseling opende de inschrijving voor de competitie. Maar liefst 45 junior companies grepen deze kans om de beste company van het jaar te worden. Zij leverden een bedrijfsplan, bedrijfsvideo en verkooppitch in. Daaruit rolden de twintig overgebleven junior companies, ofwel de ‘halve finalisten’. Aan hen de taak om vóór 24 maart een halfjaarverslag in te leveren. In diezelfde week werden de finalisten bekendgemaakt:

Vmbo  Havo/vwo

WaterTwist - Calvijn College Middelburg
Glass Designer - Calvijn College Goes
Splash - De Nieuwste School
Second Light - Roelof van Echten College
Wood4You - Calvijn College Goes

Gear - Lyceum Schravenlant Schiedam
CoverUp - Cals College
Focus - Cals College
Pak & Plak - Cals College
ChocoFactory JC - Onze Lieve Vrouwelyceum

De grote dag…
Dan is het na lang wachten eindelijk vrijdag 7 april 2017. De dag begint voor de leerlingen om 11.00 uur met de opbouw van hun stand. Daar komt tenslotte de jury langs voor een jury-ondervraging en de beoordeling van de stand. De jury was ontzettend gevarieerd: Cathalijn Snijders (The Walt Disney Company Nederland), Jan Theodoor Wiltschek (SAP Nederland), Nick Bons (Rabobank), Martine van Eck (Van Eck Group BV) en Kathelijne Codée (Jaarbeurs). Zij namen plaats op het podium om de pitches van de companies te beoordelen.


Een prijzenfestijn tijdens de uitreiking
Het regende prijzen! Om te beginnen met de Junior company van het jaar 2017… Van de vijf vmbo finalisten werd Second Light van Roelof van Echten College gekozen tot Junior company van het jaar 2017. De jury sprak lovende de woorden: “Jullie hebben het complete plaatje: alles komt terug van sociaal ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen tot recycling.”.


CoverUp JC van Cals College verdiende de titel Junior company van het jaar 2017 in de categorie havo/vwo. “Een eigen ontworpen product, heel ondernemend en het klopt van alle kanten,” aldus de jury. 

Wiclef Poesiat werd verkozen tot Docent van het jaar 2017 dankzij de creatieve inzending van zijn ondernemende leerlingen van Gear JC. Disney reikte de Creativity Award uit aan de meest creatieve company: Second Light verschijnt weer op het podium. Vervolgens bekroonde SAP Nederland Second Light ook nog tot meest internationale company met de SAP International Award. Al met al een succesvolle dag voor de junior company van het Roelof van Echten College. 

Junior Company
Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Leerlingen ervaren zo op een praktijkgerichte manier hoe het is om een eigen bedrijf te runnen. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en welke rol binnen een onderneming het beste bij hen past. De jongeren kunnen door middel van de evenementen van Jong Ondernemen de concurrentie aangaan met andere junior companies.

 “Mijn leerlingen versterken elkaar. Zij leggen tijdens Junior Company de basis om later in hun leven topondernemer te worden.” - Docent Wiclef Poesiat, Lyceum Schravenlant, Docent van het jaar 2017. 

« Back

'Mijn leerlingen versterken elkaar. Zij leggen tijdens het programma de basis om later in hun leven topondernemer te worden.'


Wiclef Poesiat
Docent van het jaar 2017
Lyceum Schravenlant

'Ik begeleid met veel plezier en geniet er van om te zien hoe de studenten mijn tips en opmerkingen toepassen in hun eigen praktijk. Dat geeft mij weer een extra ‘boost’ voor mijn eigen werkzaamheden!'

Gijs den Engelsman
Performance Matters
Begeleider sinds 2015
Lees Gijs' verhaal als begeleider

'Student company Easy World is nu ook officieel een start-up. Ik dank Jong Ondernemen zeer voor deze leerervaring.'Peter Mikhail 

Student Company Easy World
Haagse Hogeschool

"AT&T hecht veel waarde aan haar samenwerking met Jong Ondernemen om studenten te helpen hun talenten te ontdekken en zich voor te bereiden op een professioneel leven. ‘Leaders for a Day’ is een fantastische manier om dat te doen."


Paul Floris
Director, Global Managed Services
AT&T