Leerlingen Rodenborch College winnen Brabantse Waterchallenge 2019

Monday 02 December 2019

Hoe kunnen we zuinig zijn op ons water en de kwaliteit ervan bewaken? Deze vraag stond centraal tijdens de Brabantse Waterchallenge 2019 op donderdag 28 november. Middelbarescholieren uit Brabant bedachten oplossingen voor dit klimaatvraagstuk in de vorm van een filmpje. Uit alle inzendingen selecteerden we veertien groepjes voor de finale in het Provinciehuis Noord-Brabant. Uiteindelijk gingen de leerlingen van het Rodenborch College uit Rosmalen met de winst naar huis. Gefeliciteerd!

De middag begon met een introductie door dagvoorzitter en spreker Peter Ramakers, sr. Beleidsmedewerker waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit bij Provinciehuis en mede-initiator van de challenge. Voor deze dag waren 14 filmpjes uitgekozen die kans maakten op een finaleplaats. Uiteindelijk waren er 6 finalisten over, die beoordeeld werden door een deskundige jury bestaande uit: Ferdinand Kiestra van Waterschap AA en Maas, Marijgje Wijers van ZLTO, Eric van de Lockant van Brabant Water en Marlon Tillmans van Provincie Noord-Brabant.

Creatief idee

Van de finalisten kon er natuurlijk maar één winnen. Leerlingen van het Rodenborch College uit Rosmalen gingen met de winst naar huis. “Jullie hadden op elke vraag een antwoord en kwamen met verschillende oplossingen. De ideeën in jullie filmpje zijn creatief en realistisch”, aldus de jury. De tweede plaats was voor leerlingen van het Beatrix College uit Tilburg en de derde voor leerlingen van het Jeroen Bosch College in Den Bosch.


Winnaars Brabantse Waterchallenge 2019.

Over de challenge

De provincie Noord-Brabant heeft een meerjarenplan om tot een oplossing te komen voor verbeteren van het klimaat, waaronder de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater. Door jongeren erbij te betrekken in de vorm van een challenge creëert de Provincie bewustzijn onder deze doelgroep en hun ouders. Daarnaast kunnen er creatieve ideeën uit zo’n challenge voortkomen, die de provincie kunnen helpen bij het klimaatvraagstuk. Vorig jaar organiseerden we voor de eerste keer samen met provincie Noord-Brabant de Waterchallenge. Wegens succes hebben wij ook dit jaar een 2e editie georganiseerd, gericht op het reduceren van watergebruik en het bewaken van de kwaliteit.

Provincie Noord-Brabant, bedankt voor het mogelijk maken van deze challenge!

« Back

'Mijn leerlingen versterken elkaar. Zij leggen tijdens het programma de basis om later in hun leven topondernemer te worden.'


Wiclef Poesiat
Docent van het jaar 2017
Lyceum Schravenlant

"Mensen die hun droom najagen en daar helemaal voor gaan, zetten mij in de ‘AAN’-stand. Die draag ik een enorm warm hart toe en wil daar graag een bijdrage aan leveren. Ik ben als begeleider pas tevreden als iedere student voelt dat het hem/haar iets opgeleverd heeft."

Frank Brouwer - begeleider Jong Ondernemen.png

Frank Brouwer
Ondernemersloods
Begeleider sinds 2018
Lees Franks verhaal als begeleider

'Student company Easy World is nu ook officieel een start-up. Ik dank Jong Ondernemen zeer voor deze leerervaring.'Peter Mikhail 

Student Company Easy World
Haagse Hogeschool

"AT&T hecht veel waarde aan haar samenwerking met Jong Ondernemen om studenten te helpen hun talenten te ontdekken en zich voor te bereiden op een professioneel leven. ‘Leaders for a Day’ is een fantastische manier om dat te doen."


Paul Floris
Director, Global Managed Services
AT&T