Schaatsfabrikant Viking toont interesse in product Student Company Mases

Thursday 18 April 2019 08:23

Niet geschoten is altijd mis, zo luidt het motto van Student Company Mases van Hogeschool Windesheim Flevoland. Met de Protex, een innovatieve schaatsbeschermer, hoopt het studentenbedrijf de markt te veroveren. Maar hoe de zeven engineering-studenten dat precies willen doen, weten ze nog niet. Of beter gezegd, wisten ze niet. Want ze hebben de stoute schoenen (schaatsen) aangetrokken en Viking, de grootste schaatsfabrikant ter wereld, benaderd. “We zitten momenteel midden in de onderhandeling!”, aldus Owen Hauptmeijer van het studentenbedrijf.

Mases is een Student Company van Jong Ondernemen
Het team van Student Company Mases tijdens de Marktdag Midden-Nederland/ Noord-Holland op zaterdag 16 maart in Utrecht.

Mases boekt het ene na het andere succes. Zo werd het studentenbedrijf eerste tijdens de regionale Pitch Battle en de Marktdag in Utrecht. Ook won het team de AT&T Innovation Challenge en werd het tijdens de Regiofinale van Student Company van het Jaar 2019 tweede. In de week van 22 april hoort het team of het door is naar de halve finale op 17 mei. Maar het mooiste van alles was de reactie op hun product van schaatsfabrikant Viking. Ben je ook zo benieuwd? Wij gingen met Owen Hauptmeijer in gesprek.

Waar komt de naam Mases vandaan?

“Mases is afgeleid van vijf woorden die ons bedrijf definiëren, namelijk: Mogelijkheden, Ambitie, Style, Ergonomie en Sport.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van de Protex?

“Thomas van der Wardt, een schaatser en teamlid van Mases, had in het eerste jaar van zijn studie een innovatieve schaatsbeschermer bedacht. Een schaatsbeschermer is relatief een simpel product en past binnen de schaatswereld, dus zijn we dit idee verder gaan ontwikkelen. Hier is de Protex uit ontstaan.”

Wat is het precies?

“De Protex is een innovatieve schaatsbeschermer. Het simpele design zorgt voor extra comfort bij het aan- en uittrekken van de beschermer. Verder beschermt de Protex de schaatsijzers beter, omdat het middenstuk ‘contactloos’ is. Er blijven geen vocht of zandkorrels achter en het ijzer wordt hierdoor niet aangetast. Dat gebeurt bij de huidige schaatsbeschermers wel. Daarnaast straalt het souplesse uit, wat perfect aansluit bij de schaatssport.”

De Protex van Student Company Mases.
De Protex, een innovatieve schaatsbeschermer.

Viking heeft interesse getoond in jullie product. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“Nadat we een prototype van de Protex hadden geprint met een 3D-printer, kwamen we op het volgende punt: het product in de markt zetten. Hoe vet zou het zijn om samen te werken met de grootste schaatsfabrikant van de wereld? Nooit geschoten is altijd mis, dus laten we ze maar bellen, dachten we. We mochten komen pitchen en Viking was erg enthousiast. Na het gesprek bij Viking zijn we de Protex verder gaan ontwikkelen. Momenteel zitten we midden in de onderhandeling met de fabrikant en zijn we bezig met het opstellen van een samenwerkingscontract. Meer informatie kan ik helaas nog niet geven.”

Jullie hebben via Jong Ondernemen al heel wat prijzen gewonnen. Wat is het volgende doel?

“We zijn inderdaad lekker op weg! Onze focus ligt momenteel op het afronden van het samenwerkingscontract met Viking, omdat we de Protex graag willen realiseren en in de schappen van de winkels willen zien. Verder hebben we natuurlijk als doelstellingen: het winnen van de Nationale Finale Student Company van het Jaar 2019 en de Europese Finale! We zijn bij de Regiofinale tweede geworden, dus het is nog even afwachten of we door mogen naar de halve finale.”

Dat zijn mooie doelen. Gaan jullie na het project Student Company ook verder met Mases?

“Aan ambitie ligt het niet, daar hebben we genoeg van. Maar iedereen wil volgend jaar graag stage lopen om de kennis te verbreden en ervaring op te doen binnen een bestaand bedrijf. Dat betekent dat de focus dan niet meer op Mases ligt. Dat wil niet zeggen dat dit het einde is van ons studentenbedrijf.”

Heb je tips voor andere jonge (student)ondernemers?

“Ik denk dat iedereen wel weet dat ondernemerschap uit hard werken en doorzettingsvermogen bestaat. Maar het belangrijkste is dat het voor jou duidelijk is waarom je het doet. En dan bedoel ik niet ‘Omdat het moet voor een schoolproject’ of ‘Omdat ik rijk wil worden’. Nee, je Why sluit aan op je passie, je normen en waarden. Wat vind jij nou belangrijk? Dit zorgt voor een andere, sterkere visie op jouw onderneming. Dit houdt je gemotiveerd in de moeilijkere tijden. Je Why zorgt ervoor dat je zin geeft aan je harde werk. Dit geeft voldoening en maakt het werken aan je onderneming leuk. Daar gaat het uiteindelijk om. En dus is het ook niet erg als het de eerste keer niet lukt, leer ervan en doe het de volgende keer beter.”

Mases neemt deel aan ons programma Student Company. Meer informatie over dit programma vind je hier

« Back