Wat verandert er komend schooljaar in de programma’s van Jong Ondernemen?

08:39

Ook dit jaar passen we onze programma’s aan op basis van de feedback die we hebben ontvangen van onder meer docenten, studenten en het bedrijfsleven. Hieronder vind je de updates voor het schooljaar 2019-2020. Na het lezen van deze update ben je volledig op de hoogte van de plannen, ontwikkelingen en eventuele veranderingen voor komend schooljaar. Doe jij volgend jaar ook weer mee met een van de programma's van Jong Ondernemen? Wij zouden het geweldig vinden als je ons helpt om te bouwen aan een ondernemende toekomst!

De programma's die aangepast worden voor komend schooljaar zijn (hieronder vind je per programma de veranderingen):

Zeker van je Zaak en de basisschoolprogramma's Vakantie-eiland en Pop-up Store blijven hetzelfde als dit jaar! Ook blijven de kosten van alle ondernemerschapsprogramma's hetzelfde als vorig jaar.

Yes! is een ondernemerschapsprogramma van Jong Ondernemen.
YES!

Na grondig onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het huidige lespakket YES! niet helemaal voldoet aan de wensen van de eindgebruikers. Daarom hebben we het lespakket op de volgende punten aangepast:

 • We hebben een aparte versie van YES! ontwikkeld voor vmbo-leerlingen;
 • De fouten binnen mijn.jongondernemen.nl zijn opgelost en het programma is gebruiksvriendelijker;
 • De focus komt te liggen op inkopen van lokale producten en duurzaamheid;
 • Het programma bevat minder opdrachten, zodat leerlingen meer in de praktijk kunnen doen.

Kijk hier voor meer informatie over YES!

Junior Company is een ondernemerschapsprogramma van Jong Ondernemen.
Junior Company

Het afgelopen schooljaar hebben we het programma Junior Company een mooie update gegeven. Zo hebben we vijftien video’s toegevoegd die in de les gebruikt kunnen worden. Daar hebben we veel positieve reacties op ontvangen. Leuk! Het programma is sinds vorig jaar in vmbo en havo/vwo opgedeeld en leerlingen maken voortaan een eigen E-portfolio. Ook is er online een theoretische onderbouwing te vinden ter ondersteuning van het programma en hebben we de E-scan geïntroduceerd die leerlingen voorafgaand aan het programma en erna maken. 

Voor het schooljaar 2019-2020 zijn de volgende zaken aangepast:

 • De E-scan en het E-portfolio zijn doorontwikkeld;
 • Het proces van het aanvragen van bankrekeningen is verbeterd;
 • De huidige IT-problemen rondom het programma worden opgelost.

Meer weten over Junior Company? Klik dan hier

Student Company is een ondernemerschapsprogramma van Jong Ondernemen.

Student Company

De afgelopen jaren hebben we een aantal grote aanpassingen gedaan in het programma Student Company voor mbo en hbo/wo. Zo maken studenten voortaan een eigen E-portfolio en is er online een theoretische onderbouwing te vinden ter ondersteuning van het programma. Ook hebben we de E-scan geïntroduceerd die leerlingen maken voorafgaand aan het programma en erna. Door deze aanpassingen sluit het programma beter aan op onder meer de ESS-examinering.

Voor het schooljaar 2019-2020 zijn de volgende zaken aangepast:

 • De E-scan en het E-portfolio zijn doorontwikkeld;
 • Het proces van de bankrekeningen aanvragen is verbeterd;
 • De digitaal invulbare werkbladen zijn geüpdatet;
 • Het programma wordt meer plug & play gemaakt, waardoor het gemakkelijker in gebruik is.

Meer informatie over Student Company mbo vind je hier en voor Student Company hbo/wo kun je hier terecht.

Challenges

Naast onze ondernemerschapsprogramma's organiseren we veel challenges. We hebben gemerkt dat de challenges met onze partners als ExxonMobil, AT&T, Disney en Nationale Nederlanden, als positief worden ervaren. Dat is top! Daarom organiseren we komend schooljaar ook weer een groot aantal challenges met onze partners. De manier van inschrijven gaat wel wat veranderen. We willen namelijk meer scholen de mogelijkheid geven om deel te nemen aan de challenges. Wil je meer informatie ontvangen over de challenges? Vul dan hier je gegevens in, dan nemen we zsm contact met je op.

Evenementen

Van oktober tot en met het einde van het schooljaar vinden er heel wat evenementen plaats die we organiseren voor de programma's Junior Company en Student Company. Denk aan: het Start-up Event in oktober, de regionale Marktdagen en de competitie Junior Company en Student Company van het Jaar. Geweldig om te zien hoe enthousiast leerlingen deelnemen aan deze evenementen. Dit schooljaar vonden de grootste evenementen plaats in de Jaarbeurs en het Beatrix Theater, maar komend schooljaar vinden het Start-up Event en de competities Junior Company en Student Company van het Jaar plaats in Rotterdam Ahoy. Een mooie nieuwe locatie waar we met veel plezier naar uitkijken.  

Deelname aan de evenementen is ook komend schooljaar alleen mogelijk met een medium- of premium-pakket. Scholen met een light-pakket nemen wel deel aan het Start-up Event.

Naast de bovenstaande aanpassingen, hebben we ook een nieuw lesprogramma geïntroduceerd: Webshop at School. Daar vind je hieronder meer informatie over.

Webshop at School is een nieuw ondernemerschapsprogramma van Jong Ondernemen.

Webshop at School

We hebben een mooie toevoeging aan onze ondernemerschapsprogramma’s: Webshop at School, een gratis lespakket waarin middelbarescholieren (leerjaar 1 en 2) in 10 lessen alles leren over het ontwerpen van een webshop. Met deze toevoeging hebben we nu vanaf het primair onderwijs tot en met de universiteit een volledig doorlopende leerlijn voor alle niveaus en klassen. Met Webshop at School maken leerlingen op een leuke manier kennis met ondernemen. Het programma dient ter voorbereiding op de programma's YES! en Junior Company en is gratis beschikbaar voor vo-docenten via een inschrijving op mijn.jongondernemen.nl.

Alle voordelen van Webshop at School op een rijtje:

 • 15 minuten voorbereidingstijd;
 • Aan de slag met de 21e-eeuwse vaardigheden;
 • Starten wanneer je wilt;
 • Leren van o.a. Coolblue, Picnic en Thuisbezorgd.nl;
 • 10 interactieve lessen met webshoptool.

Webshop at School hebben we samen met FutureNL ontwikkeld. Meer weten? Kijk dan hier

Aanmelden
Wil je volgend jaar weer aan de slag gaan met een van de programma's van Jong Ondernemen? Meld je dan vóór de zomervakantie aan, zodat wij ruim op tijd alles in orde kunnen maken. Al een tijdje niet meer deelgenomen aan de programma's van Jong Ondernemen, maar heb je nu wel weer interesse? Of heb je nog nooit eerder met onze programma's gewerkt? We vertellen je graag in een persoonlijk gesprek alles over de wijzigingen die we de afgelopen jaren in onze programma's hebben doorgevoerd. Vraag snel een gesprek aan.

« Back