Wie zijn de winnaars van Student company van het jaar 2017?

Jong ondernemen winnaars en sfeer (22).jpg 09:28

Den Haag, 15 juni 2017 – Studenten uit alle hoeken van het land kwamen bijeen om te bewijzen dat zij dé Student company van het jaar zijn. Een zaal vol energieke en enthousiaste supporters in het Beatrix Theater vormde het publiek voor de studenten. Daar zal hun harde werk beloond worden.

Van voorbereiding tot beoordeling
Al vroeg komen de eerste studenten binnen om zich voor te bereiden op de spetterende finale. Strak in pak betreden zij het Beatrix Theater en zijn klaar om de strijd aan te gaan. Alle student companies maken hun stands in orde voordat de jury langskomt en de presentaties worden doorlopen. Ja, ze zijn er klaar voor! Eén voor één brengen de teams een bezoek aan de jury voor een kort interview. Vormt de student company een hecht team tijdens het beantwoorden van de vragen? Daar probeert de jury achter te komen. Vervolgens bezocht de jury alle stands. Hoe verkopen de studenten hun product en/of dienst? Er wordt gekeken naar hoe actief de studenten op potentiële klanten afstappen, daadwerkelijk naar hen luisteren en alle kansen pakken tijdens de verkoopgesprekken.

Pitchen op het grote podium
Al deze criteria gaan vooraf aan het langverwachte moment… Schitteren op dat geweldige podium voor een volle zaal in het Beatrix Theater. De jury zit op het podium en luistert aandachtig naar de pitch en het verhaal van de studenten. De teams proberen ieder op hun manier een verpletterende indruk te maken op de professionals in de jury en de enthousiaste supporters in de zaal.

De jury
Wie zijn de professionals die hebben plaatsgenomen in de jury? Er is onderscheidt gemaakt tussen een mbo en hbo jury. Uiteindelijk kiezen zij de Student company van het jaar mbo en de Student company van het jaar hbo. Marijke Van kan (AOMB Intellectual Property), Christian Rooth (Wolters Kluwer), Margreet Niemansverdriet (Kamer van Koophandel) en Werner Vervaet bekleden de rol van mbo-jury. Uit de vijf mbo finalisten verkiezen zij de beste Student company van het jaar. Wie wordt het? De mbo finalisten: BierBroekie, Food Huggers, Frodio, Frunkel of Inizio? 
De hbo jury bestaat uit Jeroen van Hooff (ManpowerGroup) Katja van Boeijen (ABN AMRO), Antony Jonkman (LXA The Law Firm) en Michael van Lier (We Are Builders). Ook zij staan voor de lastige taak om een hbo student company te bekronen tot Student company van het jaar 2017. De hbo finalisten zijn: Canaby, Clean Watches, Easy World, KUMA Engineering en TWIEB. 

Winnaars
Elke student company krijgt van de jury een tip en een top mee. Vanaf januari hebben zij keihard gewerkt om de finale van Student company van het jaar te bereiken.

Student company van het jaar mbo
De grote winnaar van de Student company van het jaar finale mbo is Inizio van Hoornbeeck College Amersfoort! Met deze overwinning op zak gaan zij door naar de European Company of the Year Competition van JA Europe in Brussel van 11 tot en met 13 juli. Met de Pokito, een inklapbare beker die klein en makkelijk mee te nemen is, gaan zij de strijd aan in Brussel. 
Frodio van Hoornbeeck College Amersfoort behaalt de tweede plaats en wint een Escape Room en deelname aan Boost Your Business van ABN AMRO. Frunkel van Hoornbeeck College Apeldoorn wint met de derde plaats deelname aan Boost Your Business van ABN AMRO.

Student company van het jaar hbo
Student company KUMA Engineering van Hogeschool Windesheim Flevoland wint de nationale titel Student company van het jaar. Met hun snowboarddrager willen zij de wereld veroveren. Het team vertegenwoordigt Nederland op 28 juni en 29 juni tijdens de European Enterprise Challenge van JA Europe in Helsinki. Jens Bergsma, Gerard Hannink, Valiant Beekes en Teun Laarakker nemen het hier op tegen de beste Europese student companies.


Clean Watches van Fontys Eindhoven wint met de tweede plaats een Escape Room, deelname aan Boost Your Business van ABN AMRO en een uitnodiging voor de Wolters Kluwer BBQ. TWIEB van HZ University of Applied Sciences wint deelname aan Boost Your Business van ABN AMRO. Ook werden zij benoemd tot de Publiekslieveling door maar liefst 20% van de 7.300 online stemmen binnen te halen in de week voor de finale. Hiermee winnen zij de Publieksprijs van Baaz Magazine ter waarde van €6.250,-.

Jurylid Christiaan Rooth is enthousiast over alle student companies. “Ik heb enorm van het evenement genoten, wat een leuke passie bij de jongeren! Het is nodig op de arbeidsmarkt dat deze vaardigheden worden ontwikkeld, leuk en nuttig!”.

Docent van het jaar en Begeleider van het jaar
Gert Breddels is begeleidend docent van Frodio. De studenten belonen Gert met de titel ‘Docent van het jaar 2017’. “We moesten goed nadenken over de stappen die wij maakten waarbij meneer Breddels veel tips gaf. Ook heeft hij een kritische blik waarvan wij veel hebben geleerd en daardoor in de finale van Jong Ondernemen stonden,” vertellen de dankbare studenten van Frodio. Gert mag genieten van die overwinning met een diner voor twee. “We werken aan het Hoornbeeck College elk jaar hard om studenten het ondernemerschap bij te brengen. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze studenten ondernemende vaardigheden ontwikkelen en zelfredzaam hun toekomst tegemoet gaan. Het is mooi om daar op deze manier waardering voor te krijgen!” zegt de Amersfoortse Docent van het jaar.

Bedrijfsbegeleiders geven deelnemende jongeren aan Student Company meer kennis over ondernemerschap. Daarom wordt er ieder jaar uit de 2.300 bedrijfsbegeleiders een Begeleider van het jaar verkozen. Dit jaar is de eer aan Sjaco Lensen (bedrijfsbegeleider voor finalist Canaby van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). “Na veel telefoongesprekken die soms tot midden in de nacht door gingen, raakte Sjaco zo enthousiast over ons nieuwe product dat zelfs Sjaco’s dromen gingen over de EasyKan,” vertelt Ashwin Wemmers, contactpersoon van student company Canaby. Wolters Kluwer overhandigde een geheel verzorgd weekend weg om Sjaco te bedanken voor zijn inzet als vrijwilliger voor Jong Ondernemen. “Het is ontzettend mooi om de studenten gedurende het jaar zo te zien groeien en ze daarbij te kunnen coachen door kritische vragen te stellen. Daar leer ik zelf ook veel van!” aldus de kersverse Begeleider van het jaar.

« Terug