Merel's verhaal | Van Jong Ondernemen op de basisschool naar een succesvol eigen bedrijf op de middelbare school

merel-poppeliers.jpgdinsdag 09 januari 2018 09:13

Mijn naam is Merel Poppeliers. In groep acht van de basisschool deed ik mee met het project Jong Ondernemen. Daar is mijn passie voor het ondernemen begonnen. Ik leerde hoe ik producten kon verkopen en wat een doelgroep precies was. Samen met een paar klasgenoten verkocht ik Fairtrade muffinmixen. Ik merkte hoe leuk ik het ondernemen vond en hoeveel energie ik ervan kreeg. Na het project wilde ik het liefst meteen mijn eigen bedrijf starten. Maar ik wist niet zo goed hoe ik dat in mijn eentje moest aanpakken. 

In 2015 moest ik een profielkeuze maken en wilde ik graag in de businessclass van het Griftland College komen. Later bleek dat dit lastig werd met de vakken die ik erbij wilde kiezen. Daarom heb ik ervoor gekozen om het havo profiel economie & maatschappij te volgen. Maar ik wilde wel meer leren over het ondernemen en mijn eigen bedrijf starten. 

Gelukkig zag ik in het najaar van 2016 een stukje zag staan in de krant over ‘ZomerOndernemer’. ZomerOndernemer is een project voor jongeren die hun eigen bedrijf willen starten in de zomervakantie. In de zomervakantie zijn er drie trainingsdagen waarbij je de basis van het ondernemen leert. Daarnaast ga je op bezoek bij bedrijven uit de regio. Ik heb met dit project meegedaan en heb mijn eigen ontbijtservice Vroege Vogel opgericht. Elke zaterdag fiets ik rond in mijn woonplaats Baarn om ontbijtpakketten te bezorgen aan de deur. Ik heb ontzettend veel van ZomerOndernemer geleerd. Ik heb leren netwerken, een bedrijfsplan leren maken, leren pitchen en ik heb veel geleerd van de workshops (over crowdfunding, zakelijk gebruik van social media etc.) en succesverhalen van ondernemers. Uiteindelijk ben ik regiowinnaar geworden van ZomerOndernemer 2016. 

Sinds de start van mijn bedrijf ben ik continu bezig met ondernemen. Ik ben meerdere keren naar het ondernemersnetwerk BNI geweest om een pitch te houden over mijn bedrijf, ik regel zelf de communicatie en marketing en ik lever zelf de ontbijtjes af. Ik leer hoe ik met klanten moet gaan en ik leer kansen aan te grijpen. Doordat ik mijn eigen bedrijf heb ik al veel bijzondere dingen mogen doen: ik ben op radio en televisie geweest om te vertellen over ondernemen en over mijn bedrijf (Zapplive, Klokhuis, 3FM enz.), ik mocht meedoen aan het Toptalentengala waar ik een masterclass ondernemen kreeg van Jip Samhoud en mocht in gesprek met honorair hoogleraar Paul de Blot aan de Nyenrode Business Universiteit. 

Tussendoor ben ik ook geslaagd voor de havo en ben ik aan het eerste jaar van de opleiding hbo Communicatie begonnen. Later wil ik een succesvolle ondernemer worden. Ik heb deze droom sinds het meedoen aan het project Jong Ondernemen. Omdat ik graag verder wilde groeien, heb ik in november meegedaan aan de Young Lady Business Academy, een project opgezet door ‘zakenvrouw van het jaar 2017’, Elske Doets. Elske Doets wil meisjes tussen de 15 en 24 jaar helpen hun professionele droom in de zakenwereld of politiek te bereiken. Mijn droom is om de volgende stap te zetten, een nieuw bedrijf te starten. Ik wil pop-up diners organiseren en pop-up restaurants openen op unieke locaties. Ik ben op dit moment bezig met mijn businessplan. Een week lang kreeg ik masterclasses van inspirerende zakenvrouwen en politici zoals Annemarie Jorritsma en Neelie Kroes in de onderwerpen marketing, sales, leiderschap en productontwikkeling. Uiteindelijk ben ik de winnares geworden en mag ik begin april mee met Elske Doets op zakenreis naar New York.

Jong Ondernemen heeft zo veel invloed gehad. Daar is het allemaal begonnen. Ik ben zo blij dat ik aan het project heb meegedaan!

« Terug