‘Het begint allemaal met nadenken of iets beter kan’

bouwy_van_sambeek_winnaar_bye_2014_jacksavior.png 07:00

In juni van vorig jaar werd Bouwy van Sambeek uitgeroepen tot Brilliant Young Entrepreneur 2014. Nu de wedstrijd weer voor 2015 van start is gegaan, spraken we met Bouwy onder andere over ontwikkelingen binnen zijn bedrijf en de combinatie tussen studeren en ondernemen.

Het is bijna een jaar nadat je met je onderneming JackSavior tot Brilliant Young Entrepreneur 2014 werd uitgeroepen. Waar sta je nu met je onderneming?

“Eind april ben ik naar Hong Kong geweest voor afspraken met potentiële klanten, die gesprekken zijn goed verlopen. Nu lopen de onderhandelingen over een overeenkomst.

Daarnaast wil ik alles wat er aan technologie in het product zit patenteren, vandaar dat we bezig zijn om een tweede patent aan te vragen.”

Je hebt het afgelopen jaar waarschijnlijk veel geleerd. Wat weet je nu dat je een jaar geleden graag had geweten?

“Je moet jezelf de vraag stellen: wie is de allerbelangrijkste persoon in jouw industrie die ervoor kan helpen zorgen dat je onderneming slaagt? Dat is mij toen wel verteld, maar ik heb dat nooit serieus opgepakt. Inmiddels heb ik iemand gevonden die nu ook onderdeel uitmaakt van het team. Je kunt het namelijk niet alleen.”

Wat zijn de voor- en nadelen die kleven aan de combinatie studeren en ondernemen?

“Het is een moeilijke combinatie, haast onmogelijk. Dat komt doordat ondernemen honderd keer leuker is dan afstuderen. Ik maak er wel eens een grapje over: dat wat ik aan het doen ben is professioneel studie-ontwijkend gedrag.

De combinatie studeren en ondernemen kan overigens ook veel voordelen opleveren. Je hebt namelijk meer tijd naast studeren dan met een baan en je hebt een directe link met een universiteit of hogeschool, beiden zijn erg belangrijk. Daarnaast heb je als student de gunfactor. Zo kan ik als student gebruik maken van kennis en materialen van de Hogeschool Rotterdam en de TU Delft en zijn mensen eerder bereid om kennis en ervaring met je te delen.”

Wat is jouw wijze les voor studerende ondernemers of studenten die overwegen om te gaan ondernemen?

“Je moet op een gegeven moment gewoon iets gaan doen. Het begint allemaal met nadenken over of iets beter kan. Nadenken over een idee en er dan bloed zweet en tranen in ‘stouwen’. Er zijn meer ideeën in de wereld dan dat er ondernemers zijn, ik heb het idee dat veel studenten dat niet door hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat jij je met de focus van een laserstraal richt op een doel. Alles wat je doet moet bijdragen aan daar waar je wilt komen. Als het je niet direct dichter bij je doel brengt, doe het dan vooral niet.”

Bouwy opvolgen als Brilliant Young Entrepreneur van 2015? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

« Terug