Home » Blog » Is jong beginnen met ondernemen jouw droom? Jong Ondernemen helpt!

Is jong beginnen met ondernemen jouw droom? Jong Ondernemen helpt!

20 december 2022
Categorie: Blog
Datum: 20 december 2022

Ga jij naar de middelbare school of studeer je en weet je het zeker: jij wilt ondernemer worden? Jong Ondernemen helpt je graag! We zetten onze kennis in om jou allerlei handige tips & tricks te geven, zodat jij succesvol aan de slag kunt gaan met het opzetten van jouw onderneming. 

Er komt nogal wat kijken bij het starten van een onderneming, maar met wat hulp en een goed idee is er heel veel mogelijk. Wanneer je als zzp’er of freelancer aan de slag gaat, zul je onder ander een goed uurtarief moeten bepalen. Dat is nog best lastig, want je wilt natuurlijk graag geld verdienen, maar aan de andere kant wil je ook dat bedrijven je inhuren. 

Wat komt er verder allemaal kijken bij het starten van jouw eigen onderneming? Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Je uurtarief bepalen;
  • Een rechtsvorm kiezen;
  • Offertes leren maken;
  • Je boekhouding online doen;
  • Belastingaangifte doen;
  • Facturen maken.

Hoe werkt een uurtarief?

Wanneer je besluit om als zzp’er of freelancer jouw diensten aan te bieden aan andere bedrijven, dan zet jij je voor een bepaalde periode in voor een of meerdere bedrijven. In ruil voor jouw werkzaamheden in die tijd ontvang je een bepaald bedrag: de hoogte van dat bedrag spreek je af voordat je aan de slag gaat. Heel vaak wordt er een tarief per uur afgesproken: het uurtarief. 

Als zzp’er of freelancer aan het werk: jouw uurtarief bepalen

Een van de vragen die je als ondernemer gaat krijgen, is “Wat kost je?” Deze vraag is onvermijdelijk: het is dus verstandig als je hier goed over nagedacht hebt. Hoe bepaal je als zelfstandige ondernemer jouw uurtarief? 

Er zijn verschillende dingen die invloed hebben op de hoogte van jouw uurtarief. Dit stappenplan helpt je bij het vaststellen van jouw uurtarief. 

Stap 1: bereken jouw kosten. Dit is afhankelijk van jouw werkzaamheden en er kunnen allerlei zaken onder vallen. Denk aan de huur van je werkplek en apparatuur, verzekeringen, bankzaken, boekhouding, gereedschap, websites, software: neem ál je kosten mee. 

Ook het bedrag dat je zelf wilt verdienen, neem je mee. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een bedrag apart te zetten: handig voor als er in sommige periodes wat minder klussen zijn. Vergeet niet om rekening te houden met de belasting die je moet betalen!

Tel al deze zaken bij elkaar op, dan kom je op een bepaald bedrag. 

Stap 2: maak er een uurtarief van. Je deelt dit bedrag door het aantal uren dat je denkt dat je gaat maken: dit is jouw uurtarief. Op kvk.nl/uurtarief vind je een handige rekentool die je hiermee kan helpen. 

Let op: jouw uurtarief is zonder btw, die komt er nog bovenop. De btw ontvang je wel van jouw klanten, maar draag je later weer af aan de Belastingdienst.

Stap 3: ga op onderzoek uit. Je weet nu hoeveel geld je minimaal nodig hebt, vervolgens ga je uitzoeken hoeveel je kunt vragen. Zoek bijvoorbeeld uit wat jouw belangrijkste concurrenten rekenen, vraag in je omgeving en check platforms voor zzp’ers. 

Is er veel vraag naar wat jij kan en zijn er weinig concurrenten die jouw dienst aanbieden? Dan kun je een hoger tarief vragen! 

Zijn er veel concurrenten die vergelijkbare diensten aanbieden? Dan moet je heel duidelijk maken aan de klant waarom ze juist voor jou moeten kiezen, en niet voor een van je concurrenten. 

Stap 4: tips & tricks.

  • Twijfel je over je tarief? Vraag aan je klant wat hij wil betalen voor jouw dienst: misschien is het wel meer dan je denkt. 
  • Valt het bedrag tegen? Probeer dan te onderhandelen. Denk vooraf goed na over wat de klant kan gaan zeggen en bedenk daar alvast goede antwoorden op. 
  • In het begin wil je natuurlijk graag nieuwe klanten krijgen, dus is iedere klus welkom. Wees niet té bescheiden bij het bepalen van je tarief: het later verhogen, is lastig. Wat je wel kunt doen, is korting aanbieden als je wat langer over de klus doet als een ervaren zzp’er. 
  • Heeft de klus haast? Ga keihard aan de slag, maar reken hier extra voor. 
  • Vergeet niet om reiskosten te vermelden. Dit staat los van je uurtarief. 

Als docent jouw leerlingen helpen met de stap naar ondernemerschap?

Ben je docent op een basisschool, een middelbare school of in het hbo of wo? Met onze programma’s geef je een ijzersterke en praktijkgerichte invulling aan jouw lessen. De programma’s zijn gericht op ondernemerschap en de zogenaamde 21st century skills. Door te focussen op praktische vaardigheden als het creëren van zelfvertrouwen, initiatief leren nemen en een probleemoplossend vermogen aanleren, gaan leerlingen succesvol de toekomst tegemoet. 

De programma’s van Jong Ondernemen vormen een doorlopende leerlijn, vanaf de basisschool tot aan het hbo en het wo: 

Wil je meer weten over de programma’s en hoe je ze kunt inpassen in jouw lesprogramma? Neem contact met ons op.

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 20 december 2022

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!