Home » Nieuws » Bedrijf oprichten tijdens studie zorgt voor sneller en meer succes op arbeidsmarkt 

Bedrijf oprichten tijdens studie zorgt voor sneller en meer succes op arbeidsmarkt 

21 juli 2023
Categorie: Nieuws
Datum: 21 juli 2023

Studenten die tijdens hun studie een ondernemerschapsprogramma van Jong Ondernemen volgden, vinden sneller een eerste baan, vervullen vaker een managementfunctie en voelen zich ook ondernemender als werknemer. Dit blijkt uit een lange termijn-studie van het Social Enterprise Lab dat wij in opdracht onder 377 afgestudeerden van mbo en hbo hebben laten uitvoeren.  

Wij bieden ondernemerschapsprogramma’s aan voor het onderwijs, waarbij ‘learning-by-doing’ en ‘get-out-of-the-building’ centraal staan. Eén van deze programma’s is ‘Student Company’, waarbij studenten op mbo en hbo/wo daadwerkelijk een bedrijf oprichten en alle aspecten van het ondernemen ervaren. Social Enterprise Lab deed onderzoek naar de carrièrestappen van 207 studenten die in de periode 2014-2019 meededen aan Student Company.  De resultaten werden vergeleken met een controlegroep van 170 studenten die deze ervaring niet hadden.  

Van de Student Company-alumni vindt 38% binnen twee maanden na de studie een eerste baan, twee keer zoveel als van de controlegroep. 62% vervult binnen enkele jaren een managementfunctie, versus 48% in de controlegroep. De programma’s richten zich met name op de ontwikkeling van ondernemerscompetenties zoals probleemoplossend vermogen, creativiteit, zelfkennis, zelfvertrouwen, kansen zien en het ontwikkelen van ideeën. Student Company draagt bij aan de ontwikkeling van kennis, competenties en vaardigheden waar alumni baat bij hebben in hun werkend leven. Ook geeft 85% van hen aan dat Student Company een goede basis biedt om kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarmee draagt het programma in hoge mate bij aan ‘een leven lang leren’.  

Belangrijke bijdrage aan start op de arbeidsmarkt
“Onze programma’s doen precies wat we voor ogen hebben. We helpen jongeren echt in hun ontwikkeling op belangrijke vaardigheden. Daarmee bereiden we ze voor op een succesvolle stap naar de arbeidsmarkt of op het runnen van een eigen onderneming, wat bij de studenten die onze programma’s volgen dubbel zo vaak voorkomt als bij studenten die niet die kans hadden. Dit is supertof om te zien. Ondernemerschapsonderwijs loont duidelijk en zou daarom in ieder curriculum moeten worden opgenomen”, zegt Jonas de Groot, directeur van stichting Jong Ondernemen.  

Wij hebben negen ondernemerschapsprogramma’s ontwikkeld, voor basisonderwijs tot en met hbo/wo: een doorlopende leerlijn. Per jaar bereiken we zo’n 150.000 leerlingen en studenten met onze programma’s. “Dit zouden er echt nog veel meer kunnen zijn als scholen en opleidingen meer aandacht zouden geven aan ondernemerschap en de vaardigheden die je ermee opdoet. Het gaat er niet om dat we allemaal ondernemers opleiden, maar juist om de vaardigheden en eigenschappen die ondernemers vaak succesvol maken, over te brengen. Daar heeft iedereen wat aan, in studie en in werk. Eén belangrijke pré dus, zowel voor de studenten zelf, als ook voor de toekomstige werkgevers”, besluit De Groot.

Bekijk hier alle cijfers nog even op een rijtje!

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 21 juli 2023

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!