Zeker van je Zaak

Het programma

Tijdens Zeker van je Zaak onderzoekt de student in vijf stappen waar zijn passie ligt en hoe hij vanuit die passie een eigen zaak start. Aan het einde van het programma weet de student of ondernemen iets voor hem is en of het starten van deze eigen zaak haalbaar is. Wanneer de student besluit om zijn bedrijf daadwerkelijk te starten, weet hij waar hij aan begint en kan hij een vliegende start maken als zelfstandig ondernemer. 

Aansluiting op het onderwijs

Zeker van je Zaak is ontwikkeld voor mbo opleiding op niveau 3 en 4 en kan als invulling voor het keuzedeel ‘Oriëntatie op ondernemerschap’. 

Examinering
Als deskundigen in het ontwikkelen van praktische programma’s werken we samen met experts op het gebied van het maken van examens. Hierdoor sluiten onze programma’s aan op de examinering van o.a. ESS. Lees hier nog meer over de aansluiting op de keuzedelen.

Programma Zeker van je Zaak

 Onderwijsniveau:   mbo niveau 3 en 4
 Keuzedeel:  Oriëntatie op ondernemerschap
 Studie belasting:  240 uur (80 bot uren)
 Examinering:  Sluit aan op de examinering van o.a. ESS

Stappenplan


Interesse/aanmelden?

Uw gegevens

Bekijk de 5 stappen


1. Dit (bedrijf) ben ik

De student ontdekt en omschrijft zijn interesses en vaardigheden en onderzoekt zijn kwaliteiten en ondernemerseigenschappen. Op basis hiervan brengt hij zijn droomcarrière in kaart.

2. Mijn klanten
De student analyseert zijn doelgroep en leert zijn klant begrijpen. Hij beschrijft hoe hij van toegevoegde waarde is voor zijn klant en bepaalt hoe hij zijn klanten helpt. De student onderzoekt de toegevoegde waarde van zijn bedrijf ten opzichte van andere bedrijven.

3. Communicatie en verkoop
De student bepaalt hoe hij contact maakt met zijn klanten. Hij zorgt ervoor dat hij tevreden klanten maakt en houdt. De student bedenkt hoe hij de marketing van zijn bedrijf aanpakt, op welke manier hij zijn product/dienst levert en wie hem daar bij kan helpen. De student oefent in het verkopen van zichzelf en zijn product/dienst.

4. Financiën
De student zet de belangrijkste financiële zaken op een rijtje die komen kijken bij ondernemerschap. Om te beginnen met een bedrijf heb je startkapitaal nodig. Andere thema’s die aan bod komen zijn: geld dat er binnenkomt, geld dat eruit gaat én natuurlijk: hoeveel geld hou je dan over?

5. Reflectie
Aan het eind van elke fase reflecteren de studenten op eigen handelen en ontwikkeling. In deze laatste fase zet de student alles voor zichzelf op een rijtje. Het programma eindigt met een pitchevenement, waar de studenten zichzelf als zelfstandig ondernemer presenteren.

Faciliteiten

De student krijgt toegang tot:
  • De online programma-omgeving Mijn Jong Ondernemen (incl. extra theorie);
  • Filmpjes waarin beginnende en ervaren ondernemers hun ervaringen delen;
  • Ondernemerstest;
  • Formats voor opdrachten;
  • Persoonlijk E-portfolio;
  • Visma boekhoudpakket.

“Zeker van je Zaak is een prettig programma. Er is veel ruimte om te kiezen voor aanvullende of verdiepende theorie. De studenten vinden het programma gemakkelijk om mee te werken. Ieder jaar starten er wel wat studenten door met hun eigen onderneming, zoals een sportschool of als personal trainer.”
Wendy van der Helm ROC Mondriaan School voor Lifestyle, Sport en Bewegen

Partners van dit programma: