‘Je bouwt op jonge leeftijd al zo’n waardevol netwerk op’

Met twaalf andere studenten zat Wyona Antonisen-Praet (1982) in het schooljaar 2003-2004 in een Mini-onderneming (Student Company, red.). Met zo’n grote groep een eigen bedrijf opzetten is pittig, dat beaamt Wyona. Vooral communicatie was een uitdaging. “Dat was toen lastig en eigenlijk nog steeds. Communicatie is zó belangrijk, maar voor veel mensen is dat ook moeilijk.”

“Het ontdekken en inzetten van elkaars kwaliteiten heb ik geleerd van de mini-onderneming"

Begin 2020 startte Wyona een Bed & Breakfast met 30 bedden in Zeeland. Ze was nog geen twee maanden open of ze moest de deuren sluiten door de coronamaatregelen. “Dat was wel flink balen natuurlijk. We dachten meteen: als we dit overleven, dan overleven we alles. Het is nu écht ondernemen, risico’s durven nemen en dat doen we ook. We hebben geen enkel moment stilgezeten. We zijn onder andere ontbijtjes bij mensen thuis gaan brengen en mijn man houdt van koken; hij is een professionele kok van beroep. Hij maakte 3-gangenmenu’s klaar en bracht deze bij mensen thuis. We hebben kansen gezien en zijn er flexibel mee omgegaan. We weten van elkaar wat de kwaliteiten zijn en volgen elkaar daarin ook. Het ontdekken en inzetten van elkaars kwaliteiten heb ik geleerd van de mini-onderneming.”

Totaalplaatje

Wyona groeide op in een ondernemersgezin, haar vader was mosselkweker. Ze had altijd al het idee om een eigen bedrijf te beginnen. “Voor mij was de deelname aan het project ook een bevestiging dat ondernemen wat voor me is. Ik ben niet meteen na het project gaan ondernemen, omdat ik nog niet wist wat ik zou willen. Mijn man werkte in de horeca en hij was veel weg. Op een dag hadden we het idee om een eigen Bed & Breakfast te starten. Puur toeval zagen we een perfect pand op Funda staan. We liepen op het terrein en hadden echt zoiets: we zouden gek zijn als we het niet doen.” De 38-jarige onderneemster nam tijdens het project van Jong Ondernemen de rol als directeur op zich. “Ik vond dat wel een interessante positie. Ik kwam er onder meer achter dat een directeur niet alles zelf hoeft en kan doen. Je moet voor het totaalplaatje gaan en je moet dat kunnen zien. Je hebt mensen om je heen nodig die bepaalde dingen goed kunnen en die je verder helpen. Dat vond ik wel een heel mooi leermoment. We waren met een grote groep, dertien studenten. Dat was echt pittig hoor. Vooral voor mij om het team bij elkaar te houden. De communicatie was het lastigst. Af en toe kwamen mensen hun afspraken niet na. Je moet dan blijven praten en vragen waarom sommige studenten iets wel of niet hadden gedaan. Dat was soms wel heftig, maar ontzettend leerzaam. We kwamen problemen in het klein tegen die ik nu in het groot tegenkom, zoals het altijd goed blijven communiceren met elkaar.”

“Ook wel grappig: iemand van de alumnivereniging heeft me nog advies gegeven toen ik mijn Bed & Breakfast startte"

Alumnivereniging

De studentondernemers ontwikkelden voor hun bedrijf een product voor de broekriem. Aan je broek zitten een aantal lusjes. Als je een riem draagt, dan hebben sommige mensen een stuk riem over dat net te kort is voor het volgende lusje. “Daar hadden wij een soort gesp voor ontwikkeld. Leuk product, maar uiteindelijk zijn we niet doorgestart met het bedrijf.” Na het project werd Wyona lid van Young Business Talents, de alumnivereniging van Jong Ondernemen. “Met een aantal mensen heb ik nog steeds contact. Echt heel waardevol die contacten, ik heb ook nog even in het bestuur gezeten. Ook wel grappig: iemand van de alumnivereniging heeft me nog advies gegeven toen ik mijn Bed & Breakfast startte. Hij werkt in de toeristensector en heeft me echt goed geholpen. Zo’n netwerk is zo belangrijk en dat bouw je al op zo’n jonge leeftijd op. Heel tof!”

Young Business Talents bestaat helaas niet meer, maar wie weet wordt de vereniging weer een nieuw leven in geblazen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!