Werken bij ons

Jaarlijks bereiken we 75.000 jongeren, dat is heel mooi maar onze ambitie is groter! We timmeren hard aan de weg om alle 2 miljoen schoolgaande jongeren (van 11 t/m 21 jaar) te inspireren. Werken bij een dynamisch bedrijf met een maatschappelijk doel? We hebben te gekke ideeën om met jou dit doel te realiseren. Benieuwd naar onze vacatures of hoe jouw stage er uit kan zien? Bekijk de mogelijkheden.

Vacature: Algemeen Directeur Stichting Jong Ondernemen

Wie is Jong Ondernemen?
Jong Ondernemen is een stichting die met speciaal ontwikkelde pakketten scholieren en studenten helpt te ontdekken wat ondernemerschap inhoudt. En hen de kans geeft zich de skills die bij ondernemerschap horen, eigen te maken. Wij doen dit met bewezen programma’s en kennis van het onderwijs, waarmee we ondernemerschap bij jongeren stimuleren. Daarmee geven wij hen de kans zich voor te bereiden op de eisen die de arbeidsmarkt aan hen stelt. Want of je je eigen start-up begint of in loondienst gaat – een ondernemende houding is in alle situaties de sleutel tot succes.

Missie
Wij willen dat alle jongeren de kans krijgen hun ondernemende houding te ontwikkelen via onze ondernemerschapsprogramma’s. In de afgelopen jaren zijn we van 32.000 deelnemers gegroeid naar ruim 79.000 deelnemers aan onze programma’s. En onze ambitie reikt nog verder: 250.000 jongeren tenminste eenmaal met onze programma’s bereiken. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat het vast in het curriculum komt.

Waarom?
Ondernemerschapsonderwijs geniet al vijfentwintig jaar lang een status van ‘nice to have’. Dit moet veranderen. Willen we met Nederland een goede internationale concurrentiepositie behouden, dan hebben we in de toekomst mensen nodig die in staat zijn zelfstandig ideeën te bedenken en uit te werken, en in staat zijn de initiatieven te nemen die noodzakelijk zijn om ideeën te verwezenlijken. Mensen die niet bang zijn voor verandering, maar dit juist omarmen om dingen beter te maken. Mensen die willen innoveren en gedijen bij disruptie. Mensen dus, die ondernemend zijn. Of ze nou in loondienst werken, of hun eigen baas zijn.

Dit vergt vaardigheden en een bepaalde mentaliteit die we onze ‘workforce’ op jonge leeftijd moeten aanleren en het liefs zo vaak mogelijk in een doorlopende leerlijn. Ondernemerschapsonderwijs doet dit.

Hoe doen we dit?
Wij laten jongeren in een veilige schoolomgeving hun persoonlijke talenten ontdekken en ontplooien, en een ondernemende houding ontwikkelen. Jong Ondernemen doet dit met zes lesprogramma’s van primair onderwijs tot hoger onderwijs, die fun zijn, die uitdagen en uitnodigen aan je eigen sterkten en zwakten te werken. Je laten samenwerken op een praktische manier, niet uit een boekje.

In samenwerking met Jong Ondernemen kunnen scholen in Nederland jongeren aan de arbeidsmarkt afleveren die zijn berekend op de eisen die de internationale competitie aan onze bedrijven, vooral ook in het MKB, stelt. Onze programma’s zijn ook bewezen effectief. Deze jongeren kennen door onze programma’s bovendien de specifieke wetten die gelden voor start-ups. Door jongeren al vroeg hun ondernemende kanten te laten ontdekken en ontwikkelen, helpen wij ze hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Jong Ondernemen werkt nauw samen met bedrijven – en weet dus wat van jongeren wordt gevraagd. Door de jaren heen hebben wij daarbij eveneens specifieke expertise opgebouwd voor leerlingen en studenten uit achterstandswijken. Hiervoor ontwikkelen wij speciale programma’s, om hen te helpen hun kansen te vergroten en zichzelf te redden. De BV Nederland helpen we daarmee het enorme potentieel van deze jongeren beter te benutten.

Programma’s van Jong Ondernemen:

Aan wie bieden we dit aan?
Onze programma’s bieden wij aan van het primair onderwijs tot aan de universiteit. Met deze programma’s bereiken we jaarlijks een kleine 75.000 jongeren (schooljaar 2016-2017).

Jong Ondernemen bestaat uit 15FTE’s (8 op kantoor en 7 Regio Aanvoerders die o.a. de scholen bezoeken) en heeft een landelijke dekking. Haar bestuur is zeer actief en betrokken en bestaat uit 5 personen, te weten Hubert Deitmers (voorzitter), Walter Mutsaers (penningmeester), Ingo Heijen (secretaris), Heleen Dura-Van Oord (zakenvrouw van het jaar 2013) en Jacqueline Zuidweg (zakenvrouw van het jaar 2012). De Stichting weet zich gesteund door een fantastisch Comité van Aanbeveling, waar Frits Goldschmeding, Jan Aalberts, John Fentener van Vlissingen en Joop van den Ende zitting in hebben.

Op dit moment zijn meer dan 2.100 bedrijfsprofessionals uit het bedrijfsleven actief als vrijwilliger bij Jong Ondernemen. Samen met de docent begeleiden zij de teams en klassen en brengen zij hun ondernemerskennis over.

Onze doelstellingen
Om het hoofddoel te bereiken zijn, naast het hebben van goede programma’s, drie subdoelen van wezenlijk belang:
 • Het aantal scholen dat meedoet
 • Het aantal ondernemers dat voor de klas wil staan of de scholieren op andere wijze begeleidt
 • De jaarlijkse sponsorinkomsten om (i) het opnemen van de programma’s door de scholen zo laagdrempelig mogelijk maken en (ii) de organisatie te financieren
In de afgelopen 3 jaar is het bereik van Jong Ondernemen gegroeid van 32.000 jongeren naar een bereik van 75.000 jongeren. Een gigantische groei die met name is ontstaan door het professionaliseren van de organisatie en veel sponsorinkomsten. Met het vertrek van de huidige directeur is het tijd voor een volgende fase van groei. Jong Ondernemen zoekt een directeur die commercieel en hands-on is en een jong team weet te motiveren en enthousiasmeren. Het hebben van kennis van het onderwijs en een netwerk bij de overheid is een pré.

Functie
 • Eindverantwoordelijk voor het realiseren van de ambitie van de stichting met daarbij in het bijzonder aandacht voor het hoofddoel (250.000 bereikte scholieren en studenten per jaar) en de drie subdoelen.
 • Geeft leiding aan de organisatie en zorgt daarbij voor zowel de juiste samenstelling al de aansturing van het team.
 • Verantwoordelijk voor het genereren van ideeën om de gewenste aantallen te halen en daar ook uitvoering aan te geven.
 • Verantwoordelijk voor sponsoring, marketing en communicatie.
 • Onderhoudt contact met de overheid, scholen, ondernemers en andere vrijwilligers, sponsors, Raad van Advies, het Comité van Aanbeveling, en de ambassadeurs.
 • Onderzoekt en sluit strategische allianties met andere partijen om de ambitie sneller waar te kunnen maken.
 • Rapporteert aan het bestuur.
Profiel
 • Ervaring met ondernemerschap en/of een ondernemende persoonlijkheid
 • Een groot netwerk
 • Ruime en relevante commerciële ervaring
 • Kennis van en ervaring met politieke en ambtelijke besluitvorming in ‘Den Haag’
 • Goed gevoel voor PR en Marketing
 • Een professionele en slagvaardige werkwijze
 • Bewezen staat van dienst met betrekking tot het aantrekken van sponsoring en het realiseren van groei
 • Kennis van en affiniteit met onderwijs is een pré
 • Capaciteiten om een team te coachen
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels
 • Persoonskenmerken: ambitieus, energiek, initiatiefrijk, businessinzicht, commerciële drive, analytisch, pragmatisch, doelgericht, flexibel en doortastend
Solliciteren
Je motivatiebrief en CV graag mailen vóór 14 juli a.s. naar sollicitaties@jongondernemen.nl o.v.v. ‘sollicitatie Algemeen Directeur’. Acquisitie op basis van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

"Jong Ondernemen laat zien dat je groot kan zijn als klein bedrijf"
Martijn van Norden Regio aanvoerder