Student Company hbo & universiteit

Het programma

Tijdens Student Company ontwikkelen studenten een bedrijfsconcept en rollen dit uit gedurende een collegejaar. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, vergaren startkapitaal, verkopen hun product en zorgen voor een financieel overzicht. Studenten ervaren zo op een praktijkgerichte manier hoe ze een Start-up op kunnen zetten. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en welke rol binnen het bedrijf zij het leukste vinden. De jongeren gaan door middel van de evenementen van Jong Ondernemen de concurrentie aan met andere student companies.

Aansluiting op het onderwijs

Dankzij de programma's van Jong Ondernemen sluit het onderwijs goed aan op de huidige maatschappij en het bedrijfsleven. Het programma is daarnaast goed te implementeren in het onderwijs.

Het programma geeft studenten de kans om theoretische kennis in de praktijk toe te passen.

Programma Student Company

 Onderwijsniveau:  hbo en universiteit
 Leerjaar:  2 en hoger
 Programmaduur:  10 maanden (optie tot 5 maanden)
 Studiebelasting:  160 - 180 uur
 Aantal deelnemers:  4 - 8 studenten per company

Stappenplan

Programma inhoud

Student Company bestaat uit 8 fases verspreid over een heel schooljaar. 

Fase 1. Voorbereiden
In deze fase ontdekken de studenten waar hun kwaliteiten liggen en als team verdelen ze op basis hiervan de rollen binnen hun company. 

Fase 2. Starten
De studenten kiezen hun product of dienst, doen marktonderzoek, ontwikkelen een huisstijl en starten hun administratie op.

Fase 3. Ondernemingsplan
Stapsgewijs met behulp van de digitale programmaomgeving Mijn Jong Ondernemen maken de studenten het ondernemingsplan met onder andere de hoofdstukken; missie, visie, marketingplan en financieel plan.

Fase 4. Aandelen
Als bedrijf hebben ze een startkapitaal nodig om de onderneming van de grond te krijgen en producten te ontwikkelen. Dit brengen ze zelf bijeen door de verkoop van aandelen.

Fase 5. Produceren en inkoop
In deze fase wordt het product geproduceerd of ingekocht om vervolgens de markt op te gaan! 

Fase 6. Verkopen
Het is tijd om de markt op te gaan! De verkoop van het product of dienst gaat nu echt van start. De studenten gaan reclame maken, klanten benaderen, verkoopgesprekken voeren, misschien een webshop openen en het idee onder de aandacht brengen van klanten en investeerders.

Fase 7. Afsluiten
In een korte periode zijn studenten uitgegroeid tot echte jonge ondernemers. Alle kanten van ondernemerschap zijn aan bod gekomen. De financiele eindbalans wordt gemaakt en het bedrijf sluiten ze af.

Fase 8. Doorstarten

Faciliteiten

Jong Ondernemen ondersteunt en faciliteert Student Company. Dit doen we voornamelijk via Mijn Jong Ondernemen, de online omgeving voor docenten en studenten met theoretische achtergrond en verdiepingen, werkbladen, theorie en achtergronden. Daarnaast is Jong Ondernemen bereikbaar voor vragen (bij uw persoonlijke aanspreekpunt) en organiseert zij door het jaar heen verschillende evenementen zoals Marktdagen en de Nationale finale voor hbo en universiteit.

 • toegang tot de online leeromgeving Mijn Jong Ondernemen;
 • toegang tot een zakelijke bankrekening via bunq;
 • een verzekering voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand;
 • keuze uit twee boekhoudpakketten;
 • een bewijs van deelname bij succesvolle afsluiting;
 • korting op het gebruik van diverse tools, zoals iDEAL-transacties;
 • korting op een webwinkel via CCV Shop;
 • de E-scan;
 • begeleiding door vrijwilligers met ervaring als ondernemer of in het bedrijfsleven (alleen voor Medium en Premium pakketten);
 • deelname aan evenementen: Start-up Festival, de Marktdag (alleen voor Medium en Premium pakketten) en competities (alleen voor Premium pakketten);
 • deelname aan internationale programma's en competities.

Evenementen

Jong Ondernemen organiseert door het jaar heen verschillende inspirerende evenementen. Studenten die deelnemen aan onze programma's kunnen hier netwerken, hun producten of diensten verkopen en de strijd aangaan met andere student companies. Een mooie aanvulling op een jaar actief ondernemen!

Start-up Festival

 • start van het nieuwe ondernemersjaar;
 • workshops en trends op het gebied van ondernemen;
 • interessante netwerkmogelijkheden voor studenten.

Pitch Battles (alleen voor Medium en Premium pakketten)

 • pitchwedstrijd tussen directeuren;
 • interessante netwerkmogelijkheid voor studenten, docenten en begeleiders.

Marktdag (alleen voor Medium en Premium pakketten)

 • regionale verkoopdag met wedstrijdelement;
 • netwerken en ervaringen uitwisselen met andere student companies.

Competitie (alleen voor Premium pakketten)

 • Halve finale 'Student company van het jaar';
 • Nationale finale 'Student company van het jaar'.
 • deelname aan Europese finale (voor winnaars nationale finale).

Aansluiting op het onderwijs

Al onze programma's vormen een doorlopende leerlijn. Daarnaast kent ieder programma zijn unieke eigenschappen, dit programma:

 • sluit aan bij de competenties met betrekking tot ondernemerschap, de ontwikkeling van 21st century skills en ondernemerseigenschappen.

 • sluit goed aan op curriculum van het hoger beroepsonderwijs, aangezien het hbo-curriculum primair beroepsgericht is. Daarmee geeft Student Company invulling aan de generieke kernkwalificaties.

Certificaten voor studenten

Bij een succesvolle afronding van Student Company ontvangen studenten een bewijs van deelname. Hbo/universitaire-studenten kunnen daarnaast een aanvullend certificaat behalen.

..... ce 

E-Scan
Welke ondernemerstalenten bezitten studenten? Welke aspecten kunnen ze verder ontwikkelen? De E-Scan geeft studenten inzicht in hun persoonlijke ondernemerschapsstijl. Zij worden getest op competenties als zelfstandigheid, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en flexibiliteit.

Challenges

In de challenges maken jongeren al tijdens hun onderwijscarrière kennis met de kansen en uitdagingen van ondernemerschap in combinatie met thema's zoals sociaal ondernemeninternationaal ondernemen, internettechnologie en energie. De kortlopende challenges van Jong Ondernemen sluiten naadloos aan op de bestaande programma's en zijn daardoor makkelijk te implementeren.

Bekijk de challenges.

Programmatraining | Haal eruit wat erin zit

Docenten spelen een cruciale rol tijdens het programma Student Company. Om de kwaliteit van het programma en de impact ervan op de studenten te vergroten is het van essentieel belang dat elke docent de programmatraining van Jong Ondernemen volgt. 

Tijdens de vernieuwde programmatraining ga je als docent aan de slag gaat om het programma zo goed mogelijk in te zetten. Wat vraagt het van jou als docent? Hoe gebruik je de online omgeving optimaal? Hoe veranker je het programma duurzaam binnen je opleiding? Oftewel: hoe maak je er een ongekend succes van.    

Meer informatie over de Programmatraining

Bekijk de effecten van ondernemerschapsonderwijs
"Door Student Company heb ik bewuster en beter mijn pad kunnen uitstippelen."
Danielle de Jongh Alumnus Student Company

Partners van dit programma zijn: