Home » Blog » 10 tips om leerlingen te motiveren

10 tips om leerlingen te motiveren

22 februari 2022
Categorie: Blog
Datum: 22 februari 2022

Hoe motiveer je leerlingen om actief mee te doen in de les? Een bekend vraagstuk voor veel docenten. In de praktijk begint motivatie bij het creëren van zelfvertrouwen. Vaak denken ongemotiveerde leerlingen dat de lesstof te moeilijk is. Ze zitten in een neerwaartse spiraal en zetten zich steeds meer af tegen het leren. Hoe kun je dit gedrag stoppen? Jong Ondernemen geeft in deze blog 10 tips.

Tip 1: Motiveer leerlingen door anders te leren

Wil je leerlingen motiveren in de lesstof te duiken? Laat leerlingen dan hun eigen manier van leren ontdekken. Het is geen geheim dat de ene leerling makkelijker leert dan de ander. Leren draait niet alleen om het oefenen van de lesstof maar ook om het ontdekken van de juiste methode. Voorbeelden hiervan zijn opbouwend leren of herhalend leren. Het kan ook helpen om de lesstof visueel te maken op papier of klassikaal op het digibord.

Tip 2: Creëer motivatie bij leerlingen met een Brainstormles

Creëer motivatie bij leerlingen door een Brainstormles te organiseren. Met de interactieve kosteloze Brainstormles van stichting Jong Ondernemen gaan leerlingen aan de slag met een Brainstorm Game. Dit is een spel waarin leerlingen aan de hand van een ‘Hoe zouden we kunnen’-vraag samen oplossingen bedenken. De groep kan voortborduren op elkaars ideeën en zo gemotiveerd raken om met de lesstof of het onderwerp aan de slag te gaan. Download hier de gratis brainstormles!

Tip 3: Korte takenlijsten voor meer motivatie bij leerlingen

Je kunt leerlingen ook motiveren door ze een korte takenlijst te geven. Een uitgebreide planning of ellenlange takenlijst werkt vaak averechts. Als het aantal opdrachten eeuwig doorloopt, komt het einde nooit in zicht. Kies dus voor kortere lijsten met bijvoorbeeld drie taken per les. Zo geef je leerlingen de kans om een voldaan gevoel te creëren.

Tip 4: Motiveer leerlingen door faalangst bespreekbaar te maken

In de praktijk begint motivatie bij het creëren van zelfvertrouwen. Twijfel over de gevolgen van een opdracht en het hebben van weinig zelfvertrouwen versterken elkaar. Daarom is het aan te raden om faalangst bespreekbaar te maken. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Leerlingen gaan beseffen dat de gevolgen meevallen. Het zelfvertrouwen groeit, waardoor ook de motivatie toe zal nemen.

Tip 5: Meer kennis zorgt voor meer motivatie bij leerlingen

Gedemotiveerde leerlingen kunnen onzeker zijn. De bron van deze onzekerheid zit hem vaak in niet weten waar je over moet praten of wat het onderwerp inhoudt. Daarom is het belangrijk voor de docent om onderwerpen voldoende te introduceren. Zo kunnen leerlingen zich voorbereiden en verdiepen in de lesstof voordat ze hiermee aan de slag gaan.

Tip 6: Muziek motiveert leerlingen

Wil je leerlingen na een lange schooldag motiveren om met een opdracht te starten? Zet de muziek aan! Het is wetenschappelijk bewezen dat er veranderingen optreden in je hersenen bij het horen van bepaalde melodieën. Muziek heeft een positief effect op het humeur en het energieniveau. Maak een leuke afspeellijst om af te spelen in de klas en voeg favoriete studienummers van leerlingen toe.

Tip 7: Samenwerken vergroot motivatie van leerlingen

Motiveer leerlingen door ze samen aan het werk te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat de motivatie toeneemt wanneer leerlingen het gevoel hebben dat ze samen aan een taak werken. Het gevoel van samenwerken bevordert de intrinsieke motivatie: leerlingen voelen zich verantwoordelijk en zijn zich er meer van bewust dat het iets waardevols oplevert.

Tip 8: Motiveer leerlingen met een leergerichte aanpak

Een andere oplossing om leerlingen te motiveren is om als docent een leergerichte aanpak te hanteren in plaats van een prestatiegerichte aanpak. Bij een leergerichte aanpak worden toetsen gezien als middel om het leerproces inzichtelijk te maken en niet als doel op zich. De nadruk ligt op de getoonde inzet van leerlingen en de mate waarin zij vooruit gaan.

Tip 9: Gemotiveerde leerlingen doen waar ze goed in zijn

Hoe kunnen succesvolle mensen zo gemotiveerd zijn? Succesvolle mensen zijn gemotiveerd, omdat ze weten waar hun talenten liggen. Niemand is goed in ‘alles’. Ze weten waar ze goed in zijn en zetten deze vaardigheden in om doelen te bereiken. Dit is ook op leerlingen toe te passen. Creëer zelfvertrouwen en motivatie door samen met leerlingen talenten te ontdekken en in te zetten.

Tip 10: De groeimindset stimuleren voor meer motivatie bij leerlingen

“Ik kan het nog niet, maar ik kan het wel leren!”Met deze gedachte gaan leerlingen gemotiveerd met nieuwe uitdagingen aan de slag. Een groeimindset stimuleer je door inzet te complimenteren. Het gaat hierbij niet om het antwoord maar het denkproces. Maak fouten in de klas laagdrempelig en bespreek deze fouten als positieve leermomenten.

Motiveer leerlingen met onderwijsprogramma’s

Wanneer jongeren hun talent ontdekken en hiermee aan de slag gaan, creëren ze zelfvertrouwen. Bij Jong Ondernemen bieden wij een aantal onderwijsprogramma’s aan die hierbij kunnen helpen. Wij hebben voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs, mbo en hbo een eigen programma. Ontdek de mogelijkheden en download het programma aanbod!

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 22 februari 2022

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!