10 Tips om jouw leerlingen te motiveren

Neem contact op

Met deze 10 tips verhoog je de motivatie van jouw leerlingen voor school

We kennen het allemaal; je leerlingen hebben geen motivatie voor school waardoor jij met je handen in het haar zit. Dit is natuurlijk niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor de ongemotiveerde leerlingen. Zo missen ze kansen en dat is nou net wat we willen voorkomen. Met deze tien tips kun je jouw leerlingen motiveren voor school, zodat ze stappen zetten en jij met veel plezier kunt lesgeven!

Tip 1 om leerlingen te motiveren: gebruik trends

Leerlingen die geen motivatie voor school hebben, zijn vaak op de hoogte van trends en recente gebeurtenissen. Dit is precies hetgeen jij in je voordeel kunt gebruiken. Laat zien dat je op hetzelfde niveau meepraat en gebruik trends tijdens je lessen. Op deze manier maak je de lesstof relevant en kunnen ongemotiveerde leerlingen zich meer identificeren met de onderwerpen. 

Tip 2 om leerlingen te motiveren: wees geïnteresseerd 

Door betrokken te zijn bij je leerlingen, stimuleer je de motivatie voor school. Stel vragen, wees geïntegreerd in hobby’s en zorg dat er ruimte is voor eventuele talenten. Op deze manier kun je leerlingen motiveren en tegelijkertijd helpen bij talentontwikkeling. 

Tip 3 om leerlingen te motiveren: gebruik digitalisering

Het is bijna niet meer voor te stellen; een wereld zonder digitale communicatie. Toch is het van groot belang om je als docent niet af te keren van de nieuwe digitale wereld, maar het juist te omarmen. Grote kans dat je ongemotiveerde leerlingen volledig op de hoogte zijn. Als jij laat zien dat je hier in mee kunt gaan, verhoog je de motivatie geheid. Maak bijvoorbeeld gebruik van een quiz app in plaats van pen en papier om kennis te testen.

Tip 4 om leerlingen te motiveren: reageer snel 

Als leerlingen lang moeten wachten op een reactie via de mail, verdwijnt hun motivatie. Een gouden tip om leerlingen te motiveren is daarom ook om zo snel mogelijk op e-mails te reageren. Dit zodat leerlingen snel verder kunnen met hun project of vraag. Van uitstel komt namelijk afstel.

Tip 5 om leerlingen te motiveren: praktijkvoorbeelden 

Praktijkvoorbeelden doen het altijd goed bij leerlingen die wel wat extra motivatie kunnen gebruiken. Leerlingen die geen of weinig motivatie hebben voor school vinden het vaak fijn als lesstof geassocieerd wordt met iets uit de praktijk. Op deze manier wordt het tastbaar en krijgt een ongemotiveerde student een beter beeld van de lesstof. Een leuke extra toevoeging is om succesverhalen aan te halen. Zo stimuleer je niet alleen de motivatie, maar trek je ook de aandacht naar je verhaal. 

Succesverhalen kunnen leerlingen inspireren om zelf ook een bedrijf op te zetten en aan hun eigen succesverhaal te werken. Mocht het huidige lespakket op jouw school hier geen ruimte voor bieden dan kun je ze nu die kennis bijbrengen met een lespakket ondernemen van Jong Ondernemen. 

Wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Tip 6 om leerlingen te motiveren: structuur en regelmaat

Met structuur en regelmaat weten leerlingen wat ze kunnen verwachten, waardoor hun motivatie voor school gestimuleerd wordt. Wanneer dingen slecht geregeld zijn, er onduidelijkheid is rondom afspraken en er een afwisselend lesrooster is, werkt dit averechts. Oh, en als je hier toch over na zit te denken; combineer digitalisering met structuur door planningen en opdrachten zoveel mogelijk online beschikbaar te maken. Op deze manier wordt het toegankelijker voor de ongemotiveerde leerlingen. 

Tip 7 om leerlingen te motiveren: waardering 

Stiekem vindt iedereen waardering prettig, toch? Zo ook ongemotiveerde leerlingen. Om de motivatie voor school te verhogen, raden we aan om regelmatig waardering te uiten. Uiteraard kun je dit ook combineren met persoonlijke (opbouwende) feedback.

Tip 8 om leerlingen te motiveren: toegankelijke informatie

Als leerlingen lang moeten zoeken naar informatie, verliezen ze hun concentratie en daarmee motivatie voor school. Door de benodigde informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, voorkom je dit en help je bij het motiveren van leerlingen. 

Tip 9 om leerlingen te motiveren: uitdaging 

Als leerlingen worden uitgedaagd wordt de motivatie voor school geheid vergroot. Ga op zoek naar opdrachten en projecten die uitdagend zijn voor leerlingen, zoals een echte opdrachtgever of onderwerpen zoals ondernemerschap. Daag je leerlingen uit om een stap buiten hun comfort zone te zetten en iets totaal nieuws op te zoeken. 

Tip 10 om leerlingen te motiveren: keuzevrijheid 

Bij ongemotiveerde leerlingen is keuzevrijheid erg belangrijk. Op deze manier hebben de leerlingen het gevoel dat ze opdrachten doen waar ze zelf voor kozen. Dit vergroot de motivatie van leerlingen om te werken aan een opdracht. 

Jong Ondernemen motiveert jouw leerlingen voor school met ondernemerschap

Met deze tien tips kun jij jouw leerlingen ongetwijfeld motiveren voor school. Ondernemerschap is daar tevens een goed voorbeeld van. Maak leerlingen bewust van het ondernemen en wat het voor hun kan betekenen. Wil je meer weten over de onze programma’s en lespakketten over ondernemerschap voor jouw leerlingen? Neem contact op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen?

Heb je een vraag over dit programma?
Stuur dan een email of bel ons.