Home » Blog » 5 tips voor talentontwikkeling op school

5 tips voor talentontwikkeling op school

22 februari 2022
Categorie: Blog
Datum: 22 februari 2022

Een gebrek aan kennis of zelfvertrouwen kan talentontwikkeling bij jongeren in de weg staan en een talent goed verbergen. Daarom moedigen wij leerlingen aan om te leren, zichzelf te ontwikkelen en talenten te ontdekken. School is de perfecte omgeving om talenten te ontplooien en talentontwikkeling structureel een plek te geven in de leercurve van jongeren.

Talentontwikkeling in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs: iedereen moet een kans krijgen om zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Jongeren moeten gestimuleerd worden om met ondernemende vaardigheden aan de slag te gaan, zoals creativiteit of samenwerken. Maar hoe doe je dat? Wij geven vijf tips om met talentontwikkeling van jongeren aan de slag te gaan.

Tip 1: Talentontwikkeling begint met een groeimindset

Een groeimindset kan van grote invloed zijn op de leerhouding van jongeren. Iemand met deze mindset gelooft namelijk dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vast staan. Je kunt je verder ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Om de groeimindset van jongeren te ontwikkelen, kun je nieuwe ervaringen “vieren”. Beloon niet het eindresultaat, maar focus vooral op de inzet van de leerling.

Tip 2: Ruimte voor talentontwikkeling in het onderwijs

Bied ruimte voor talentontwikkeling op school door tijd vrij te maken in het bestaande lesrooster. Dit kan door uren aan te bieden of leerlingen projectmatig aan de slag te laten gaan met hun talent.

 • Uren aanbieden voor talentontwikkeling
  Bied uren aan waarin leerlingen aan vaardigheden kunnen werken die niet altijd in de reguliere lessen aan bod komen, zoals filmpjes bewerken of debatteren.
 • Projectmatig aan de slag met talenten
  Leerlingen kunnen ook projectmatig aan de slag met hun talent: ze kiezen een onderwerp waar ze graag meer over willen leren en maken een leerplan met de begeleidende docent. Vervolgens werken ze zelfstandig aan het leerdoel met één keer in de twee weken een begeleidingsuur.

Tip 3: Talentontwikkeling binnen bestaande lessen

Talentontwikkeling op school kan ook binnen de bestaande lessen. Zo kun je leerlingen opdrachten geven die talenten prikkelen of literatuur gebruiken om talenten bespreekbaar te maken. Daarnaast kun je jongeren (klassikaal) vragen stellen waardoor ze over hun talenten na gaan denken: “Waar ben jij goed in?”, “Wat vind jij het leukste vak op school?” of bijvoorbeeld “Wat wil jij graag kunnen?”.

Tip 4: Ontwikkel talent tijdens een talentenmiddag

Organiseer met de hele school een talentenmiddag. Hier kunnen jongeren een workshop geven over hun talent. Dit kan van alles zijn: tekstschrijven, presenteren, tekenen of plannen. Andere leerlingen kunnen zich vervolgens inschrijven bij één of meerdere workshops. Daarnaast kunnen ook docenten een workshop geven over hun talent. Tijdens de talentenmiddag staan talenten centraal en kunnen jongeren deze met elkaar delen.

Tip 5: Talentontwikkeling en 21st century skills

Houd met de talentontwikkeling van jongeren rekening met digitalisering en de huidige informatiesamenleving. Met deze veranderingen in onze maatschappij zijn ook nieuwe competenties van belang. Deze vaardigheden, die zich ook kunnen doorontwikkelen tot talenten, noemen wij “21st century skills”. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Mediawijsheid
  Leerlingen moeten bewust en met een kritische blik alle media kunnen gebruiken en inzetten om deel te nemen aan de huidige samenleving.
 • Informatievaardigheden
  Leerlingen moeten in staat zijn om online informatie te zoeken, te vinden, te verwerken en te beoordelen.
 • Computational thinking
  Leerlingen moeten het mogelijk maken om een probleem op te lossen met computertechnologie door het vraagstuk anders te formuleren.
 • Creatief denken en handelen
  Leerlingen moeten creativiteit kunnen inzetten om nieuwe oplossingen voor bestaande vraagstukken aan te dragen.
 • ICT-basisvaardigheden
  Leerlingen moeten begrijpen hoe een computer werkt en om kunnen gaan met standaard toepassingen.

Talentontwikkeling met onderwijsprogramma’s

Talenten ontdek je door hier zelf mee aan de slag te gaan. Bij Jong Ondernemen bieden wij daarom een aantal onderwijsprogramma’s aan waarmee jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien. Wij hebben voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs, Mbo en Hbo een eigen programma. Ontdek de mogelijkheden en download het programma aanbod!

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 22 februari 2022

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!