Home » Blog » Studenten leren ondernemen op school

Studenten leren ondernemen op school

7 oktober 2021
Categorie: Blog
Datum: 7 oktober 2021

Studenten leren ondernemen op school met een lespakket van Jong Ondernemen

Als docent wil je niets liever dan jouw leerlingen voorbereiden op een succesvolle toekomst op de arbeidsmarkt. Dit doe je door op school ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Denk hierbij aan creativiteit, samenwerken, initiatief nemen en zelfvertrouwen. Met deze competenties kunnen studenten ontdekken welke mogelijkheden en kansen er zijn voor hun toekomst.

 

Ondernemerschap op school begint met een idee

Ondernemen begint altijd met een idee voor een nieuw product of nieuwe dienst. Laat leerlingen daarom samenwerken en brainstormen over een vernieuwend concept voor hun onderneming. Stel elkaar kritische vragen en ontdek of het idee genoeg potentie heeft. Zo komen de studenten tot een doordacht concept dat onderscheidend is.

 

Studenten leren pitchen over een onderneming

Bij een kennismaking als ondernemer is de eerste indruk essentieel. Daarom is het van belang om een pitch te oefenen. Een elevator pitch is een kort praatje waarin je de ander overtuigd van de toegevoegde waarde van een idee of product. Creëer zelfvertrouwen door leerlingen een pitch te laten voorbereiden en presenteren aan de klas. 

Een goede pitch bestaat uit:

  1. Een korte introductie
  2. De voordelen van de onderneming
  3. Een vraag ter afsluiting

Een goede pitch brengt enthousiasme en overtuigingskracht. Wil je de creativiteit onder studenten extra stimuleren? Maak er een spannende wedstrijd van of doe mee aan de Pitch Battles van Jong Ondernemen. De beste pitch wint een leuke prijs.

 

Verkoopgesprek voeren als ondernemer

Een goed idee en een sterke pitch zijn niet de enige benodigdheden voor het opzetten van een bedrijf. Het is belangrijk dat studenten de potentiële klant overtuigd van de waarde van het product of dienst. Oefen een aantal sales technieken met leerlingen om tot een goed verkoopgesprek te komen. Bijvoorbeeld:

  • Leer de klantbehoefte kennen door voldoende door te vragen en open vragen te stellen.
  • Bouw een relatie met de klant op, door begrip te tonen en bezwaren te respecteren.
  • Zorg voor transparantie door gesprekken met potentiële klanten te voeren over belemmeringen. 

 

Ondernemerschap leren door te doen

Ondanks alle theorie die je leerlingen kunt bijbrengen over ondernemerschap leren studenten voornamelijk door zelf te doen. Werk daarom met opdrachten en stimuleer leerlingen om samen te werken, creatief te zijn en initiatieven te nemen. Wij geloven in ‘Learning by Doing’: het zelf meemaken, durven fouten te maken en hiervan te leren. Een coachende rol van een docent kan hierin ondersteunen.

 

Onderwijsprogramma’s voor ondernemen

Ondernemen leer je door het zelf te doen. Bij Jong Ondernemen bieden wij daarom een aantal onderwijsprogramma’s aan waarmee jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien. Wij hebben voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs, Mbo en Hbo een eigen programma. Ontdek de mogelijkheden en download het programma aanbod!

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 7 oktober 2021

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!