‘Door Jong Ondernemen weet ik waar mijn kwaliteiten liggen’

Met cijfertjes werken vond Joy van Delft nooit leuk. Totdat ze in het schooljaar 1996-1997 meedeed aan een programma van stichting Jong Ondernemen (destijds stichting Mini-Ondernemingen Nederland). Ze bleek juist heel goed met cijfertjes te zijn. “Ik werd zelfs uitgeroepen tot Financieel deskundige van het Jaar!”

"Ik vind het belangrijk om je talenten te ontdekken en deze te blijven ontwikkelen"

Als Joy terugdenkt aan haar deelname aan Jong Ondernemen dan komt meteen het woord ‘kwaliteiten’ bij haar naar boven. “Door het oprichten van een eigen mini-onderneming ben ik erachter gekomen waar mijn kwaliteiten liggen. Ik had helemaal niks met cijfertjes, ik had ook geen economie gedaan. Maar toch werd ik als financieel manager gekozen. Als team kijk je naar de kwaliteiten en mijn teamgenoten vonden dat ik de financiën moest doen. Dat gaf een boost voor mijn zelfvertrouwen. Zo grappig dat die rol uiteindelijk echt goed bij mij paste. Ik kwam erachter dat ik juist heel goed met cijfertjes ben. Als ik niet die rol had gehad, had ik het waarschijnlijk nooit geweten. Ik vind het belangrijk om je talenten te ontdekken en deze te blijven ontwikkelen. Dan krijg je ook intrinsieke motivatie en daar word je blij van. Vaak weet je nog niet precies wat je talenten zijn, maar door zo’n onderwijsprogramma als Jong Ondernemen kom je er echt achter.”

Relatiegeschenken

Joy richtte met medestudenten het bedrijf ProCo op. Ze verkochten relatiegeschenken. “We bestelden de producten bij winkels in en verkochten deze dan door. Niet vernieuwend. We voegden er zelf nauwelijks wat aan toe. Het is belangrijk dat je onderscheidend bent, want anders koopt niemand wat bij je. Dat was toen ook een groot leermoment. Niet elk product wordt zo maar een succes. We dachten wel ‘even’ met dit idee veel geld te verdienen, omdat bedrijven vaak relatiegeschenken weggeven. Ik vond het jammer dat wij geen succesvolle onderneming hadden.” Maar uiteindelijk gaat het niet alleen om het product of de dienst, maar om het gehele ondernemersavontuur. En daar kijkt Joy positief op terug. “Ik heb er veel van geleerd. Je moet het écht samen doen. Je leert omgaan met verantwoordelijkheden. En hoe krijg je iedereen mee, zonder dat je alles zelf hoeft te doen? Ik had mijn dochters deze ervaring ook gegund.”

"Mijn deelname én het Oxford Examen hebben me veel gebracht in mijn carrière"

Oxford Examen

Van het jaar ondernemen via Jong Ondernemen heeft één moment veel indruk gemaakt op Joy. Vanuit de stichting mocht ze meedoen aan het Oxford Examen. Deelnemers kregen een case van een bedrijf voorgelegd en moesten daar een opdracht over maken. “Uiteindelijk heb ik gewonnen. Ik werd Financieel deskundige van het Jaar. Hoe leuk? Mijn deelname én het Oxford Examen hebben me veel gebracht in mijn carrière. Ik had een onderscheidend profiel, ik viel op tussen de rest.” Na bijna 10 jaar in de bankenwereld gewerkt te hebben, kwam er in 2007 ruimte voor een nieuwe kwaliteit: creativiteit. “Ik heb jaren bij de Rabobank gewerkt. Maar ik kwam op een punt: is dit het? Wil ik dit blijven doen? Ik zocht naar een baan waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en ook ondernemend kon zijn. Inmiddels werk ik alweer bijna 14 jaar bij DELA als Register Uitvaartverzorger. Ik vind dat ik de mooiste baan ter wereld heb. Met liefde ga ik met mensen op pad naar een persoonlijk afscheid. In mijn werk mag ik inspireren en meedenken waarbij het uitgangspunt is dat “alles kan”, dat is zo mooi. Je kunt zoveel betekenen voor anderen en daarbij van iets kleins iets groots en troostrijks maken!”

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!