‘Bij Jong Ondernemen gaat het om de echte wereld’

In het schooljaar 2002-2003 deed Bart Zegers mee aan Student Company van stichting Jong Ondernemen (destijds stichting Mini-Ondernemingen Nederland). Eén ding is Bart bijgebleven en daar maakt hij nu als directeur van Wiltec BV ook nog steeds gebruik van: de reality check. “Wat is je bestaansrecht? Waar gaat het nou écht om? Dat is heel belangrijk bij het runnen van een bedrijf.”

“Jong Ondernemen heeft mij kennis laten maken met ondernemen, je stapt uit de schoolbanken, je gaat écht ondernemen."

Het scheelde niet veel of Bart had niet meegedaan aan Student Company, hij wist niet zo goed wat hij moest verwachten. Uiteindelijk besloot hij toch om zich met een vriend in te schrijven. En daar heeft hij geen moment spijt van gehad. “Jong Ondernemen heeft mij kennis laten maken met ondernemen. Je stapt uit de schoolbanken, je gaat écht ondernemen. Ik studeerde bedrijfseconomie. Je gaat dan vooral om met mensen van je studierichting. Maar tijdens het Student Company project kwam ik bij mensen van andere studies in het team. Er zaten ook buitenlandse studenten bij, dus alles ging meteen in het Engels. Dat is heel leerzaam. Je maakt het eigenlijk nooit mee dat je met zoveel verschillende mensen een bedrijf vanaf de grond gaat opzetten”, vertelt Bart. 

Hoesjes voor bloempotten

Wat voor bedrijf hebben Bart en zijn team dan opgericht? “Power Flower”, zegt hij lachend. “We maakten hoesjes voor bloempotjes voor meiden tussen de 15 en 25 jaar. Zo hadden we een bloempothoesje van bijvoorbeeld spijker die de naam ‘Blue Denim’ kreeg en een van koeienprint die de naam ‘Crazy Cow’ had. We maakten alles zelf. We huurden een huisje op een bungalowpark en daar hebben we in een weekend de hoesjes gemaakt. Meteen een groot leermoment: we hadden ontzettend onderschat hoeveel werk het maken van die hoesjes was.” En het hielp ook niet mee dat de jonge studentondernemers een inschattingsfout maakten, waardoor ze met te veel materiaal bleven zitten. “We gingen op een kerstmarkt staan. We dachten: we verkopen er zeker 200. Dus we kochten ook 200 plantjes voor de potjes in. Maar uiteindelijk verkochten we er maar twintig. De overige 180 plantjes hadden we in een donker hok gezet. Een week later waren ze allemaal dood. Toen hadden we ook meteen een verlies en konden we ze niet meer verkopen. Door Jong Ondernemen leer je in de praktijk dat je heel veel fouten mag en kunt maken. Je moet continu improviseren en je moet flexibel zijn. Ondanks deze leerzame fouten, hebben we ervaren dat samenwerken met één gezamenlijk doel voor ogen en goed communiceren met aandeelhouders ervoor zorgt dat je succes kunt boeken.” 

"Op school krijg je veel theorie, maar bij Jong Ondernemen gaat het om de echte wereld"

Voor het echt

Bart kijkt heel positief terug op het ondernemersavontuur dat nu alweer bijna 20 jaar geleden is. “Niemand vergeet dit project”, zegt hij enthousiast. “Het is een super ervaring, het heeft veel impact op mij gehad. Eén ding is me echt bijgebleven en dat is de reality check. Dat heb ik destijds geleerd. Zo’n check houdt in dat je jezelf afvraagt wat het bestaansrecht is van je bedrijf. Dat je je realiseert waar het echt om gaat. Dit staat nu ook nog steeds centraal in mijn werk. En ik heb ook geleerd dat je voor hetzelfde doel moet gaan. In ons team, dat uit negen mensen bestond, had iedereen een eigen belang, maar als je niet samen voor het bedrijfsbelang gaat, lukt het niet. Als ondernemer kies je altijd voor het bedrijf.” Tijdens het Student Company project was Bart directeur van de company. Nu is hij ook directeur. Is het met elkaar te vergelijken? “De essentie van directeur bij een Student Company of bij een (groot) bedrijf is hetzelfde. Je moet goed nadenken wat je wilt doen en wat je plan is. Je oren en ogen binnen en buiten het bedrijf goed openhouden is daarbij heel belangrijk. Maar natuurlijk krijg ik nu met zaken te maken die tijdens het project niet aan bod kwamen. Jong Ondernemen biedt met hun programma een unieke kans om los te komen van de schoolbanken. Op school krijg je veel theorie, maar bij Jong Ondernemen gaat het om de echte wereld. Je gaat het gewoon doen.”

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!