'Ik vind het heerlijk om ondernemer te zijn’

Rowanda Blijenberg (30) wist al van jongs af aan dat ze ondernemer wilde worden. Maar hoe pak je dat aan? In het schooljaar 2007-2008 kreeg ze via haar opleiding aan het Grafisch Lyceum Utrecht de mogelijkheid kreeg om aan Student Company van Jong Ondernemen mee te doen. “Dat was super kicken, het kwam precies op het goede moment.”

“We hadden het idee om armbandjes te maken voor (groot)ouders en kinderen"

De deelname aan Student Company is voor Rowanda alweer een tijdje terug. “De naam van de company en het product weet ik niet meer, dat moet ik zo eens even opzoeken. Ik heb het ondernemingsplan wel bewaard.” Het is ineens stil aan de andere kant van de telefoon. Na een paar minuten is er wat gerommel te horen. “Oh wat leuk dit, zo grappig”, roept Rowanda. “Ik heb het ondernemingsplan gevonden. Ons bedrijf heette SILS CC (Studenten In Leer Situatie, College Company) en ons product had de naam ZOOK. We hadden het idee om armbandjes te maken voor (groot)ouders en kinderen. Als je bijvoorbeeld samen naar het strand of pretpark gaat, doe je beiden zo’n bandje om. Ze staan in verbinding. Maar als de verbinding verbreekt, maakt de armband geluid en weet je dat je kind te ver weg is. Zo kun je voorkomen dat je kind kwijtraakt. Uiteindelijk hadden we een soortgelijk product ingekocht en verbeterd, helemaal zelf maken was namelijk niet haalbaar.” Ze bladert verder in het ondernemingsplan en zegt: “Dit plan is wel uitgebreid joh. Super origineel ook allemaal haha, not. Wel echt leuk om dit terug te zien.”

Team zoekt CEO

Met zes andere meiden vormde Rowanda de company SILS CC. Hier zaten ook een aantal vriendinnen tussen, dat maakte het soms wel lastig. “Ik weet nog goed dat we over de rollen gingen nadenken. Een vriendin en ik wilden graag CEO worden. Er mocht maar één persoon CEO worden. We hadden daar pittige discussies over. Ik ging bij mezelf na: waarom vind ik het dit zo belangrijk? Waarom wil ik dit? Gun ik het mijn vriendin ook? Heel leerzaam was dat, waarom je per se iets wilt en wat voor consequenties daaraan hangen.” Het hele Student Company traject vond Rowanda best pittig, vooral het zoeken van aandeelhouders. “Je merkt dat je dan wel echt zelf achter je product moet staan. Want waarom zou iemand in je bedrijf investeren als je er zelf niet in gelooft?”

“Jong Ondernemen heeft eraan bijgedragen dat ik echt ben gaan ondernemen"

Hulp inschakelen

Uiteindelijk heeft het team het project positief afgesloten én zelfs met winst. “De winst per aandeel was iets meer dan 2 euro. We waren dus echt super succesvol”, zegt ze lachend. Maar hoe kijkt ze eigenlijk terug op het hele ondernemersavontuur? “Tijdens Student Company ontdek je wat je leuk vindt en je neemt verantwoordelijkheid voor een bepaald onderdeel van het bedrijf. Je kunt er ook een stukje van jezelf in kwijt. Als je er achteraf op terugkijkt, wat ik nu dus ook doe, zie je pas hoeveel je geleerd hebt. Jong Ondernemen heeft eraan bijgedragen dat ik echt ben gaan ondernemen. Ik heb even in loondienst gewerkt, maar na mijn hbo-studie heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik was toen 23 jaar. Tijdens mijn opleiding heb ik ook nog een ondernemerschapsprogramma gevolgd. Super waardevol. Ik ontdekte door deze ervaringen onder andere op welke onderdelen van het ondernemen ik hulp nodig zou hebben. Als ondernemer hoef je echt niet alles zelf te doen, ook al denken veel ondernemers dat. Schakel hulp in!”

Rowanda heeft een tijdje een eigen bedrijf gehad in pr en communicatie, maar hier werd ze niet blij van. Op een gegeven moment kwam ze via via in contact met TheTrueTalentTeam. “Dit was precies wat ik zocht! Ik heb me ingekocht in het bedrijf en ben nu mede-eigenaar. Zo fijn! Het is een product- en kennisbedrijf op het gebied van persoonlijke – en talentontwikkeling. Ik vind het heerlijk om ondernemer te zijn. Voor mij is de uitdaging in het ondernemerschap om de juiste keuzes te maken die verbonden zijn aan onze langetermijnvisie en ons bedrijf overeind houden tijdens de huidige pandemie.  Maar zoals ik heb geleerd tijdens Student Company: als je er echt in gelooft, lukt alles!”

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!