Aan de slag met Student Company op het mbo

Student Company is dé manier om te leren over ondernemerschap

Tijdens Student Company richten mbo-studenten (niveau 3&4) een eigen bedrijf op en runnen dit gedurende een schooljaar. Ze verdelen functies, bepalen de doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden een financiële administratie bij. Met Student Company ervaren mbo-studenten op een praktijkgerichte manier hoe het is om een eigen start-up te runnen. Ze ontdekken onder meer hun talenten en ontwikkelen belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en creativiteit. Dit programma kan dienen als invulling voor de keuzedelen ‘Oriëntatie op Ondernemerschap’ en ‘Ondernemerschap mbo’.

agsdix-fas fa-check

Ondernemen met Student Company in 5 of 10 maanden

agsdix-fas fa-check

Sluit aan op keuzedelen en examinering van o.a. ESS

agsdix-fas fa-check

Online programma met faciliteiten als events en externe begeleider

Twee varianten

Student Company bestaat uit twee varianten: Student Company mbo en Student Company+ mbo. Het programma verschilt voor een deel op inhoud, maar ook op studiebelasting en aansluiting op de keuzedelen.
Zo kan Student Company mbo als invulling dienen voor ‘Oriëntatie op Ondernemerschap’ en Student Company+ mbo voor ‘Ondernemerschap mbo. Beide programma’s sluiten aan op de examinering van het ESS.

Student Company mbo (240 uur) en Student Company+ mbo (480 uur)

 

Fase 1: Het team

Studenten maken de ondernemerstest en de DISC-persoonlijkheidstest en ontdekken zo hun eigen kwaliteiten. Op basis van de uitslag worden de teams gevormd en functies verdeeld.

Fase 2: Het idee

De teams gaan brainstormen en bedenken een bedrijfsidee. Daarvan onderzoeken ze de startpositie en haalbaarheid (marktpotentie, financieel, organisatorisch) en ze vullen een Business Model Canvas in.

Fase 3: Het ondernemingsplan

De companies verdiepen zich in hun missie en visie en stellen een marketingplan en financieel plan op. Ze verwerken alle resultaten in een ondernemingsplan.

 

 

Fase 4: Het bedrijf runnen

Tijd om écht te gaan ondernemen! Er wordt startkapitaal verworven en er worden producten ingekocht en geproduceerd. Promotiemiddelen worden ingezet om zoveel mogelijk te verkopen.

Fase 5: Afsluiten of doorstarten

In deze fase beslist het team of ze verder gaan met hun bedrijf of gaan stoppen. Ze schrijven een financiële verantwoording en een Jaarverslag, dragen belasting af en keren dividend uit aan aandeelhouders. Elke deelnemer reflecteert op zijn eigen leerproces.

 

 

Faciliteiten Student Company

Onderstaande faciliteiten zijn inbegrepen bij het programma:

 

 • Online leeromgeving Jong Ondernemen Academy
 • Aansluiting keuzedelen & examinering
 • Aansprakelijkheidsverzekering & rechtsbijstand
 • Persoonlijk E-portfolio
 • Ondersteuning bij implementatie & gedurende het schooljaar
 • Training voor nieuwe docenten
 • Ondernemerschapstest
 • Begeleiding door professionals uit het bedrijfsleven 
 • Online boekhoudprogramma Twinfield
 • Certificaat bij succesvolle afronding
 • Deelname aan Challenges en Shoutouts op Instagram
 • Deelname aan Start-up Festival
 • Deelname aan Pitch Battles, Marktdagen & challenges
 • Deelname aan competitie Student Company van het Jaar

Doe mee aan onze inspirerende en leerzame evenementen

Naast het online programma Student Company organiseert Jong Ondernemen elk schooljaar een aantal evenementen, zoals een Start-up Festival, de competitie Student Company van het Jaar, Marktdagen en Pitch Battles. Jongeren kunnen tijdens de evenementen onder meer netwerken, oefenen met pitchen, hun producten of diensten verkopen en de strijd aangaan met andere companies. Studenten en docenten ervaren deze evenementen als een zeer grote meerwaarde. Het is een waardevolle en leerzame ervaringen die ze niet snel vergeten!

Lees de ervaring van Eva Dusée met Student Company mbo!

Meer weten over Student Company voor het mbo?

Vul het onderstaande formulier in

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen?

Heb je een vraag over dit programma?
Stuur dan een email of bel ons.