Home » Hbo » ‘We hebben al een samenwerking met de ANWB’

‘We hebben al een samenwerking met de ANWB’

20 november 2020
Categorie: Hbo
Datum: 20 november 2020

Met de Flitsbel wonnen Gijs Koopmans (24), Luuk Toonstra (25) en Youri van Vilsteren (21) de competitie Student Company van het Jaar 2020 in de categorie hbo. De Flitsbel is een fietsbel met een ledlampje erin, zodat je jouw fiets op afstand gemakkelijk kunt terugvinden. Na de finale ging het ineens hard. Van allerlei kanten werd er interesse getoond. Zelfs de ANWB benaderde de drie jonge ondernemers. “Toen wisten we het zeker: we gaan door met ons bedrijf.”

Tijdens een brainstormsessie bedacht het team, dat eerst nog uit zeven studentondernemers bestond, allemaal oplossingen voor problemen waar ze tegenaan liepen. Ze hadden veel ideeën, maar geen enkel idee was ‘finalewaardig’. Totdat ze op het idee kwamen van de Flitsbel. “Een van die ideeën was de BierHoek. Een soort divider in de koelkast, waardoor de bierflesjes aan één kant blijven liggen en niet de hele koelkast doorrollen. Dit idee had wel potentie, maar we dachten ook meteen: daar kunnen we de finale niet mee winnen. Daarna hadden we nog een systeempje bedacht om je telefoon op de fiets op te kunnen laden. Maar dat is gezien de wetgeving niet zo slim. Ook hadden we een idee voor een tablethouder met een vergrootglas, maar dat bleek al te bestaan. Uiteindelijk kwamen we dus op het probleem dat we onze fiets vaak in grote stallingen niet kunnen terugvinden. Daar bedachten we de oplossing voor: de Flitsbel”, vertelt Luuk enthousiast.

70 pre-orders

En dat de Flitsbel finalewaardig was, bleek wel uit feit dat ze daarmee de competitie Student Company van het Jaar 2020 wonnen. Maar niet iedereen van de groep had het vertrouwen dat het product een succes zou worden. “Vlak voor de halve finale was een deel van de groep niet meer enthousiast. Ze zagen geen toekomst in ons bedrijf en zeiden steeds dat het toch niks zal worden”, zegt Gijs. Youri vult aan: “Wij geloofden er wel in. En we stonden toch al in de halve finale, jammer om dan af te haken. Dus we besloten dat we met z’n drieën door zouden gaan. Maar goed ook.” En de winst bezorgde de drie jonge ondernemers een vliegende start. Ze verschenen volop in de media en een aantal bedrijven namen contact met hen op, want er was interesse in hun product. Luuk: “De ANWB had ons artikel op de website van het AD gelezen. Ze wilden ons product verkopen in al hun winkels en online. We gingen in gesprek met de commercieel directeur en we hebben een deal gesloten dat zodra de Flitsbel af is, deze bij hen in de (web)winkels komt te liggen. Super gaaf! Dat was ook de doorslaggevende factor dat we dachten: nu gaan we zeker door. We waren al aan het nadenken om een doorstart te maken. Maar hoe tof is dit, we hebben al een hele grote klant binnengesleept! En we hebben ook al meer dan zeventig pre-orders van andere klanten.”

Flitsbel met geluid

Inmiddels is de Flitsbel een geregistreerde vof en besteden Luuk, Youri en Gijs elk vrij uurtje aan hun bedrijf. Hoe kijken ze eigenlijk terug op het hele ondernemersavontuur tot nu toe? “Student Company is beter en leerzamer dan een stage. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, moet alles zelf uitzoeken en er is eigenlijk niemand die zegt wat je moet doen. Super leerzaam. En we hadden ook een hele enthousiaste en fijne docent die ons motiveerde om er alles uit te halen. Ilja bedankt voor alles!”, zegt Youri. Alles wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd, kunnen ze nu ook echt in de praktijk brengen. Er worden al genoeg plannen gemaakt om het product aan de man te brengen. Want wat gaat de toekomst allemaal brengen?

Luuk: “We willen eerst de Flitsbel helemaal af hebben, want de batterijduur is nu te kort. Cosinuss in Assen helpt ons hierbij. We verwachten dat het product begin 2021 helemaal klaar is voor de verkoop. Dan willen we eerst zorgen voor een landelijke bekendheid en ook dat ons product in meerdere (fiets)winkels komt te liggen. Daarna willen we een tweede Flitsbel maken met meerdere functionaliteiten, zoals geluid. Ook zouden we graag naar het buitenland willen. En dat gaat misschien sneller gebeuren dan we dachten, want we hebben nu al de eerste gesprekken om ons product in heel België te verkopen.” Gijs vult aan: “Maar eerst onze studie afronden. We moeten nog twee jaar. Wie weet waar we tegen die tijd staan met ons bedrijf. Het kan snel gaan en we hopen natuurlijk dat we dan fulltime aan Flitsbel kunnen werken.”

 

Tips van Flitsbel

  • Maak goede afspraken met elkaar. Stel bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst op met wat normen & waarden en bepaalde regels waar je elkaar op kunt aanspreken.
  • Zet door, geef niet te snel op, want uiteindelijk gaat het zeker lukken!
  • Bedenk een idee waar je achterstaat. Anders wordt het heel lastig om het te verkopen

Informatie

Categorie: Hbo
Datum: 20 november 2020

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!