Maak kennis met stichting Jong Ondernemen
Hét platform voor ondernemerschap op school
Jongeren ondernemender maken en hen helpen bij het ontdekken van hun talenten, dat is het doel van stichting Jong Ondernemen. Dit houdt niet in dat ze allemaal de ambitie moeten hebben om een eigen bedrijf te beginnen, maar wel dat jongeren gestimuleerd worden om met ondernemende vaardigheden aan te slag gaan. Onder ondernemende vaardigheden verstaan wij: creativiteit, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, initiatief nemen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen.
Daagt uit om ondernemende vaardigheden te leren
Motiveert om eigen talenten te ontdekken
Inspireert om eigen toekomst te bepalen
Onze missie
Jong Ondernemen wil alle jongeren de kans geven een ondernemende houding te ontwikkelen. Wij willen hen uitdagen om ondernemende vaardigheden aan te leren, hen motiveren om talenten te ontdekken en inspireren om hun eigen toekomst te bepalen, want uiteindelijk is iedereen ondernemer van zijn of haar eigen toekomst!
Wat doen wij precies?
Om jongeren te helpen bij het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden maken we programma’s voor het onderwijs. We hebben programma’s voor de basisschool tot en met hbo. Inmiddels vormen deze een doorlopende leerlijn, zodat elke jongere minimaal één keer in z’n schoolcarrière de kans krijgt om met een programma van Jong Ondernemen aan de slag te gaan. Onze programma’s zijn gemakkelijk te implementeren in de les en sluiten goed aan op het onderwijs. De evenementen die we organiseren maken deelname aan Jong Ondernemen onvergetelijk!
Hoe doen wij dit?
Alles wat we doen is erop gericht om jongeren te helpen met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Zij zijn onze toekomstige werkgevers én werknemers, en verdienen het om ondernemend te zijn. We werken actief samen met het onderwijs en het bedrijfsleven om onze programma’s te blijven innoveren en aan te laten sluiten op de verschillende doelgroepen. Samen met het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven willen wij ervoor zorgen dat elke jongere een vliegende start krijgt voor zijn of haar verdere toekomst. Samen maken we Nederland ondernemender!
Waarom doen wij dit?
Zo’n 65% van de jongeren zal straks werken in een baan die nu nog niet bestaat, maar ons onderwijs systeem is voor een groot deel nog steeds hetzelfde als tientallen jaren geleden. Het gat tussen onderwijs en de arbeidsvraag van het bedrijfsleven wordt daardoor steeds groter. We kunnen niet beïnvloeden wat de banen van de toekomst zijn, maar we kunnen wel beïnvloeden wat de vaardigheden zijn die jongeren leren tijdens hun schooltijd. En dat is precies wat wij doen met Jong Ondernemen. We bereiden jongeren voor op een veranderende arbeidsmarkt.
Jaar bestaat Jong Ondernemen (22 augustus 1990)
Leerlingen deden in 2022-2023 actief mee met een van de 11 programma's
Scholen deden in 2022-2023 mee aan onze programma's
professionals zetten zich in voor Jong Ondernemen
Inspireer ook de ondernemers van de toekomst
Het team van Jong Ondernemen
Het bestuur van Jong Ondernemen
Jolanda Degen
Bestuursvoorzitter
Ingo Heijnen
Penningmeester
Marcel Neomagus
Secretaris
André Haardt
Bestuurslid
Constance Scholten
Bestuurslid
Erevoorzitter van Jong Ondernemen
Hubert Deitmers
Erevoorzitter
Comité van Aanbeveling
Joop van den Ende
Theater- en televisieproducent
Jan Aalberts
Aalberts Industries
Frits Goldschmeding
Randstad Holding
John Fentener van Vlissingen
BCD Group
Raad van Advies
André Leeflang
Docent/expert Ondernemen mboRijnland
Bernard Wientjes
Ondernemer & bestuurder
Rinda den Besten
Voorzitter PO-Raad
Gerard Werkhoven
Businesscoach Ondernemerschap en Strategie
Henk de Vries
Project-Secreatris CCHO
Mirjam van Praag
Bestuursvoorzitter Vrije Universiteit Amsterdam
Paul Rosenmöller
Voorzitter VO-Raad
Pieter Waasdorp
Directeur Ondernemerschap Ministerie van Economische Zaken
Jong Ondernemen Toen en Nu
Benieuwd naar de ervaringen van de jonge ondernemers van toen en nu? Lees hieronder de verhalen van oud-deelnemers. Laat je inspireren!
Kies een jaartal:
1990-1995
1995-2000
2000-2005
2005-2010
2010-2015
2015-2020
2020-heden
Jong Ondernemen in de media
EenVandaag
Nog meer publicaties
Wordt begeleider of geef een gastles
Wil je graag jongeren inspireren en motiveren? En wil je jouw ondernemerskennis en -ervaring met ze delen? Word dan vrijwilliger bij stichting Jong Ondernemen. Elk schooljaar hebben we een groot aantal vrijwilligers nodig om de deelnemers te begeleiden bij het opzetten van hun eigen bedrijf.
Begeleider Primair onderwijs
Vakantie-eiland & Pop-up Store
Samen met de docent draai je het project Vakantie-eiland (groep 5-6) Pop-up Store (groep 7-8) Je deelt jouw ervaringen, helpt de leerlingen bij het uitvoeren van de opdrachten, geeft feedback en ondersteunt de docent waar nodig. Het programma duurt maximaal 4 dagen. De tijdsinvestering is tussen de 8 en 16 uur.
Begeleider Junior Company
Leerlingen helpen met hun bedrijf
Als begeleider ondersteun en begeleid je een Junior Company. Je geeft advies, maar zorgt er ook voor dat de leerlingen zelf met slimme oplossingen komen. Je bent regelmatig bij vergaderingen en checkt onder andere het ondernemingsplan. De gemiddelde tijdsinvestering is 30 à 40 uur per schooljaar (september – juni).
Bedrijfscoach Student Company
Studenten helpen met hun bedrijf
Als begeleider ondersteun en begeleid je een Student Company. Je geeft advies, maar laat de studenten vooral zelfstandig met ideeën komen. Je bent regelmatig bij vergaderingen en checkt onder andere het financieel- en ondernemingsplan. De gemiddelde tijdsinvestering is 30 à 40 uur per schooljaar (september – juni).
Geef een workshop of gastles
Kennisdelen
Deel tijdens een workshop of gastles al jouw kennis rondom een bepaald thema, zoals marketing, financiën, sales of branding. De locatie voor de workshop kies je in samenspraak met de betreffende docent. We zijn ook altijd op zoek naar experts om workshops te verzorgen tijdens onze evenementen.