Doe mee met YES!, Zeker van je Zaak of Student Company
Praktische invulling voor de keuzedelen
De arbeidsmarkt verandert in een razendsnel tempo. De tijd van een 9-tot-5-baan is voorbij, we wisselen regelmatig van werkgever en bedrijven werken veel met flexwerkers. Daarnaast starten steeds meer mensen een eigen bedrijf. Met onze praktische ondernemerschapsprogramma’s voor het mbo willen we de jongeren voorbereiden op deze veranderende wereld.
Zo onderzoekt een mbo-student tijdens het programma Zeker van je Zaak de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf, leren de studenten tijdens YES! de beginselen van ondernemen en tijdens Student Company richten ze in teamverband een eigen bedrijf op en runnen dat gedurende een schooljaar. Het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden, zoals creativiteit, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en zelfvertrouwen, staat altijd centraal in onze programma’s.
Aansluiting op de keuzedelen en examinering
Kortlopende en langlopende programma's
Begeleiding van professionals uit het bedrijfsleven

YES!
Niveau 1/2
Studenten leren in 10 lessen samenwerken, omgaan met geld, presenteren, keuzes maken en verantwoording afleggen. Ze doen financiële kennis op, brengen theorie in praktijk en ervaren zelf wat ondernemerschap inhoudt.

Zeker van je Zaak
Niveau 3/4
Tijdens het individuele programma Zeker van je Zaak onderzoekt de student aan de hand van praktische opdrachten of het ondernemerschap iets voor hem of haar is. Ze vullen hun eigen Business Model You in om zichzelf nog beter te leren kennen.

Student Company
Niveau 3/4
Studenten richten tijdens Student Company in teams een eigen bedrijf op en runnen dit één schooljaar. Ze verdelen o.a. functies, brainstormen over een product of dienst, maken een ondernemingsplan en gaan ook echt verkopen.

SPEED-You-UP
Project Europese Unie
De doelstelling van het SPEED-You-UP project is om het aantal vroegtijdige schoolverlaters en NEET’s (Not in Education, Employment or Training) te verminderen door hun motivatie en ondernemende vaardigheden aan te scherpen. Dit doen we door jongeren in teams deel te laten nemen aan het project SPEED-You-UP.
Docenten, ondernemers en professionals begeleiden en coachen de jongeren gedurende dit project. Het uitwerken van een eigen bedrijfsidee dat voorziet in de behoeften van de eigen omgeving is een belangrijk onderdeel van dit SPEED-You-UP. Op deze manier dragen ze bij aan de kwaliteit van leven in de buurt waar ze wonen of naar school gaan.

Projectpartners SPEED-You-UP
13 partners uit 4 landen
Aan het Europese SPEED-You-UP project nemen, naast stichting Jong Ondernemen, nog elf andere projectpartners deel. Namelijk: Stichting PRO WORK, Artevelde University of Applied Sciences, Bournemouth University, Centre Social Salengro, Association de Centres Sociaux de Wattrelos, Economisch Huis Oostende, de stad Sint-Niklaas, WSX Enterprise, Digital Peninsula Network, Devon Mind, de stad Amiens, Onderwijscentrum Gent.
SPEED-You-UP is een sociaal-innovatieproject binnen het INTERREG 2 Zeeën programma. Het project wordt gefinancierd met middelen van het INTERREG 2 Zeeën programma.