Onze werkwijze

Neem contact op

Kritisch en creatief denken, samenwerken en probleemoplossend te werk gaan: alles over 21st century skills

De arbeidsmarkt is zich razendsnel aan het ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat er andere vaardigheden gevraagd worden dan in de tijd van 9-tot-5 kantoorbanen. De meeste mensen werken niet langer hun hele leven voor één werkgever en ook het ondernemerschap wordt steeds populairder. Deze nieuwe arbeidsomstandigheden vragen flexibiliteit, creativiteit, het vermogen om kritisch en probleemoplossend te denken en uitstekende basisvaardigheden op ICT-gebied.

Deze nieuwe vaardigheden worden ook wel de 21st century skills genoemd: belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om in de toekomst succesvol te zijn. In onze programma’s besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van deze skills. Dit doen we door leerlingen op de basisschool, het voortgezet onderwijs en het hbo en wo kennis te laten maken met ondernemerschap: ze gaan aan de slag met het opzetten van hun eigen onderneming.

Welke 21st century skills zijn er?

Er worden meerdere 21st century skills onderscheiden. Een van de belangrijkste vaardigheden die centraal staat in onze programma’s is creatief leren denken. Hier vallen verschillende onderdelen onder, zoals een open houding en denken in oplossingen, in plaats van problemen.

Ook kritisch denken is een belangrijke 21e-eeuwse vaardigheid waar we veel op focussen. Een nieuwsgierige en onderzoekende houding is een vaardigheid waarmee jongeren een eigen visie en goed onderbouwde mening leren ontwikkelen. Dit is een belangrijke skill in de huidige wereld, met ontelbaar veel bronnen voor nieuws en informatie.

We onderscheiden en behandelen de volgende 21e-eeuwse vaardigheden in onze programma´s:

  • ICT – basisvaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Communiceren
  • Samenwerken

21st century skills inzetten bij talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een belangrijk thema in het onderwijs en in onze programma´s besteden we hier dan ook veel aandacht aan. Het draait er bij talentontwikkeling om dat leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn – dit hangt vaak met elkaar samen.

Met onze programma’s gaan leerlingen al vanaf een jonge leeftijd aan de slag met het ontdekken en het ontwikkelen van hun talenten. Dit doen ze vaak zo zelfstandig mogelijk: dit zorgt ervoor dat ze onder andere kritisch en creatief leren denken. Wanneer jongeren hun talenten leren kennen én begrijpen hoe ze deze kunnen benutten, dan geeft dat veel zelfvertrouwen en een positieve houding.

Heb je vragen over talentontwikkeling? Neem contact met ons op.

Hoe verwerk je deze 21e-eeuwse vaardigheden in je lesprogramma?

De lesprogramma’s van Jong Ondernemen vormen samen een doorlopende leerlijn, vanaf de basisschool en het voortgezet onderwijs tot aan het hbo en het wo. Tijdens de programma’s komen de 21st century skills veel terug. Soms worden ze heel duidelijk benadrukt, zodat leerlingen er bewust over nadenken. Op andere momenten worden de vaardigheden juist onbewust gestimuleerd.

De programma’s zijn zo ingericht dat ze goed aansluiten op verschillende schoolvakken, zoals economie, en passen daardoor goed in het bestaande lespakket. Ook bij verschillende profielwerkstukken voor onder meer het vmbo, havo en vwo sluiten onze programma’s aan. Ons Junior Company programma, waarbij bovenbouw-leerlingen een eigen bedrijf oprichten én runnen tijdens een heel schooljaar, is bijvoorbeeld zeer geschikt en erg interessant voor een profielwerkstuk voor het vak (bedrijfs)economie.

Jong Ondernemen biedt programma’s aan voor:

Wil je meer weten over 21st century skills en onze programma´s?

De programma’s van Jong Ondernemen zijn gericht op het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals creatief en kritisch denken, het oplossen van problemen en andere 21st century skills. Ondernemerschap staat centraal in onze programma’s; door leerlingen zelfstandig aan de slag te laten gaan, voelen ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen bedrijf en creëren ze onbewust een open en toekomstgerichte denkwijze.

Wil je meer informatie over 21st century skills of hoe deze terugkomen in onze programma’s? Vul ons contactformulier in of neem contact met ons op.

Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon iets doorgeven?

Neem dan contact met ons op!

Vragen over onze programma’s voor het primair onderwijs?

Vul onderstaand formulier in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.