Ontwikkel 21st century skills zoals problemen oplossen met Jong ondernemen

Neem contact op

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich razendsnel, onder andere door de opkomst van AI en de globalisering. Daardoor wordt in bedrijven steeds meer gevraagd naar nieuwe vaardigheden waar in het onderwijs weinig nadruk op wordt gelegd. Deze ‘21st century skills’ zijn basisvaardigheden en competenties, die onmisbaar zijn voor jongeren om in de toekomst succesvol aan de slag te gaan in de maatschappij.

Jong Ondernemen heeft verschillende programma’s ontwikkeld die zich wél focussen op deze belangrijke vaardigheden. Deze skills zijn bijvoorbeeld het vermogen om problemen op te lossen, kritisch te denken en creatief te denken, samenwerken en mediawijsheid. Onze programma’s zijn beschikbaar voor het basisonderwijs, middelbare scholen en het beroeps- en hoger onderwijs.

Hoe ontwikkel je het vermogen om problemen op te lossen?

Ondernemerschap staat centraal in onze programma’s: leerlingen gaan aan de slag met het opzetten van een eigen onderneming. Zo komen ze allerlei facetten tegen die horen bij het opzetten van een onderneming; van het nadenken over het product of de dienst die ze willen verkopen tot het afleggen van verantwoording over de keuzes die ze gemaakt hebben. Doordat leerlingen hier actief mee bezig zijn, worden ze gestimuleerd om creatief na te denken en om kritisch te zijn op zichzelf én op elkaar. Samenwerken is een belangrijke competentie die op deze manier gestimuleerd wordt.

Bij de programma’s wordt de nadruk gelegd op hoe leerlingen het beste om kunnen gaan met de problemen en uitdagingen die ze tegenkomen. Doordat ze verantwoordelijk zijn voor de uitvoer van hun plannen, zullen er regelmatig problemen opdoemen: wij geven ze de handvatten om daar succesvol mee om te gaan.

We dagen leerlingen uit om hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Allereerst leren ze om het probleem te identificeren en te benoemen. Vervolgens zullen ze het probleem ontleden en een manier bedenken om deze onderdelen aan te pakken. Deze oplossingsstrategieën helpen om nieuwe, onbekende problemen succesvol te analyseren en op te lossen.

In onze programma´s gaan we in op de volgende 21e-eeuwse vaardigheden:
  • ICT – basisvaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Communiceren
  • Samenwerken

De programma’s van Jong Ondernemen

Doordat leerlingen aan de slag gaan met en nadenken over ondernemerschap, komen ze op een hele praktische manier voor verschillende uitdagingen te staan. Learning by doing is hierbij ons motto: ondernemen en jezelf ontwikkelen leer je alleen door het zelf te doen.

Speciaal voor het voortgezet onderwijs hebben we drie programma’s ontwikkeld die aansluiten bij deze visie. Met het programma programma YES! voor de onderbouw van het vmbo/havo/vwo leren leerlingen in 10 lessen om samen te werken, keuzes te maken en verantwoording af te leggen.

Voor de bovenbouw vmbo/havo/vwo hebben we het programma Junior Company. Dit programma loopt een heel schooljaar en neemt de leerlingen mee langs alle onderdelen van het opzetten van een eigen onderneming. Uiteindelijk zullen ze hun zelf bedachte product ook echt verkopen. Het jaar wordt afgesloten met een presentatie van het jaarverslag en een reflectie.

We bieden programma’s aan voor leerlingen van:

Wil je meer weten over 21st century skills en onze programma´s?

Het aanleren van het vermogen om op een creatieve manier problemen op te lossen is een van de focuspunten in onze programma’s. Leerlingen worden daarnaast gestimuleerd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. We zorgen ervoor dat iedere leerling een deel van het ondernemen oppakt waar ze enthousiast van worden. Zo raken ze gemotiveerd en zullen ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Ondernemerschap staat centraal in de programma’s van Jong Ondernemen. Door leerlingen bewust na te laten denken over een eigen product en de verantwoordelijkheid bij ze te leggen, ontwikkelen ze de belangrijke 21st century skills waarmee ze succesvol de toekomst tegemoet zullen gaan!

De programma’s sluiten naadloos aan op verschillende vakken, zoals economie. Ook kunnen ze als invulling voor het profielwerkstuk gebruikt worden. Wil je meer weten over hoe je onze programma’s en het ontwikkelen van 21st century skills, waaronder het probleemoplossend vermogen, kunt verwerken in jouw lesprogramma? Bekijk onze programma’s of neem vrijblijvend contact met ons op, we nemen de mogelijkheden graag met je door.

Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon iets doorgeven?

Neem dan contact met ons op!

Vragen over onze programma’s voor het voortgezet onderwijs?

Vul onderstaand formulier in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.