Jaarverslag 2020 2021

Mariolein van der Plas

Voorwoord

Samen met jou blikken we graag terug op schooljaar 2020-2021. We konden bijna niet kiezen uit de vele hoogtepunten, ondanks sluitingen van scholen, online evenementen en het vele thuiswerken.

Het was een schooljaar waarin het team van Jong Ondernemen, docenten, begeleiders, partners én natuurlijk de vele jongeren de vaardigheden die we zo belangrijk vinden, zoals creativiteit, doorzetten en samenwerken (op afstand), meer dan ooit zelf in de praktijk konden brengen. En met succes!

Deze tijd laat ook zien dat jongeren vindingrijker en creatiever worden. Juist zo’n jaar toont aan hoe belangrijk de programma’s van Jong Ondernemen zijn. We hebben ongelooflijk veel mooi jong ondernemerschap voorbij zien komen en daar zijn we trots op.

Dank aan iedereen die samen met ons dit weer mogelijk heeft gemaakt.

Mariolein van der Plas, directeur stichting Jong Ondernemen

jaar bestaat stichting Jong Ondernemen.

online events organiseerden we in 2020-2021.

jongeren namen deel aan onze programma's & themalessen.

mensen keken live mee naar de YouTube-livestream van de finales Junior Company en Student Company van het Jaar.

scholen deden in 2020 - 2021 mee aan onze ondernemerschaps programma's.

euro hebben studenten opgehaald via het nieuwe crowdfundingplatform van Jong Ondernemen.

teams schreven zich in voor onze competities Junior Company van het Jaar en Student Company van het Jaar.

professionals hebben zich in 2020-2021 ingezet voor Jong Ondernemen.

Junior en Student Companies deden mee aan de online VR-editie van Pitch Heroes.

2020 2021 in cijfers

jaar bestaat stichting Jong Ondernemen

scholen deden in 2020-2021 mee aan onze ondernemerschaps-programma's

jongeren namen deel aan onze programma's & themalessen

professionals hebben zich in 2020-2021 ingezet voor Jong Ondernemen

teams schreven zich in voor onze competities Junior Company van het Jaar en Student Company van het Jaar

mensen keken live vanuit huis mee naar de YouTube-livestream van de finales Junior Company van het Jaar en Student Company van het Jaar

online events organiseerden we in 2020-2021

Junior en Student Companies deden mee aan de online VR-editie van Pitch Heroes

euro hebben studenten opgehaald via het nieuwe crowdfunding- platform van Jong Ondernemen

“Mijn ambitie is altijd geweest om een eigen bedrijf te starten. Toen ik door Jong Ondernemen hiervoor de kans kreeg, vond ik dat erg tof. Het is uitdagend en verfrissend om met een eigen product via het Student Company programma de markt op te gaan. Mijn team en ik hebben veel fouten gemaakt en ontzettend mooie resultaten geboekt. Ik heb precies geleerd wat ik wilde leren: het gehele plaatje van ondernemen. Van productie tot marketing en van sales tot samenwerken. Een mooie ervaring om zo mijn ondernemersavontuur te starten.”

Kenny, deed in 2020-2021 mee aan Student Company met het bedrijf LUNCHR

“Toen ik hoorde van Jong Ondernemen en Junior Company werd ik direct enthousiast. Het feit dat je zo veel vrijheid krijgt om ECHT in de praktijk aan de slag te gaan, sprak mij heel erg aan. Ik had namelijk al interesse in het bedrijfsleven en nu kreeg ik de kans om uit te zoeken of ik het ook echt wat vond. Tegelijkertijd in een competitie zitten en strijden tegen andere Junior Companies, maakte het alleen maar leuker. Ik heb veel geleerd tijdens het proces en heb een duidelijk beeld gekregen van het bedrijfsleven. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en ben nieuwsgierig geworden naar meer. Dit avontuur heeft mij overtuigd om Bedrijfskunde te gaan studeren aan Erasmus, en natuurlijk om SÖZ door te zetten.”

Nisa, deed in 2020-2021 mee aan Junior Company
met het bedrijf SÖZ

“Al jaren ben ik op zoek naar een manier om de ‘saaie’ lesstof van bedrijfseconomie leuker en minder stoffig te maken. Junior Company past daar perfect bij. Het programma van Jong Ondernemen helpt leerlingen zich beter voor te bereiden op een vervolgopleiding. Dit was voor mij de missing link. Met Junior Company komt de lesstof echt tot leven!”

Karin, docent bedrijfseconomie

“Jong Ondernemen is voor mij een belangrijke partner. Ze beogen hetzelfde doel, namelijk het stimuleren van een proactieve houding en ondernemend denken en doen voor studenten en jongvolwassenen. Het begeleiden van een Student Company heb ik als plezierig ervaren. Het begeleiden van een groep ambitieuze studenten die ik stap voor stap motiveer om langzaamaan uit hun comfort zone te gaan, wordt door de studenten zelf ook dankbaar ontvangen.”

Rob van Loon, begeleider sinds 2021

“Ik kan het aanraden om een keer aan te haken. Samen met collega’s van BDO Alkmaar begeleid ik al enige jaren studentenbedrijven van Jong Ondernemen en het is stimulerend om te zien hoe zij groeien in hun rol als ondernemer. Ook voor mij leerzaam!”

Lonneke Kuijt, al meer dan 14 jaar begeleider

Hoogtepunten schooljaar 20202021

2020
 • September 2020 Start van het nieuwe schooljaar

  De start van een nieuw schooljaar is altijd een belangrijk en leuk moment voor Jong Ondernemen.
 • September 2020 Samenwerking bunq voor Junior Company

  Eerder werkten we al met bunq samen voor ons programma Student Company. Vanaf dit schooljaar is bunq ook de leverancier van bankrekeningen voor het Junior Company programma.
 • September 2020 Prinsjesdagles samen met Tilburg University Junior

  Samen met Tilburg University Junior ontwikkelden we de digitale les ‘Minister voor een dag’. Net als voorgaande jaren kregen basisschoolleerlingen weer de kans om een dag in de huid van een minister te kruipen.
 • September 2020 Medewerkers FedEx begeleiden Junior Companies

  Wij zijn trots en blij dat onze partner FedEx ook dit schooljaar het mentorprogramma heeft ingezet voor leerlingen na de succesvolle pilot van schooljaar 2019-2020 op twee middelbare scholen. Via het mentorprogramma begeleiden FedEx-medewerkers Junior Companies gedurende het programma.
 • Oktober 2020 Online Start-up Festival

  Het Start-up Festival is ons startschot voor een nieuw ondernemersjaar. Dit event staat helemaal in het teken van informeren en inspireren van de jonge ondernemers.
 • November 2020 Brabantse Waterchallenge

  Ook dit schooljaar organiseerden we samen met de Provincie Noord-Brabant de Brabantse Waterchallenge. Er deden maar liefst 500 middelbare scholieren mee aan de challenge.
 • Februari 2021 VR-event Pitch Heroes

  Wat doe je als de Pitch Battles niet live kunnen doorgaan? Dan organiseer je toch gewoon een tof VR-event. En dat is precies wat wij deden!
 • Maart 2021 1000 ondernemende jongeren in Noord- en Midden-Groningen

  Wat zijn we trots op de samenwerking met Kansrijke Groningers. De afgelopen jaren hebben we samen al heel wat jongeren in Noord- en Midden-Groningen laten kennismaken met ondernemerschap.
 • Maart 2021 AT&T Leaders for a Day

  Tijdens de vijfde editie van AT&T Leaders for a Day liepen bijna twintig alumni van Jong Ondernemen een dag online of op locatie mee met een topman of topvrouw.
 • Maart 2021 Wisseling in het bestuur van Jong Ondernemen

  Na ruim 5 jaar als bestuurslid was het voor Heleen Dura-van Oord helaas tijd om Jong Ondernemen te verlaten. In al die jaren hebben we samen ontzettend gave dingen samen mogen beleven. Heleen, bedankt voor alles!
 • April 2021 Crowdfundingbootcamps voor bijna 200 jongeren

  Hoe kom je aan startkapitaal voor je bedrijf? Start een eigen crowdfundingcampagne. Sinds dit schooljaar hebben we in samenwerking met GoodUp ons eigen crowdfundingplatform.
 • April 2021 Junior Company van het Jaar 2021

  Ook dit jaar zijn we op zoek gegaan naar de beste Junior Companies van middelbare scholieren. Wie heeft de felbegeerde titel ‘Junior Company van het Jaar 2021’ bemachtigd?
 • April 2021 Koningsdagles ‘Ik ben een koning’

  Ook dit jaar werd de verjaardag van onze koning niet gevierd zoals we gewend zijn. Daarom riepen we met onze digitale ‘Ik ben een koning’-les weer alle kinderen op om zich in te zetten voor de ander.
 • Economic Opportunities for All project met NN Group

  Omdat niet alle jongeren gelijke economische kansen hebben in het leven, investeert onze partner NN Group samen met ons in een inclusieve economie waar iedereen mee kan doen.
 • Mei 2021 Sci-tech Challenge

  Samen met onze partner ExxonMobil organiseerden we de Sci-Tech Challenge. Dit is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor leerlingen van 15 tot 18 jaar om ze te motiveren te kiezen voor een technische/wetenschappelijke opleiding.
 • Mei 2021 Blue innovation challenge

  Bij de Blue Innovation Challenge, van onze partner Euronext, staat duurzaamheid centraal. Drie companies van Jong Ondernemen hebben maanden hard gewerkt aan hun duurzame bedrijfsideeën.
 • Juni 2021 Openen van de AEX

  Wat een bijzonder moment! Student Company Trashlights van Rijn IJssel mocht met een klap op de bekende gong de AEX in Amsterdam openen.
 • Juni 2021 Student Company van het Jaar 2021

  De beste studentondernemers van 2021? Dit zijn ze! In de categorie mbo won The Kind Case van het Hout- en Meubileringscollege de eerste prijs en in de categorie hbo Deskey van Hogeschool Inholland Alkmaar.
 • Juli 2021 Internationale Student Company finale

  De winnaars van onze online finale Student Company van het Jaar, The Kind Case (mbo) en Deskey (hbo) namen deel aan de Europese online finale georganiseerd door JA Europe.
Einde schooljaar 2020-2021

 Met dank aan onze partners