Welke jonge ondernemers

geef jij een vliegende start in 2021?

2020, wát een jaar! Dit jaar stond meer dan ooit in het teken van samen en er voor elkaar zijn. Daarom geven we dit jaar geen kerstcadeautjes, maar zetten we zeven companies van jongeren die hebben meegedaan aan Jong Ondernemen in het zonnetje. Ook zij hebben dit jaar super ondernemerschap getoond en dat belonen wij graag!

Hoe dan? Hieronder staan filmpjes van alle zeven bedrijven. Bekijk de filmpjes en kies één bedrijf uit waar je namens Jong Ondernemen een kerstdonatie aan wilt doen. Wij maken namens jou een bedrag over aan deze jonge ondernemer(s). Wie krijgt jouw stem en geef jij een vliegende start voor 2021? Vul vóór 31 december 2020 jouw favoriet in via het formulier onderaan deze pagina!

 

Bedrijf 1: Belle Knoppe

Belle Knoppe is in 2012 begonnen als Student Company en verkocht destijds alleen nog de Zeeuwse Belle Knoppe fietsbel. Het eindresultaat van het Student Company jaar bestond, naast verschillende prijzen, uit een totale afzet van 10.000 fietsbellen.

Peter Keim (28) startte samen met Leonard Bal door. Inmiddels verkopen ze naast de Belle Knoppe fietsbel een hele Bike Collectie, van een Zeeuwse fietsbel tot fietstas. Daarnaast hebben ze o.a. nog een Home Collectie; van tassen en mokken tot kussens en stof. Ook verkochten ze sinds de corona-uitbraak al 25.000+ mondkapjes met het Zeeuwse patroon.

Bedrijf 2: Bonborange

Jaarlijks belanden er miljoenen kilo’s sinaasappelschillen bij het afval in Nederland, dit zijn ongeveer 10.000 volle vrachtwagens. Daar bedacht Student Company Bonborange (2019) een oplossing voor: een bonbon! 

Van de sinaasappelschillen maken ze een gelei en over die gelei wordt een laag pure chocolade gegoten. Over de bonbon wordt een poeder, gemaakt van sinaasappelschillen, gestrooid. Deze bon is een groot succes, daarom besloten een aantal studenten (21-22 jaar) door te starten met dit bedrijf. Inmiddels verkopen ze naast de bonbons ook andere producten waarin ze sinaasappel verwerken.

Bedrijf 3: CoverUp Y.C.

CoverUp Y.C. (Young Company) is opgericht in 2016 tijdens het programma Junior Company. Na het winnen van Junior Company van het Jaar 2017 is CoverUp Y.C. een officieel bij de KvK geregistreerd bedrijf.

Yfke Donders (20), de eigenaresse, verkoopt een hoes die te gebruiken is voor een fietskrat, fietsrekje, rugzak en bagagedrager. Naast het verkopen van dit product geeft Yfke ook lezingen en pitches over hoe het is om een jonge ondernemer te zijn. 

Bedrijf 4: De Flitsbel

De Flitsbel is het afgelopen schooljaar Student Company van het Jaar 2020 (hbo) geworden. Daarna maakten Gijs (24), Luuk (25) en Youri (21) een doorstart met het bedrijf. 

De jonge ondernemers bedachten en ontwikkelden een fietsbel met een ingebouwd ledlampje, zodat je op afstand altijd je fiets kunt terugvinden. Begin 2021 is de Flitsbel klaar en komt de bel in o.a. alle winkels van de ANWB te liggen. Ook zijn de heren al bezig met plannen voor uitbreiding naar België.

Bedrijf 5: ResisCheck

In Nederland leven ongeveer 90 miljoen kippen die voor productie van vlees en eieren worden gebruikt. Deze kippen worden ook wel eens ziek, antibiotica kan dan uitkomst bieden. Maar verkeerd gebruik hiervan kan voor antibioticaresistentie zorgen.

Antibioticaresistentie is volgens de WHO een van de grootste bedreiging voor o.a. volksgezondheid en voedselveiligheid. Daarom bedacht Student Company ResisCheck (2019) hier een oplossing voor! Het bedrijf werd afgelopen schooljaar tweede tijdens de verkiezing van Student Company van het Jaar 2020. De groep (21-24 jaar) maakte een doorstart en werkt aan innovatie binnen de veterinaire sector.

Bedrijf 6: SugarFam

SugarFam is in 2018 opgericht en wil het leven voor mensen met een insulinepomp een beetje leuker maken en dat doen ze met de SugarFam covers. Dit zijn gekleurde siliconen covers voor om een omnipod (insulinepomp). Na deelname aan het programma Student Company startte het bedrijf door en het wordt nu gerund door vier jonge ondernemers (21-24 jaar).

SugarFam werkt samen met het Diabetesfonds en doneert een deel van de opbrengst aan het fonds. Eyenalem Huisman, medeoprichter, heeft zelf diabetes en kwam met het idee van de cover. Naast de covers verkopen ze ook shirts, tasjes en VialSafe Insuline bescherming. Inmiddels zijn de covers al over de hele wereld verkocht!

Bedrijf 7: Vroege Vogel

Merel Poppeliers (20) heeft een tijd geleden in groep 8 meegedaan aan het programma Pop-up Store van Jong Ondernemen. Door dit project is haar passie voor ondernemen begonnen. Ze leerde hoe ze producten kan verkopen en wat een doelgroep precies is. Samen met een paar klasgenoten verkocht ze Fairtrade muffinmixen.

Een paar jaar later is ze haar eigen ontbijtservice Vroege Vogel gestart. Elke zaterdag fietst ze rond in haar woonplaats Baarn om ontbijtpakketten te bezorgen aan de deur. Later wil ze een succesvolle ondernemer worden. Deze droom heeft ze sinds het project van Jong Ondernemen. 

Meer weten over Jong Ondernemen?