VNO-NCW: interview met Ingrid Thijssen

Neem contact op

Interview Jong Ondernemen – Ingrid Thijssen

Stel je eens voor, wat zou er gebeuren, als ondernemerschapsonderwijs op elke school een vast onderdeel zou zijn?
Ik denk dat het heel goed is om kinderen kennis te laten maken met het ondernemerschap. Veel kinderen willen brandweerman, astronaut of politieagente worden maar weten niet hoe leuk het kan zijn om te ondernemen. Én ondernemerschap is heel belangrijk. Ondernemerschap is de motor van onze economie, met startkabels leidend naar de hele maatschappij. Door ondernemers blijft Nederland welvarend. Zónder hen geen banen en geen belastinginkomsten om onze agenten en de gezondheidszorg van te betalen. Ondernemers staan echt midden in de samenleving en ze zorgen voor de vernieuwing van onze economie. Bij elk werkbezoek zie ik dat weer. Van de lokale sportvereniging die op ondernemers draait tot het bieden van hoogwaardig werk. Ook zorgen ondernemers voor de oplossingen van veel van de grote vraagstukken van deze tijd; denk aan het circulair maken van onze huizen tot aan oplossingen voor schoon drinkwater.

Kortom; ondernemerschapsonderwijs, zoals Jong Ondernemen dat aanbiedt, is erg belangrijk om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met het ondernemerschap en de kansen die dat biedt. Het geeft ze een beeld van ondernemerschap, hun eigen kwaliteiten en hoe leuk ondernemen kan zijn. Ik hoop dan ook dat het als vast onderdeel wordt opgenomen in lespakketten.

Wat vindt VNO-NCW belangrijk aan ondernemerschapsonderwijs?
Ik denk dat je met zaken als ondernemerschapsonderwijs niet vroeg genoeg kan beginnen. Let wel, jaarlijks starten er duizenden ondernemers in Nederland en zwaaien er ook duizenden weer af met, bijvoorbeeld, pensioen. De kinderen die we nu bereiken zijn de ondernemers van de toekomst.

We hebben de nieuwe generaties nodig om grote vraagstukken op te lossen en op een andere manier naar processen te kijken. We staan voor een aantal uitdagingen in de wereld, en in Nederland, waar we de frisse blik en inzet van nieuwe generaties voor nodig hebben. Met ondernemerschapsonderwijs kunnen we hier een start mee maken. Ondernemen is niet alleen een middel om een goede boterham te verdienen. Je kunt juist als ondernemer ook een belangrijke bijdrage leveren met slimme oplossingen voor allerlei problemen. Ontwikkelingen in ondernemerschap en innovatie hebben we nodig om welvarend te zijn én om concurrerend te blijven ten opzichte van andere landen. Elke les in ondernemerschapsonderwijs kan weer bijdragen aan deze toekomst en de ontwikkeling van de nieuwe generaties.

 

Waarom ondersteunt VNO-NCW Jong Ondernemen?
Wij zijn vanaf het begin al betrokken bij Jong Ondernemen. Samen met de organisatie van Jong Ondernemen streven wij namelijk dezelfde doelen na; een ondernemend en innovatief land zijn waarbij we zorgen voor echte Brede Welvaart. Ik vind het zelf vooral heel mooi dat we door deze projecten ook kunnen bijdragen aan de kansengelijkheid in Nederland – kinderen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen, juist óók als ondernemer. Dit laat wat mij betreft zien waar VNO-NCW in de kern voor staat; in het hart van de samenleving staan en de link tussen maatschappij, politiek en bedrijfsleven maken.

 

Wat vindt VNO-NCW van de resultaten tot nu toe?
Daar zijn we erg trots op! Door corona konden een tijd helaas minder activiteiten georganiseerd worden, maar dat gold natuurlijk voor veel initiatieven én bedrijven. Inmiddels is Jong Ondernemen al een tijd weer vol uit de startblokken met elk schooljaar weer nieuwe kick-off’s, regio-aanvoerders en vrijwilligers. Een programma als Junior Company, waarin middelbare scholieren een eigen bedrijfje runnen, kan daardoor ook succesvol uitgerold worden.

Wil je ook samenwerken met Jong ondernemen?

Hoe kunnen we het potentieel van jongeren in Nederland beter benutten?
Ik denk dat het verschrikkelijk belangrijk is om ook meer oog hebben voor andere skills, mensen met een andere culturele achtergrond én praktisch geschoolden. Daar werkt Jong Ondernemen ook aan en dat is heel belangrijk denk ik. Eindelijk zien we ook een beetje verschuiving in het denkbeeld dat iedereen met zijn of haar hoofd moet werken. We hebben veel plannenmakers, maar dat staat of valt allemaal bij mensen die dat kunnen en willen uitvoeren. Het gaat altijd om de uitvoering. Met je handen werken, en op basis daarvan ergens werken of je eigen bedrijf beginnen, is hartstikke mooi. Dat is iets wat meer gewaardeerd moet worden en waar we trotser op mogen zijn. Meer waardering graag voor ook die kant van het ondernemerschap; de ondernemende vakmensen die zo hard nodig zijn.

 

Op welke manieren kunnen we jonge ondernemers beter inspireren en op weg helpen?
Ik denk dat we jonge ondernemers nog meer kunnen inspireren door ondernemerschap zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken. Maak het vooral heel praktisch, leuk én inzichtelijk. Zo hoorde ik bijvoorbeeld over het Start-up festival van Jong Ondernemen, met een opkomst van 1000 leerlingen en studenten. In het programma kwamen alumni van hogescholen aan het woord, maar ook bijvoorbeeld jonge artiesten, ondernemers en influencers die gewoon hun ervaringen deelden. Zo kan je kinderen echt inspireren en haal je tegelijkertijd het ondernemerschap dichtbij voor ze met mensen die ze kennen.

Ditzelfde geldt voor het nieuwe programma van Ondernemers voor de Klas, waar bijvoorbeeld echte ondernemers hun ervaringen als ondernemer delen.

Het is verder denk ik ook goed om leerlingen mooie producten van ondernemers te laten zien. Dat ze horen hoe iets gemaakt wordt. Wat daar bij komt kijken. Waarvoor die producten dienen, waarmee ze helpen, etcetera. We hebben zoveel gave bedrijven in Nederland, daar mogen we echt trots op zijn.

 

Wat wil je jonge / beginnende ondernemers meegeven?
Durf, als je een goed plan hebt. Ga daar dan voor!

En als je gaat ondernemen, houdt niet alleen rekening met de klant maar ook met de maatschappij. Het is niet of de overheid of de ondernemers, ervaring of jeugd, nee wij allemaal moeten de schouders eronder zetten om Nederland iets mooier en welvarender te maken.

Je wordt er als ondernemer verder beter en effectiever van om met andere mensen samen te werken. Ook ben je er nooit te vroeg bij om deze ervaringen te delen met anderen in je wijk of gemeenschap. Ook jij kan voor hen een voorbeeld zijn. En daar voeg ik ook bij; sluit je aan bij een vereniging of netwerk van gelijkgestemde ondernemers. Dit soort netwerken bieden mooie gelegenheden om contacten te leggen en van elkaar te leren. Dit is in de kern natuurlijk ook hoe VNO-NCW en allerlei brancheverenigingen zijn ontstaan. Door samen te werken ben je zoveel sterker.

 

Hoe kan de samenwerking tussen VNO-NCW en Jong Ondernemen nog meer worden versterkt?
Jong Ondernemen zet de komende tijd in op ondernemerschaps-onderwijs aan vooral praktisch geschoolden in bijvoorbeeld het MBO. Ik denk dat dit een hele goede weg is, want zoals ik net al zei zien we die groep te vaak over het hoofd. Dit zijn kinderen en leerlingen die niet altijd dezelfde kansen hebben als een ander. Dat terwijl zij juist veel belangrijke skills en nieuwe inzichten toevoegen aan de maatschappij. Ook zijn er wat mij betreft op dit vlak kansen en mogelijkheden om nog meer samen te doen. Dit zouden we kunnen koppelen aan de verschillende regio’s in het land bijvoorbeeld.

Wat doet Jong Ondernemen precies?

Jongeren hebben vele talenten alleen weten ze zelf vaak niet welke. Jong Ondernemen wil jongeren helpen bij het ontdekken van hun talenten. Dit doen we door het aanbieden van verschillende programma’s. Tijdens deze programma’s kijken we naar verschillende vaardigheden. Deze vaardigheden zijn: creativiteit, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, initiatief nemen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Wij hebben programma’s voor de basisschool tot en met hbo. Meer weten over Jong Ondernemen? Bekijk dan deze pagina. Of wil je meer weten over SKB? Klik dan hier.