Updates rondom zakelijk bankieren

Neem contact op

Het laatste nieuws over zakelijk bankieren

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Neem dan contact met ons op via info@jongondernemen.nl of bel naar 085 485 75 90. We zijn elke werkdag van 09.00 – 17.00 uur bereikbaar om jouw vragen te beantwoorden.

Update zakelijk bankieren

november 2023

Beste relatie,   

De meeste scholen zijn alweer begonnen aan het ondernemersjaar. Via deze mail wil ik jullie graag een nieuwe update geven omtrent het bankieren voor Junior- en Student Company.  

Wij beseffen dat ondernemen zonder zakelijke bankrekening een enorme uitdaging is. Helaas is het tot nu toe niet gelukt om een oplossing te vinden voor het huidige schooljaar. Daarom zijn wij heel druk met het vinden van een definitieve oplossing voor schooljaar 2024-2025.  

Zoals eerder vermeld kan Jong Ondernemen op dit moment geen zakelijke bankrekeningen verlenen vanwege ‘De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ oftewel Wwft wetgeving en ‘Know your customer’ (KYC) waardoor banken geen ruimte hebben om deze rekeningen te faciliteren. Echter is Jong Ondernemen momenteel bezig met drie pijlers, namelijk:  

  1. SNS bank is sinds kort een partner van Jong Ondernemen. Samen met hen kijken we of zij ons kunnen helpen aan zakelijke bankrekeningen. Aan de wil van SNS ligt het in ieder geval niet. Als wij hier meer duidelijkheid hebben of stappen in het proces zetten, dan laten wij dat vanzelfsprekend weten.

2. Het eerder genoemde circulair bankieren. Een oplossing waarbij wij zelf met een oplossing komen die kan werken als zakelijke bankrekening. Momenteel kijken wij met onze partners naar de technische haalbaarheid.. Door de complexheid van het geheel, duurt dit proces langer dan verwacht. Begin december 2023 hopen we te kunnen melden of een pilot mogelijk is. Deze pilot zal dan vóór 1 februari 2024 worden uitgerold. Van deze pilot willen wij leren en deze informatie gebruiken om een goed en werkend systeem op te zetten voor schooljaar 2024-2025.  

3. In samenwerking met een consultancy bedrijf onderzoeken wij de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een zakelijke omgeving voor educatieve doeleinden. Met de KVK, belastingdienst, een ID-verificatie bedrijf en een bank samen een omgeving ontwikkelen waar studenten zakelijk kunnen bankieren. Alle partijen zijn positief. Maar het vergt veel overleg en capaciteit.

4. Zoals je merkt zijn we druk bezig met dit probleem en begrijpen we allemaal dat het niet wenselijk is dat er geen zakelijke bankrekeningen zijn. Het is voor Jong Ondernemen en onszelf op dit moment prioriteit nummer één. 

Begin december kom ik bij jullie terug met een nieuwe update omtrent de zakelijk bankeringen voor de companies.  

Hartelijke groet, 

Jonas de Groot 

Directeur Jong Ondernemen