Help leerlingen bij het stimuleren van hun creativiteit en leer ze kritisch denken

Neem contact op

‘Vroeger’ werkten werknemers vaak hun hele leven voor één werkgever en dan vaak ook nog eens in dezelfde functie: dat is tegenwoordig wel anders. De arbeidsmarkt is sneller en gevarieerder geworden en ook op de werkvloer worden hele andere vaardigheden verwacht van werknemers. Ook de houding van werknemers is anders geworden: we willen onszelf graag ontwikkelen, nieuwe dingen leren en hogerop komen. 

Zo is creativiteit een belangrijke vaardigheid die steeds belangrijker wordt in de veranderende arbeidsmarkt. Je kunnen aanpassen aan verschillende situaties, meedenken met allerlei uitdagingen en buiten de gebaande paden denken zijn skills die werkgevers van hun collega’s verwachten. 

Jong Ondernemen focust zich op het ontwikkelen van deze vaardigheden bij kinderen en jongeren, vanaf de basisschool tot aan het hbo. We hebben verschillende programma’s ontwikkeld die, door middel van het promoten van ondernemerschap, jongeren kennis laten maken met de 21st century skills. Doordat jongeren praktisch aan de slag gaan met moderne uitdagingen, wordt op een leuke en interessante manier hun creativiteit gestimuleerd. 

Meer weten over onze programma’s?

Stimuleer creativiteit met de programma’s van Jong Ondernemen

Ondernemerschap is een centraal thema bij Jong Ondernemen. Jongeren gaan aan de slag met het opzetten van hun eigen onderneming, waarbij ze zelf gaan nadenken over allerlei zaken. Wat voor product of dienst gaan ze in de markt zetten, en hoe gaan ze het onder de aandacht van hun doelgroep brengen? Tijdens het opzetten van hun bedrijf zullen ze verschillende uitdagingen tegenkomen: door de jongeren hier actief en bewust over na te laten denken, wordt hun creativiteit gestimuleerd. Naast creativiteit behandelen we ook de andere 21st century skills, zoals het ontwikkelen van een kritische houding en goed leren samenwerken.

Onze programma’s zijn gericht op leerlingen vanaf het primair onderwijs tot aan het hoger onderwijs. We bieden de volgende programma´s aan:

Creatief en kritisch denken, leren communiceren en samenwerken: de 21st century skills

Het SLO (het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling) heeft 11 competenties vastgesteld die voor jongeren belangrijk zijn om te ontwikkelen: de zogenaamde 21st century skills. Deze competenties helpen kinderen en jongeren om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. 

Creatief denken is een van deze vaardigheden. Wanneer jongeren zich bewust zijn van deze vaardigheden en voelen dat ze de vaardigheden onder de knie krijgen, geeft dit – naast de praktische vaardigheden zelf – een boost aan hun zelfvertrouwen. Ook dit is een belangrijke skill die ervoor zorgt dat ze succesvol zullen zijn op de arbeidsmarkt.

In onze programma’s over ondernemerschap leggen we de nadruk op de verschillende 21st century skills, waaronder:

  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Initiatief nemen
  • Problemen oplossen
  • Informatievaardigheden
  • Communiceren
  • Samenwerken

Wil je meer weten over de programma’s van Jong Ondernemen?

Creativiteit, kritisch denken en goed communiceren: deze en de andere 21st century skills zijn onmisbare vaardigheden waarmee jongeren goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen. Jong Ondernemen is al sinds 1990 bezig met het ontwikkelen van deze belangrijke, ondernemende vaardigheden bij jongeren. Inmiddels bestaan we dus ruim 30 jaar en zijn onze programma’s op honderden scholen in het hele land ingezet. Per jaar komen ruim 100.000 leerlingen zo in aanraking met ondernemerschap! 

Bij het opstellen van de programma’s houden we er rekening mee dat ze inpasbaar moeten zijn in het bestaande lesprogramma. Samen vormen de programma’s een doorlopende leerlijn, maar ook los zijn ze zeer leerzaam en goed te gebruiken. Zo is bijvoorbeeld het Junior Company programma in te zetten als profielwerkstuk of voor verschillende keuzevakken.

Wil je meer weten over hoe jij de creativiteit onder jouw leerlingen of op jouw school kunt promoten? Bekijk onze programma’s of neem vrijblijvend contact met ons op

Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon iets doorgeven?

Neem dan contact met ons op!

Vragen over onze programma’s voor het primair onderwijs?

Vul onderstaand formulier in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.