Jaarverslag 2022 2023

 

Mariolein van der Plas

Voorwoord

Wat een jaar! Het 33ste jaar van Jong Ondernemen was een mooi en bewogen jaar. Een jaar waarin wij op een aantal fronten een nieuwe start hebben gemaakt en waarbij wij tegelijkertijd weer enorm veel scholieren en studenten hebben kunnen laten ervaren wat ondernemen is. Met dat ondernemen hebben al die jongeren talenten ontdekt en ontwikkeld, ondernemend gedrag vertoond en groei doorgemaakt. Dat is natuurlijk waar we het voor doen!

Een nieuwe start hebben wij gemaakt met een hernieuwde strategie voor de komende jaren. Zo hebben wij scherp geformuleerd wat we de komende jaren willen bereiken en hoe we dat gaan doen. De belangrijkste punten:

 • Kwalitatief de beste programma’s in ondernemerschapsonderwijs.
 • Groei in impact: meer leerlingen en studenten die ondernemerschapsonderwijs ervaren.
 • Focus op praktijkgericht onderwijs.
 • Kansengelijkheid (zie ook samenwerking binnen het SKB).
 • Meer ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven betrekken bij Jong Ondernemen en de jongeren.

Dit jaar hebben we intern te maken gehad met een aantal teamwisselingen. Inmiddels hebben we weer een sterk team staan en hebben we vooral dankzij de hulp van een aantal ervaren medewerkers ook de nieuwe medewerkers goed kunnen inwerken.

Wij ervaren dat banken het enorm lastig vinden om te moeten omgaan met zware regelgeving rond het voorkomen van geld witwassen. Hierdoor kunnen studenten momenteel geen gebruik maken van een bankrekening voor de bedrijven die ze oprichten tijdens hun studie. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van deze regelgeving, gezien het te verwaarlozen risico bij deze groep. Met een aantal partners werken we hard aan een oplossing en we verwachten dat we hierin succes zullen hebben.

De vooruitzichten zijn goed; we hebben veel in huis om onze impact te gaan vergroten. Dat we impact maken, hebben we bewezen. We zijn echt trots op de onderzoeksresultaten van het Student Company Impact Onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd. En we blijven ons elk jaar ontwikkelen.

Heel veel dank aan alle ondernemers, professionals en docenten! Jullie zijn zo belangrijk voor ons, maar vooral voor de jongeren.
En natuurlijk aan onze partners die ons, maar vooral al die jongeren ondersteunen omdat ze inzien dat het noodzakelijk is!

Op naar een ondernemend ‘23/’24!

Jaar bestaat stichting Jong Ondernemen.

Professionals hebben zich in 2022-2023 ingezet voor Jong Ondernemen.

Leerlingen deden mee met een gratis themales over Prinsjes- en Koningsdag.

Deelnemende leerlingen en studenten aan events.

3 Top teams voor Nederland van Zadkine College, Inholland Alkmaar en Carmel Salland college die meededen aan de Europese Finale in Istanbul.

Jongeren bereikt met Youtube video's met inspiratie betrouwbare tips van en voor jonge ondernemers.

We kregen support van ruim 25 partners en sponsoren, waarvoor we in totaal 16 projecten uitvoerden.

Evenementen zoals het Startupfestival, Pitchbattles, markdagen, de Junior Company finale en nog veel meer!

Leerlingen van 263 scholen deden in 2022-2023 actief mee met een van de 11 Jong Ondernemen programma's.

Dit deden we in totaal met 8,2 FTE door 11 medewerkers.

2022 2023 in cijfers

jaar bestaat stichting Jong Ondernemen.

jongeren bereikt met Youtube video's met inspiratie betrouwbare tips van en voor jonge ondernemers.

evenementen zoals het Startupfestival, 5 Pitchbattles, 6 markdagen, de Junior Company finale en nog veel meer!

teams voor Nederland die meededen aan de Europese Finale in Istanbul.

professionals hebben zich in 2022-2023 ingezet voor Jong Ondernemen.

we kregen support van ruim 25 partners en sponsoren, waarvoor we in totaal 16 projecten uitvoerden.

leerlingen van 263 scholen deden in 2022-2023 actief mee met een van de 11 Jong Ondernemen programma's.

dit deden we in totaal met 8,2 FTE door 11 medewerkers.

leerlingendeden mee met een gratis themales over Prinsjes- en Koningsdag.

deelnemende leerlingen en studenten aan events

“We need everyone equipped with the skills that this new world needs. To get there, organizations such as Junior Achievement play a vital role. You are providing thousands of students every year with the skills to bridge the digital gap and empower them to succeed in the digital economy. Together, we can shape a future where entrepreneurship thrives.”

Margrethe Vestager, European Commission Executive Vice President at Gen-E Istanbul 2023

“I don’t think we could’ve imagined that our team would be selected to be the Best mbo student-company of 2023. Of course you hope and dream, but it becoming reality is so unreal!😍 I am so proud of our team to have made it all work! Thank you Jong Ondernemen for this amazing opportunity! And a special thanks to all the people, students, teachers and friends that supported us and stood with us from the beginning and throughout our process.”

Sophia Louise Platje, ROC zadkine

“Afgelopen tijd was bijzonder. Als team en als individu hebben we veel geleerd, zowel van het afstuderen als het verder brengen van onze startup. Door dit avontuur kreeg ik de kans om op Europees podium bij Gen-E te mogen pitchen. Dat betekent alles in één keer goed doen en geen ruimte voor fouten. Als team is het ons gelukt om het beste te laten zien van wat we in ons hadden. Daar mogen we trots op zijn! Met de geweldige ondersteuning van David Beckett hebben we een sterke pitch neergezet waarin we het verhaal overbrengen waar we als team dagelijks mee bezig zijn. Dit heeft helaas niet geleid tot een podiumplek. Maar je kunt niet teleurgesteld zijn als we de beste prestatie hebben geleverd die in ons zat. Dan kunnen we ook met opgeheven hoofd naar huis gaan! Alle ervaringen en nieuwe vaardigheden die we hebben geleerd, stoppen we in onze rugzak en nemen we mee voor de rest van ons leven.”

Wouter van Zelst, finalist Student Company

“Het afgelopen jaar was een ongelooflijke reis. Een idee wat begon als een “simpel tasje” eindigde in de Europese finale in Istanbul. Wat een eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens het GEN-E event in Istanbul, Turkije! Hoewel we niet als winnaar zijn geëindigd, was het een onvergetelijke ervaring. We hebben inspirerende gesprekken gehad en interessante startups uit heel Europa ontmoet die een soortgelijke reis als wij hebben afgelegd.Ik ben ontzettend trots op ons team en wat we tot nu toe hebben bereikt. Met enthousiasme kijk ik uit naar de nieuwe uitdagingen die op ons pad komen en hopelijk ook naar de successen die daaruit voort zullen komen!”

Shanti van Lith, Student Technische bedrijfskunde, Hogeschool INHolland

Hoogtepunten schooljaar 2022 2023

2022
 • September 2022 Start van het nieuwe schooljaar 2022-2023

  De start van het nieuwe schooljaar is altijd een spannend en leuk moment voor Jong Ondernemen.
 • September 2022 Updates voor Pop-up Store, Junior- en Student Company

  Pop-up Store, één van onze lespakketten voor het basisonderwijs waar vele PO-scholen gebruik van maken, heeft een flinke update gekregen, evenals het programma Junior Company vmbo en Student Company mbo.
 • September 2022 Prinsjesdagles

  Met de digitale les ‘Minister voor een dag’ kruipen basisschoolleerlingen en leerlingen in het onderbouw vo een dag in de huid van een minister. Ze leren over de geschiedenis en bedoeling van deze dag en maken zelf plannen voor een gekozen ministerie en leren wat daarvoor nodig is.
 • September 2022 Kansengelijkheid met SKB.

  Er is een samenwerking gestart tussen Stichting Jong Ondernemen en Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB)
 • Oktober 2022 Start-up Festival

  Het Start-up Festival is ons startschot voor een nieuw ondernemersjaar. Dit event staat helemaal in het teken van informeren en inspireren van de jonge ondernemers.
 • Oktober 2022 Vernieuwd programma YES!

  Het programma YES! Is een programma dat geschikt is voor de onderbouw van het vo en niveau 1 / 2 van het mbo, Leerlingen leren in 10 lessen samenwerken, omgaan met geld, presenteren, keuzes maken en verantwoording afleggen. Ze doen financiële kennis op, brengen theorie in praktijk en ervaren zelf wat ondernemerschap inhoudt. Dit specifieke programma heeft een flinke vernieuwing gekregen.
 • November 2022 Brabantse Waterchallenge

  De Brabantse Waterchallenge 2022 is een challenge waarin de provincie Noord-Brabant samen met de Stichting Jong Ondernemen middelbare scholieren uitdaagt om oplossingen te bedenken voor de huidige waterproblematiek.
 • December 2023 Samenwerking Kamer van Koophandel

  Je zit op school en je wilt ondernemer worden. Of je bent het al. Dan ben je op zoek naar inspiratie en duidelijke en betrouwbare tips. Maar liefst 220.000 jongeren vonden deze video’s met tips van Jong Ondernemen in samenwerking met de Kamer van Koophandel.
 • Januari 2023 Regionale Pitchbattles

  De beste pitch. Prijs: eer, investeringsgeld én gratis promotie. In verschillende regio's van het land worden pitchbattles georganiseerd waarbij jongeren en studenten die de programma's Junior- en Student company volgen gaan pitchen voor publiek en vakjury.
 • Februari 2023 JA worldwide genomineerd voor Nobelprijs

  JA Worldwide, de internationale organisatie waar Jong Ondernemen deel van uitmaakt, werd genomineerd voor De Nobel Prijs voor de Vrede 2023.
 • Maart 2023 Regionale marktdagen

  Tijdens de regionale marktdagen krijgen onze Junior- en Student Companies de gelegenheid om hun product te gaan verkopen aan winkelend publiek.
 • April 2023 Social Innovation Relay

  Meer dan 300 scholieren stuurden sociaal-maatschappelijke bedrijfsplannen in tijdens Social Innovation Relay.
 • April 2023 Finale Junior Company 2023

  11 april 2023, Junior Company van het Jaar finale in de Jaarbeurs in Utrecht. Een uitverkochte zaal en een volle tribune voor de 10 beste Junior Companies van het Jaar: 5 Teams vmbo en 5 teams havo/vwo van verschillende scholen van Goes tot aan Groningen waren naar Utrecht gekomen voor deze spannende dag.
 • April 2023 Sci-tech Challenge

  3 teams van 3 scholen mochten strijden voor de Sci-Tech Challenge waarbij scholen werden uitgedaagd hun school zo duurzaam mogelijk te maken.
 • Mei 2023 Europese finale Blue Challenge

  De Blue Challenge, georganiseerd met support van Euronext, daagde studenten uit om na te denken over de ‘blue economy’.
 • Mei 2023 Finale Student Company van het jaar

  Het hoogtepunt van het jaar: de finale van de Student Company van het jaar met een inleidende presentatie van Jacco Vonhoff (MKB Nederland).
 • Mei 2023 Finale van Social Innovation Relay

  Tien finalisten bij Social Innovation Relay waarvan de nummers 1, 2 en 3 mee mochten naar Gen-E in Istanbul!
 • Mei 2023 Bestuurswissel

  Walter Mutsaers is na 12 jaar afgetreden als bestuurder. Nieuw in het bestuur is Marcel Neomagus.
 • Juni 2023 Start samenwerking European Institute for innovation and technology

  Met de e-learning van het European Institute for Innovation and technology laat je leerlingen in 2/3 dagen kennismaken met dé vaardigheden die ze nodig hebben voor een groene en circulaire toekomst.
 • Juni 2023 Impact Onderzoek Student Company

  Uit het impactonderzoek naar ons Student Company programma voor mbo en hbo blijken studenten die hebben deelgenomen vaker te gaan ondernemen, sneller aan een baan te komen en vaker een managementpositie in te nemen. Dat is waar we het voor doen!
 • Juni 2023 Afronding pilot Junior company vmbo

  Omdat er nieuwe examenprogramma's zijn vastgesteld voor het vmbo, is besloten om een pilot te gaan draaien om te testen of Junior Company nog goed aansluit bij de eisen. Na het afronden van de pilotfase blijkt Junior Company vmbo goed bruikbaar te zijn bij de praktijkgerichte programma's Economie & Ondernemen en Diensten & Producten.
 • Juli 2023 Gen-e 2023 in Istanboel

  Het grootste evenement van Europa waar het gaat om jongeren en ondernemerschap. Meer dan 800 studenten en docenten uit 40 verschillende landen waren hier bij elkaar. De winnaars van de Student Company- en Social Innovation Relay-finale mochten mee om hun plannen te pitchen voor het grote publiek.
Einde schooljaar 2022-2023

 Met dank aan onze partners