Leerlingen leren initiatief nemen, creativiteit en kritisch denken

Neem contact op

De arbeidsmarkt is altijd in ontwikkeling: er worden tegenwoordig hele andere vaardigheden verwacht of zelfs geëist van (jonge) werknemers dan 20 jaar geleden. Creativiteit, kritisch denken en initiatief nemen zijn vaardigheden die je nodig hebt in het nieuwe werken. Het is dan ook belangrijk om kinderen en jongeren goed voor te bereiden en al vroeg kennis te laten maken met deze zogenaamde ‘21st century skills’. 

Jong Ondernemen zet zich in om jongeren te helpen met hun ontwikkeling en het aanleren van deze vaardigheden. We hebben verschillende programma´s opgesteld, voor kinderen op de basisschool, scholieren op het middelbare onderwijs en studenten op het hbo en het wo. Deze programma’s zijn gefocust op ondernemerschap. Jongeren werken aan het opzetten van hun eigen onderneming en leren zo op een hele praktische manier hoe initiatief nemen gaat, op welke manier ze hun creativiteit en kritische houding kunnen stimuleren en nog veel meer. 

Meer weten over onze programma’s?

Initiatief leren nemen met de programma’s van Jong Ondernemen

Onze programma’s vormen samen een doorlopende leerlijn, vanaf de basisschool tot aan het hogere onderwijs. Ondernemerschap staat centraal en vormt de basis voor de programma’s. Jongeren gaan aan de slag met alles wat er komt kijken bij het opzetten van een onderneming.

Op deze manier gaan ze – bewust en onbewust – aan de slag met de 21st century skills. De leerlingen zetten hun eigen onderneming op, vanaf het bedenken van een product of een dienst tot aan een marketingplan en het afleggen van verantwoording over hoe de zaken verlopen. Zo leren ze onder andere initiatief nemen: er komt nogal wat kijken bij het opzetten van een onderneming! Ook wordt de creativiteit gestimuleerd en zullen leerlingen de verantwoordelijkheid voelen, omdat ze bezig zijn met een product of dienst dat ze interessant vinden. Leerlingen willen graag dat hun onderneming slaagt! 

Jong Ondernemen biedt verschillende programma’s aan voor leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus:

Initiatief nemen, kritisch denken en andere 21st century skills

Door te focussen op alle facetten van ondernemerschap komen de belangrijkste 21e eeuws vaardigheden aan bod. De leerlingen gaan aan de slag met een product of dienst die ze interessant vinden en ze voelen de verantwoordelijkheid om van hun bedrijf een succes te maken. Door ze de juiste hulp te bieden, zorgen de ervaren docenten van Jong Ondernemen ervoor dat de leerlingen op een positieve manier geholpen worden. Zo krijgt ook hun zelfvertrouwen een enorme boost: een belangrijke vaardigheid, die niet zomaar aan te leren valt.

Tijdens de programma’s over ondernemerschap van Jong Ondernemen focussen we ons op de belangrijkste 21st century skills:

 • Kritisch denken
 • Creatief denken
 • Initiatief nemen
 • Problemen oplossen
 • Computational thinking
 • Informatievaardigheden
 • ICT – basisvaardigheden
 • Mediawijsheid
 • Communiceren
 • Samenwerken

Wil je aan de slag met de programma’s van Jong Ondernemen?

Ben jij werkzaam in het basis-, voortgezet- of hoger onderwijs en ben je geïnteresseerd in het stimuleren van 21st century skills? Al onze programma’s sluiten goed aan bij het reguliere lesprogramma en kunnen daardoor goed ingepast worden. 

Ons Junior Company programma voor het voortgezet onderwijs is bijvoorbeeld een interessant onderwerp voor het profielwerkstuk of voor vakken als economie of het keuzevak Ondernemen. Ook de andere programma’s zijn te implementeren in jouw reguliere werkwijze. 

Wil je meer weten over hoe jij initiatief nemen, kritisch denken, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en andere belangrijke vaardigheden op een inspirerende manier kunt stimuleren onder jouw leerlingen? Bekijk onze programma’s of neem contact met ons op. We kijken graag eens met je mee, zodat we een passend voorstel voor het perfecte programma voor jouw leerlingen kunnen doen!

Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon iets doorgeven?

Neem dan contact met ons op!

Vragen over onze programma’s voor het primair onderwijs?

Vul onderstaand formulier in!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.