Home » Nieuws » Corkoration en The B-Bar beste Junior Companies van 2019

Corkoration en The B-Bar beste Junior Companies van 2019

12 april 2019
Categorie: Nieuws
Datum: 12 april 2019

Welke Junior Company mag zich een heel jaar lang de beste van Nederland noemen? Deze vraag stond vrijdag 12 april tijdens de landelijke finale van Junior Company van het Jaar 2019 in de Jaarbeurs centraal. Vijftien bedrijfjes van vmbo-, havo- en vwo-leerlingen maakten kans op de titel. Uiteindelijk won Corkoration van het Calvijn College in Krabbendijke in de categorie vmbo en The B-bar van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda in de categorie havo/vwo.

Eindelijk was het zover: de finale van Junior Company van het Jaar 2019. Maandenlang hebben de vijftien junior companies naar dit moment toegewerkt. Tijdens de finale werden ze beoordeeld op de presentatie van hun stand, de pitch en het Stand van zaken rapport dat ze vóór de finale in hebben geleverd. Er waren vier prijzen te winnen: titel Junior Company van het Jaar 2019 in de categorie vmbo en havo/vwo, Publiekslieveling en de Disney Creativity Award. De vmbo-jury bestond uit Gertrud van Erp (VNO-NCW), Mariolein van der Plas (Jong Ondernemen) en Wouter Jansen (Ristretto). De havo/vwo-jury bestond uit Elske Doets (Doets Reizen), Thomas Blekman (Global School for Entrepreneurship) en Tijmen ter Veen (The Walt Disney Company Nederland).

De grote winnaars

Na een zenuwslopende finale kreeg de zaal met ruim 150 bezoekers aan het einde van de middag het antwoord op de vraag: Welke Junior Company is de beste van ons land? In de categorie vmbo ging Corkoration van het Calvijn College in Krabbendijke er met de winst vandoor. Het team maakt van oude kurken, die het van een horecaonderneming krijgt, kurkplantjes met een magneet erop. Zo kun je bijvoorbeeld de koelkast of je werkplek versieren. “De presentatie was geweldig, het Stand van zaken rapport zit goed in elkaar en jullie hebben een uniek product bedacht. Ook hebben jullie oog voor detail, complimenten”, zo vertelt juryvoorzitter Gertrud van Erp. Junior Company Jolie werd tweede en Boxellent derde, beide teams komen van het 2College Lyceum Durendael.

Corkoration is Junior Company van het Jaar 2019 in de categorie vmbo. Foto © Jostijn Ligtvoet. 

The B-bar van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda won de titel Junior Company van het Jaar 2019 in de categorie havo/vwo. De middelbare scholieren verkopen biologische sesamrepen verpakt in een milieuvriendelijke wikkel bestaande uit bloemenzaadjes, ook wel groeipapier genoemd. Door de wikkel in aarde te leggen en nat te maken, groeien er bloemen uit die bijen aantrekken. “Alles klopt! Het is mooi dat jullie je op deze manier inzetten om bijensterfte terug te dringen. Jullie hebben veel repen verkocht, maken winst én hebben al met Tony’s Chocolonely en Dille & Kamille gepraat, fantastisch. Ik heb zelfs een aankoop gedaan bij jullie stand, dat zegt al genoeg”, vertelt juryvoorzitter Elske Doets enthousiast. Junior Company FreshAir van het Cals College Nieuwegein werd tweede en Blijbaantje van het Veenlanden College uit Mijdrecht derde.

Alle havo/vwo-teams gingen ook nog met een ticket voor de Get in the Ring Challenge naar huis, uitgereikt door Global School for Entrepreneurship.

The B-Bar is Junior Company van het Jaar 2019 in de categorie havo/vwo. Foto © Jostijn Ligtvoet.

Publiekslieveling

In aanloop naar de finale konden mensen stemmen op hun favoriete Junior Company. De companies deden er alles aan om de meeste stemmen binnen te halen en de titel Publiekslieveling te winnen. In totaal is er ruim 4500 keer gestemd en mag Blijbaantje van het Veenlanden College uit Mijdrecht zich de favoriet noemen. En als laatste werd de Disney Creativity Award uitgereikt. Deze prijs ging ook met The B-bar mee naar huis. “De leerlingen hebben een creatieve oplossing bedacht voor een maatschappelijk probleem. Het is een nieuw product en ze hebben het heel mooi vormgegeven. Een terechte winnaar”, aldus Tijmen ter Veen van The Walt Disney Company.

Blijbaantje heeft de meeste stemmen gekregen en is Publiekslieveling. Foto © Jostijn Ligtvoet

Presentaties

Tijdens de finale waren er ook nog een aantal leuke presentaties. Zo gaf Willem Overbosch, o.a. oprichter van MKB Servicedesk, een inspirerende presentatie over trends voor ondernemers. Hij stond ook stil bij de Sustainable Development Goals. Maar een aantal mensen in de zaal kenden deze goals, genoeg werk voor ons en het onderwijs om de leerlingen er bekend mee te maken. Maar we zien wel gelukkig elk jaar meer bedrijfjes die zich richten op duurzaamheid. Willem liet in zijn presentatie voorbeelden zien van de junior companies The B-Bar en Bamboo Toothbrush, waar hij erg van onder de indruk was. De tweede presentatie werd gegeven door Fabiënne Overbeek. Ze werd vorig jaar derde met haar company Just in Case. Sinds haar deelname aan het programma Junior Company van Jong Ondernemen heeft ze het ondernemerschap goed te pakken. Ze richtte Grow a Wish op en is ambassadeur van de Young Ladies Business Academy van Elske Doets. Haar verhaal inspireerde de zaal en hopelijk starten een aantal leerlingen ook door met ondernemen net als Fabiënne.

Programma Junior Company

Een schooljaar lang werken bijna 3.000 middelbare scholieren aan hun eigen bedrijfje tijdens het programma Junior Company van Jong Ondernemen. De scholieren richten in teams een eigen company op en runnen deze een heel schooljaar lang. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Een onderdeel van dit programma is de strijd om de titel Junior Company van het Jaar. Dit jaar schreven zich meer dan zestig teams in voor de competitie door het inleveren van een ondernemingsplan en een verkooppitch. Na een strenge selectie werden er vijftien companies geselecteerd die mee mochten doen aan de finale op 12 april. Dit waren de finalisten:

Vmbo:

 • Energy Power Systems – Driestar College Leiden
 • House Sock – 2College Lyceum Durendael
 • Alpaca’s – 2College Lyceum Durendael
 • Jolie – 2College Lyceum Durendael
 • Boxellent – 2College Lyceum Durendael
 • Corkoration – Calvijn College Krabbendijke
 • SoundCap – Driestar College Leiden
 • Bamboo Toothbrush – Driestar College Leiden

Havo/vwo:

 • The B-bar – Onze Lieve Vrouwenlyceum
 • CO-Safety – Jacobus Fruytier Apeldoorn
 • Dry-Pack – Cals College Nieuwegein
 • Vending Machine – Cals College Nieuwegein
 • FreshAir – Cals College Nieuwegein
 • Blijbaantje – Veenlanden College Mijdrecht
 • Helpend mandje – Rodenborch-College

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 12 april 2019

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!