Home » Nieuws » Leerlingen Keizer Karel College winnen Social Innovation Relay 2019

Leerlingen Keizer Karel College winnen Social Innovation Relay 2019

22 mei 2019
Categorie: Nieuws
Datum: 22 mei 2019

De beste jonge sociaal ondernemers van Nederland kwamen op woensdag 22 mei bijeen in de Delftse Poort in Rotterdam voor de nationale finale van de Social Innovation Relay (SIR). Dit jaar deden ruim 300 middelbarescholieren mee aan deze competitie die we samen met NN Group organiseren. Na verschillende voorrondes bleven er tien teams over die in de finale de strijd met elkaar aangingen. Uiteindelijk ging het team DSJ van het Keizer Karel College met de winst naar huis. Gefeliciteerd!

De zaal in de Delftse Poort stroomt langzaam vol met leerlingen en docenten van de deelnemende middelbare scholen. De leerlingen kijken wat afwachtend om zich heen en de zenuwen beginnen toch langzaam te komen. Want wie gaat er met een prijs naar huis? Spannend! De tien teams pitchen voor een jury bestaande uit: Bart-Jan Prins (MaatschapWij), Marieke den Nijs (Outside Inc.) en Melchior de Ridder (Nationale Nederlanden). De jury let er onder meer op of het idee innovatief en realistisch is, en of het een maatschappelijk probleem oplost. Want tijdens de Social Innovation Relay worden middelbarescholieren uitgedaagd om een sociaal innovatief idee te bedenken om een maatschappelijk probleem mee op te lossen.

Leerlingen klaar, pitchen maar

De tien teams krijgen drie minuten de tijd om hun idee te pitchen. Daarna mag de jury een aantal kritische vragen stellen. De ene vraag is nog lastiger dan de ander, maar gelukkig hebben alle finalisten een goed antwoord op de moeilijke vragen. Na de laatste pitch gaat de jury in beraad. Het wordt nog een hele klus om uit alle finalisten een winnaar te kiezen, want wat zijn ze goed!

Winnaars

Maar na een lang overleg, is de jury eruit. Eerst krijgt elk team feedback op hun idee, maar dan is het eindelijk tijd om de winnaars bekend te maken. Het team DSJ van het Keizer Karel College uit Amstelveen is de grote winnaar van de Social Innovation Relay 2019. Het team vertegenwoordigt Nederland in de internationale finale op 27 juni. Daarnaast ontvangt het team een geldbedrag dat ze mag besteden bij Coolblue en een deel van het gewonnen bedrag wordt gedoneerd aan een goed doel dat de leerlingen zelf mogen kiezen. Maar waar heeft DSJ nou mee gewonnen, hoor ik je denken. Het idee van de scholieren is om gerecyclede accu’s van elektrische auto aan te bieden, een zogenoemde Lithium-ion accu, die kan dienen als zonne-energieopslag. Deze dient als energieopslag bij waterpompen, zodat deze pompen in gebieden waar droogte heerst, in water kunnen voorzien en volledig draaien op zonne-energie. Zo herbruiken ze accu’s die niet meer voor auto’s gebruikt kunnen worden en voorzien ze in het watertekort probleem.

“Jullie verhaal sprak ons aan, het is heel innovatief. Zoiets heb ik nog niet eerder gezien. Het idee gaat over sociale duurzaamheid en het pakt een ecologisch probleem aan. Dit is nou precies waar de Social Innovation Relay om draait. Gefeliciteerd”, aldus jurylid Bart-Jan Prins.

Demko wint de tweede plek van de Social Innovation Relay. © Jostijn Ligtvoet Fotografie

De tweede plek is gewonnen door Demko, ook van het Keizer Karel College. Zij bedachten een app waar vrijwilligers snel en gemakkelijk vrijwilligerswerk kunnen vinden. En de derde plaats gaat naar Young Capital van het Carmel College Salland uit Raalte. Young Capital wil het aantal plasticverpakkingen in pakketjes van bijvoorbeeld Zalando en Bol.com verminderen door een herbruikbare zak te ontwikkelen waar de producten in verstuurd kunnen worden. De verpakking kun je vervolgens inleveren op een aantal centrale punten, zoals de Albert Heijn. Zo kan de verpakking weer hergebruikt worden en verminder je het aantal plasticverpakkingen!

Young Capital wint de derde plek van de Social Innovation Relay. © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Wat een innovatieve ideeën allemaal, ook de leerlingen die niet in de prijzen zijn gevallen hebben hele mooie ideeën bedacht. Super gedaan, daar mogen jullie heel trots op zijn!

Social Innovation Relay

Social Innovation Relay (SIR) is een wedstrijd waarbij middelbarescholieren een sociaal innovatief idee bedenken om een maatschappelijk probleem mee op te lossen. Met de hulp van een begeleider vanuit Nationale Nederlanden gaan de scholieren aan de slag met het idee. Dankzij de inzet van vrijwilligers bij het doceren van de casussen, het begeleiden van de teams en het beoordelen van de plannen worden leerlingen al op jonge leeftijd geïnspireerd om een betere wereld te creëren.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

Informatie

Categorie: Nieuws
Datum: 22 mei 2019

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!