Home » Nieuws » Stichting Jong Ondernemen met zusterorganisaties genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Stichting Jong Ondernemen met zusterorganisaties genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

1 februari 2022
Categorie: Future Founders | Nieuws
Datum: 1 februari 2022

Stichting Jong Ondernemen is samen met haar tientallen zusterorganisaties wereldwijd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit werd vandaag door de organisatie van de Nobelprijs bekendgemaakt. Jong Ondernemen is onderdeel van Junior Achievement (JA) Worldwide, een NGO die al honderd jaar jonge mensen helpt hun talenten te ontdekken en ondernemender te maken. De nominatie voor de Nobelprijs hebben Jong Ondernemen en de andere JA-vestigingen te danken aan het enorme wereldwijde bereik (meer dan 100 landen, meer dan 100 miljoen deelnemers tot nu toe) en de succesvolle economische emancipatie van jongeren. Hierdoor worden onder andere armoede en werkloosheid voorkomen, aldus de anonieme hoogleraar rechten en internationale relaties die JA Worldwide nomineerde.

Jong Ondernemen bereikt in Nederland ieder jaar zo’n 110.000 scholieren en studenten tussen de 8 en 25 jaar. Dit doet zij met op leeftijd en opleidingsniveau afgestemde ondernemerschaps-programma’s, die via basisscholen, middelbare scholen en mbo’s en hbo’s worden aangeboden. De programma’s zijn erop gericht dat jongeren ondernemende vaardigheden krijgen aangeleerd. Daaronder verstaat Jong Ondernemen creativiteit, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, initiatief nemen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Met de programma’s biedt Jong Ondernemen jongeren meer kansen op de arbeidsmarkt en daarmee een beter toekomstperspectief. Alles wat de stichting doet is erop gericht om jongeren te helpen met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten.

“Dit is een geweldige erkenning voor het belangrijke werk dat we hier in Nederland en in alle andere JA-landen in de wereld doen”, stelt voorzitter Jolanda Degen van stichting Jong Ondernemen. “Ook al is de kans klein dat we de prijs daadwerkelijk krijgen, zijn we enorm vereerd dat we deze nominatie hebben gekregen. Hier in Nederland helpen we jongeren uit alle lagen van de bevolking om tot gelijke kansen te komen, of dat op de arbeidsmarkt is als werknemer, of daadwerkelijk als ondernemer. JA Worldwide doet dit ook, waarbij de impact in ontwikkelingslanden natuurlijk nog groter is: daar helpen we met ons werk conflicten te voorkomen!”

Scholen in Nederland kunnen via Jong Ondernemen deelnemen aan de ondernemerschaps-programma’s. Per jaar doen zo’n 110.000 jongeren mee. Het doel van Jong Ondernemen is om naar 250.000 deelnemers per jaar door te groeien. Directeur Mariolein van der Plas van Jong Ondernemen: “Als we dat halen, kunnen we iedere scholier in Nederland minstens één keer in hun hele schoolcarrière bereiken. Dat is onze droom.” JA Worldwide bereikt inmiddels zo’n 10 miljoen jongeren per jaar. Ze wordt daarbij ondersteund door een half miljoen vrijwilligers en onderwijzers.

Informatie

Categorie: Future Founders | Nieuws
Datum: 1 februari 2022

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!