Home » Mbo » Alumnus Eva Dusée: ‘Ondernemen is echt mijn ding!’

Alumnus Eva Dusée: ‘Ondernemen is echt mijn ding!’

23 november 2020
Categorie: Mbo
Datum: 23 november 2020

Het leven van Eva Dusée (22) is na haar deelname aan het programma Student Company van Jong Ondernemen veranderd. Ze wilde heel graag een bedrijf beginnen, maar ze dacht dat het te moeilijk was. Totdat ze in het schooljaar 2018-2019 met een groep studenten een eigen company oprichtte. “Als ik niet had meegedaan, was ik voor een baas gaan werken en had ik denk ik nooit de stap gezet om voor mezelf te beginnen.”

Het was voor Eva niet vanzelfsprekend dat ze meedeed aan het programma Student Company. Op haar opleiding binnen de mbo vakschool Nimeto werd het programma niet aangeboden. Maar toch wilde ze hoe dan ook meedoen. “Ik had een versneld traject gedaan op school en als laatste onderdeel ging ik stagelopen. Ik had gevraagd of ik 4 dagen in plaats van 5 stage mocht lopen, zodat ik ook nog andere dingen op school kon leren. Het liefst wilde ik meer leren over ondernemen. Samen met mijn teamleider heb ik gekeken naar de mogelijkheden. Toevallig was er op mijn vrije schooldag nog iets beschikbaar binnen een andere opleiding en dat was het vak ondernemen. Daar heb ik me bij aangesloten. Er was net een team gestart met Student Company, maar dat liep niet echt lekker. Na een paar maanden zijn ze gestopt. Toen kwam er ineens een plek vrij en met drie andere studenten ben ik het bedrijf Re-Plant’it begonnen. We startten pas in december, dus we liepen drie maanden achter op alle andere companies.”

Zelfgemaakte groeikaarten

Het team wilde iets duurzaams, maar wat is een makkelijk product? “Groeikaarten!”, vertelt Eva. “Dat bestond wel al, maar we gaven er onze eigen draai aan door middel van een bedankvideo (QR-code). We richtten ons op de zakelijke markt. Het idee was dat wij van het bedrijf dat bij ons kaarten kocht, het oud papier kregen. Dat papier verwerkten we in onze eigen groeikaarten. We maakten er eerst pulp van en drukten het in een eigen gemaakte malletje. Daarna gooien we er wat zaadjes op en lieten het drogen. Heel leuk om te doen. Omdat we alles zelf deden en papier van de bedrijven kregen, hadden we weinig kosten. We hoefden alleen een blender (om het papier tot pulp te maken) en maïzena aan te schaffen. Je wordt heel creatief als je niet veel geld hebt om uit te geven.”

Alumnus Eva Dusée, eigenaar van Re-Plant’it en binnenkort ook van een eigen interieur bedrijf! Foto: © Lisa Zhu

Flink aanpoten

Omdat Re-Plant’it pas in december begon met het bedenken van een product hadden ze een grote achterstand opgelopen. Uiteindelijk hadden ze maar één week om te verkopen. “Begeleiders en docenten zeiden dat het ons reëel gezien niet meer ging lukken. Maar ik dacht meteen: nou, dan kennen jullie Eva nog niet! Uiteindelijk hebben we 180 groeikaarten verkocht. Alles maakten we zelf; van de kaarten tot de verpakking. Het was flink aanpoten, maar het is ons gelukt!”

Toekomst veranderd

En na die week was het project klaar, maar hier stopte het voor Eva niet. “Ik ben er door Student Company achter gekomen dat ondernemen écht mijn ding is. Ik voel me vrij, ik kan al mijn creativiteit kwijt en ik voel me er heel gelukkig door. Daarom ben ik ook doorgestart met Re-plant’it. Het is nu mijn bedrijf. Ik verkoop duurzame relatiegeschenken, namelijk bedankdoosjes met gelukschijfjes. Dit zijn schijfjes gemaakt van wormencompost, klei en wilde bloemzaden. Er zit ook een qr-code bij waar een link naar een persoonlijke video in verwerkt zit. Mijn relatiegeschenk is bedoeld voor bedrijven om hun medewerkers te bedanken, vandaar ook dat ze bedankdoosjes heten. De ontvanger kan het gelukschijfje planten en dan groeien daar mooie bloemen uit die goed zijn voor onze bijen.” Naast Re-plant’it hoopt de jonge onderneemster begin 2021 haar eigen interieur bedrijf te lanceren. “Deze stap is nu makkelijk te maken, omdat ik exact weet hoe je een bedrijf begint en runt.”

Eva stopt even en vertelt enthousiast verder: “Het is zo gaaf om te zien waar ik nu met mijn bedrijf sta. Voordat ik aan Student Company meedeed, was ik onzeker of het me zou lukken om een bedrijf te starten. Ik dacht dat het heel erg moeilijk zou zijn en dat ik veel te jong en onervaren was. Maar Jong Ondernemen heeft me laten zien hoe leuk en toch toegankelijk het is. Door deze fantastische en succesvolle ervaring heb ik gewoon mijn eigen bedrijf opgericht. Als ik niet aan het programma had meegedaan, had ik die stap gezet. Jong Ondernemen heeft mijn toekomst echt 100% veranderd. Ondernemen ligt in mijn hart, dat wil ik mijn hele leven doen. Ik ben heel erg dankbaar dat ik deze kans heb gekregen!”

 

Tip van Eva:

  • Alles is mogelijk, ga er onbevangen in! En denk niet: shit we hebben nog maar één week, maar denk juist: Yes, we hebben nog één week. Er is heel veel mogelijk, zolang je er maar in gelooft.

Informatie

Categorie: Mbo
Datum: 23 november 2020

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!