Home » Blog » Belastingaangifte doen als jonge ondernemer: tips en richtlijnen

Belastingaangifte doen als jonge ondernemer: tips en richtlijnen

14 juli 2023
Categorie: Blog
Datum: 14 juli 2023

Belastingaangifte is een belangrijk onderdeel van het ondernemen en dus erg belangrijk om aan je studenten te leren. Er zijn meerdere onderdelen die bij de belastingdienst horen. Namelijk het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting en het is belangrijk om te weten welke aftrekposten en andere voordelen er zijn als ondernemer. In deze blog leggen we uit wat belastingaangifte doen precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden. 

 

Belastingaangifte bedrijven 

 

Btw-aangifte

Als ondernemer doe je twee soorten belasting, namelijk btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting. De btw-aangifte doe je het vaakst, namelijk vier keer per jaar of te wel elk kwartaal. Over je omzet vraag je 21% en in speciale gevallen 9% of 0% btw aan je klanten. Dit bedrag mag je niet houden, maar moet je betalen aan de belastingdienst. Je kunt je aangifte zelf gemakkelijk doen op belastingdienst.nl. Je inloggegevens heb je na je inschrijving bij de KVK van de belastingdienst gekregen. Heb je nog geen BTW nummer of inloggegevens? Wij vertellen je graag meer over hoe jij je kunt inschrijven bij de KVK.

Het is ook een optie om aangifte te doen via je boekhoudpakket of via je boekhouder. Je draagt de btw die je ontvangt van je klanten af aan de belastingdienst, maar je haalt eerst nog de betaalde btw aan andere bedrijven van dit bedrag af. De btw die gerekend wordt over je telefoonabonnement mag je dus aftrekken. Je moet dus vier keer per jaar btw-aangifte doen en na elk kwartaal heb je één maand de tijd om dit af te ronden. Natuurlijk hebben we daar een slimme truc voor! Download de app btw-alert van de belastingdienst en op die manier krijg je altijd een reminder dat je weer belastingaangifte moet doen.

 

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting hoeft maar één keer per jaar gedaan te worden. Hierbij betaal je een percentage over je winst van het afgelopen jaar, dus over je omzet min de kosten. Dit bedrag kan soms kleiner gemaakt worden door aftrekposten. De zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling zijn belastingvoordelen waar je misschien voor in aanmerking komt als ondernemer. Ondernemers met een eenmanszaak, VOF of maatschap kunnen hier gebruik van maken. Om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigen- en startersaftrek moet je minimaal 1225 uur (ongeveer 2,5 dag per week) besteden aan je bedrijf. 

 

Kleine ondernemersregeling

Ben je een startende ondernemer met een omzet lager dan 20.000 euro per kalenderjaar? Dan is de kleine ondernemersregeling (KOR) misschien iets voor jou. Je komt in aanmerking voor de KOR als je omzet minder is dan 20.000 euro btw op jaarbasis en als de belastingdienst je ziet als ondernemer voor de btw. Het grote voordeel van de KOR is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen, dus je hoeft er ook geen stress om te hebben. Je moet natuurlijk wel je boekhouding op orde hebben om je omzet goed bij te houden. Wil je gebruik maken van de KOR? Je kan je aanmelden via de website van de belastingdienst.

Contact

 

Hoe kies je een boekhoudpakket?

Het is belangrijk als ondernemer om je boekhouding goed op orde te hebben. Op deze manier houd je goed overzicht over je inkomsten en uitgaven. Je kan dit natuurlijk zelf in excel doen, maar het is nog gemakkelijker om een boekhoudpakket te hebben. Denk er goed over na wat je precies nodig hebt. Extra functies die sommige boekhoudprogramma’s aanbieden zijn het maken van facturen en offertes, het bijhouden van je uren, scannen van je bonnetjes met een app, het doen van je btw-aangifte en je bankrekening koppelen. 

 

Ontwikkel de ondernemende houding van jongeren 

Het gat tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt is tegenwoordig groot en daarom trekt de overheid ook meer geld uit om dit gat kleiner te maken. Jong Ondernemen wil daar ook aan bijdragen en dit doen wij door middel van het beïnvloeden van de ondernemersvaardigheden van jongeren. We hebben tal van onderwijsprogramma’s voor de basisschool tot het hbo, want ondernemersvaardigheden aanleren kan al op jonge leeftijd. Bekijk de programma’s en kijk of wij iets kunnen betekenen voor jouw school. Wil je meer informatie over ondernemerschap en ben je jonger dan 18 jaar klik dan hier en ga naar de website van Kamer van Koophandel.

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 14 juli 2023

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!