Home » Blog » In 5 stappen een eigen bedrijf starten als student

In 5 stappen een eigen bedrijf starten als student

15 september 2021
Categorie: Blog
Datum: 15 september 2021

Als student ondernemer een eigen bedrijf starten leer je met Jong Ondernemen

Je hoeft tegenwoordig niet meer afgestudeerd te zijn om een onderneming te starten. Ook als student kun je beginnen met ondernemen. Dit doe je onder andere door talenten te ontdekken, een pitch te oefenen en een ondernemingsplan op te stellen. Als docent kun je een coachende rol aannemen en leerlingen de ruimte geven om hun passie te ontwikkelen. Ondernemen begint bij vallen en opstaan.


Studenten ontdekken hun talent

Een bedrijf starten als student doe je niet zomaar. Vaak begint ondernemen bij een droom. Studenten fantaseren over een eigen project dat hen enthousiast maakt en waar ze alles voor willen geven. Voordat die droom werkelijkheid kan worden, moeten leerlingen eerst hun talent ontdekken. Talenten als gevoel voor cijfers, analytisch vermogen of spreekvaardigheid. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen als:

  • Wat doe je het liefst?
  • Wat zijn je interesses?
  • Waar ben je goed in?
  • Waar ben je minder goed in?

Waar ligt de sleutel tot een succesvolle onderneming? Zelfstandig ondernemerschap biedt de kans om talenten te ontwikkelingen en hiermee ook in bedrijfsvorm succesvol te zijn. Zo worden studenten ondernemers van hun eigen talent.

 

Studenten pitchen ideeën voor onderneming

Wanneer studenten ideeën voor hun onderneming helder hebben en talenten inzichtelijk hebben gemaakt, is het van belang om een pitch te oefenen. De elevator pitch is een kort praatje waarin je de ander overtuigd van de toegevoegde waarde van een idee of product.

 

Een goede pitch bestaat meestal uit een introductie, de voordelen van de onderneming en een vraag ter afsluiting. Daarnaast is het belangrijk om enthousiast te zijn en twijfelwoorden te vermijden. Bij een zakelijke kennismaking is de eerste indruk essentieel. Juist daarom is de elevator pitch goed om in het hoofd te hebben zitten! 

 

Een fantastische pitch bedacht voor een nog beter idee? Doe mee met de Pitch Battles van Jong Ondernemen en win een mooi geldbedrag. 

 

Studenten werken aan een ondernemingsplan

Een startende ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Hiermee kunnen studenten plannen concreet maken en kansen en obstakels in kaart brengen. Onderdelen die hierin naar voren komen zijn: persoonlijke ambities, de branche, het type bedrijf, de markt, een marketingplan, financiën en een juridisch plan. Alle onderdelen samen vormen een plan van aanpak om de onderneming tot een succes te maken. 

 

Studenten leren omgaan met tegenslagen

Start je als student een onderneming? Dan moet je kunnen omgaan met tegenslagen. Als ondernemer vertalen tegenslagen zich namelijk vaak in financiële problemen met vervelende consequenties. Het belangrijkste om in dit soort situaties te onthouden, is dat je niet voor niets een product of dienst in de markt zet. Je gelooft er sterk in omdat het van waarde kan zijn voor anderen. Dit geloof hoeft niet te verdwijnen als het bedrijf niet direct succesvol is.

 

Tip: op zoek gaan naar oplossingen en bijvoorbeeld hulp van professionals inschakelen zijn manieren om het hoofd boven water te houden als het even tegenzit. 

 

Studenten leren ondernemen door te doen

Als startende ondernemer begin je sterk met een goede pitch en een uitgewerkt plan. Maar ondanks alle voorbereiding leren studenten voornamelijk door het zelf te doen. Ons motto is dan ook niet voor niks ‘Learning by Doing’. Studenten moeten ondernemen zelf ervaren en meemaken. Durven fouten te maken, hiervan leren en weer opstaan. De coachende rol van een docent kan hierin ondersteunen.

 

Leren ondernemen in de klas

Wil jij als docent studenten voorbereiden op een succesvolle toekomst op de arbeidsmarkt? Bekijk onze ondernemerschapsprogramma’s en ga aan de slag met ondernemende vaardigheden in de klas. Met de programma’s van Jong Ondernemen ontdekken en ontplooien jongeren hun talenten. Daarnaast ervaren ze welke mogelijkheden en kansen er zijn voor hun toekomst. 

Informatie

Categorie: Blog
Datum: 15 september 2021

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!