Home » Geen categorie » 1,1 miljard banen in Europa gaan de komende 10 jaar radicaal veranderen

1,1 miljard banen in Europa gaan de komende 10 jaar radicaal veranderen

12 juli 2023
Categorie: Geen categorie | Nieuws
Datum: 12 juli 2023

Meer investeren in onderwijs is hard nodig om te zorgen voor meer kansen op de arbeidsmarkt van alle jonge Europeanen.  

Gisterenmiddag (12 juli 2023) werden tijdens de JA Europese sessie de best practices getoond van Unicef, NN Group en Accenture hoe we met meer middelen meer jongeren in Europa helpen met de ontwikkeling van relevante vaardigheden.

Investeren in bijscholing en vaardigheden van jongeren
Istanbul, 12 juli – Wereldwijd zullen in de komende tien jaar ongeveer 1,1 miljard banen radicaal veranderen door technologie. We moeten nu investeren in de bijscholing en vaardigheden van jongeren willen we dit tekort aan vaardigheden, aangejaagd door het tempo van de technologische veranderingen en de mondiale uitdagingen, het hoofd bieden.
Tegen 2030 moeten we wereldwijd een miljard mensen bijscholen in Europa, omdat nu 4 van de 10 volwassenen niet over digitale basisvaardigheden beschikt.  Dit is hard nodig, als we de EU-doelstelling van 80 procent Europeanen met digitale basisvaardigheden willen realiseren. Iets wat we prioriteit moeten geven als we de Europese economie nieuw leven willen inblazen. Dan hebben we jongeren nodig die mondiger zijn die beschikken over de juiste vaardigheden. Om het gat te dichten, moeten we prioriteit geven aan middelen om dit te bereiken. 

Bedrijven en ondernemers vitale rol bij investeren in onderwijs
Naast het jaarlijkse vlaggenschipevenement van JA Europe – het Gen-E 2023 European Entrepreneurship Event in Istanbul – werd er samen met NN Group een beleidssessie op hoog niveau gehouden over ‘Youth Empowerment Through Education, with a Focus on Underserved Youth’ om precies deze kwesties aan te pakken. De sessie liet best practices uit beleid, bedrijfsleven en onderwijs zien en deed een krachtige oproep aan de internationale gemeenschap – overheden en bedrijven – om meer middelen te mobiliseren om de kansengelijkheid onder jongeren gelijk te trekken. Het benadrukte ook hoe bedrijven en ondernemers een vitale rol spelen bij het investeren in onderwijs. Als het bedrijfsleven zich inzet om deze economische veerkracht te kunnen opbouwen, is een sterkere sociale impact mogelijk. 

De twee uur durende sessie, gemodereerd door Salvatore Nigro, CEO van JA Europe, maakte de volgende deelnemers zich sterk voor grootschalige investeringen in onderwijs voor jongeren met minder kansen:

  • Federica Celestini Campanari, Buitengewoon Commissaris van het Italiaanse Jeugdagentschap
  • Nina Ferencic, Senior Regional Adviser on Adolescent Health, Development and Participation, Regionaal Kantoor van UNICEF voor Europa en Centraal-Azië
  • Henk Huisman, Head of Public and Government Affairs, NN Group & Bestuurslid JA Europe
  • Laurence Morvan, chief of staf van CEO Europa, Accenture

Europa’s toonaangevende non-profit organisatie
Belangrijke vragen waren onder andere hoe het bedrijfsleven kan worden gemobiliseerd voor de minderbedeelden, wat het verschil is tussen investeringen van de private sector in onderwijs en de publieke sector en hoe de twee elkaar kunnen aanvullen om de jeugd in Europa mondiger te maken.

Tijdens de sessie namen belanghebbenden, bedrijven en beleidsmakers deel aan een vraag- en antwoordronde, gevolgd door een presentatie van JA Griekenland en JA Turkije over voorbeelden uit het initiatief ‘Economische kansen voor iedereen’ van JA Europa over hoe jongeren in een achterstandspositie werden geholpen. We hoorden ook van een JA Roemenië studententeam over wat er effectiever gedaan zou kunnen worden om kansarme jongeren te helpen.

JA Europe, dat het grootste Europese ondernemerschapsevenement organiseerde, is Europa’s toonaangevende non-profit organisatie gericht op het creëren van paden voor inzetbaarheid, het creëren van banen en financieel succes. Het netwerk is actief in meer dan 40 landen en vorig jaar bereikten de programma’s bijna 6 miljoen jongeren met de steun van meer dan 100.000 bedrijfsvrijwilligers en 140.000 leerkrachten en opvoeders. 

Salvatore Nigro, CEO van JA Europe zei:
“De jeugd van tegenwoordig heeft onze maatschappij zoveel te bieden, maar ze kunnen dit niet alleen. Talent is universeel, maar kansen niet. Jongeren worden geconfronteerd met uitdagingen zoals het voortdurende tekort aan vaardigheden, het economische klimaat en de naschokken van de pandemie en voor degenen met een lagere sociaaleconomische achtergrond of die ontheemd zijn geraakt door oorlogen of natuurrampen, zijn deze uitdagingen en beperkingen immens.

De beleidssessie, met als sprekers Nina Ferencic van UNICEF en Federica Celestini Campanari, buitengewoon commissaris van het Italiaanse Jeugdagentschap, bleek cruciaal te zijn in het kijken naar de rol van innovatie en ondernemersvaardigheden in het empoweren van de jeugd en hoe het bedrijfsleven ook een sleutelrol speelt in het mobiliseren van middelen. Nu is het aan ons om ons te verenigen en samen te werken om het bedrijfsleven, de private en publieke sector en beleidsmakers in heel Europa te mobiliseren om de minderbedeelden te empoweren en de jeugd van vandaag op te bouwen om te helpen een toekomst te creëren voor elke volgende generatie.” 

Henk Huisman, Hoofd Publieke en Overheidszaken, NN Group & bestuurslid JA Europe zei:
“We willen bijdragen aan de empowerment van de volgende generatie Europeanen en ernaar streven dat niemand achterblijft.
Regeringen en bedrijven moeten samenwerken zodat jonge mensen in Europa zichzelf kunnen ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken.

Wij geloven dat onderwijssystemen een grote impact kunnen hebben. Vandaag hebben we laten zien dat er initiatieven zijn om de volgende generatie mondiger te maken, met een indrukwekkend succespercentage. Nu moeten we de schaal van deze successen vergroten en streven naar een grotere impact, zodat meer jonge Europeanen kunnen leren en zichzelf kunnen ontwikkelen.” 

Laurence Morvan, stafchef van CEO Europe, Accenture, zei:
“We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om divers talent en de innovators van morgen te vinden en te koesteren, en zo bij te dragen aan een meer economisch en digitaal inclusieve wereld.

Via ons wereldwijde Accenture Skills to Succeed initiatief werken we samen met onze partners om mensen voor te bereiden op kansen op het gebied van werk en ondernemerschap. Deze kansen omvatten het opbouwen van de vaardigheden en mindset voor een duurzame toekomst om de juiste baan te vinden of een bedrijf te starten. Sinds 2009 hebben we wereldwijd meer dan 7,5 miljoen mensen voorzien van de vaardigheden om hun leven wezenlijk te verbeteren.” 

Ook bijdragen aan meer kansen voor jongeren door middel van ondernemerschapsonderwijs?  

Neem contact op met Jonas@jongondernemen.nl  

Jong Ondernemen is aangesloten bij JA Europe, de grootste en toonaangevende organisatie in Europa die zich inzet om jonge mensen te inspireren en voor te bereiden op succes. Al meer dan 100 jaar biedt JA Worldwide praktijkgericht, ervaringsgericht onderwijs in ondernemerschap, werkvaardigheid en financiële gezondheid. In het afgelopen schooljaar bood het JA Europe netwerk meer dan 6,6 miljoen leerervaringen voor jongeren in online, persoonlijke en gemengde leeromgevingen.

Informatie

Categorie: Geen categorie | Nieuws
Datum: 12 juli 2023

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!