Home » Voortgezet Onderwijs » Succesvol met portemonneetjes van oude spijkerbroeken

Succesvol met portemonneetjes van oude spijkerbroeken

20 november 2020
Datum: 20 november 2020

Vind je jouw portemonnee ook altijd te groot om mee te nemen tijdens het stappen? Dat vonden Judith de Bruijn, Chelsey Fama, Merit Vis en Sophie Wolf van Junior Company PortoMini nou ook. Daarom bedachten de 17-jarige scholieren van het Cals College Nieuwegein de PortoMini, een kleine portemonnee waar een paar pasjes en wat geld in passen. Met dit idee wonnen de vier meiden de titel Junior Company van het Jaar 2020 (havo/vwo).

Het idee van een kleine portemonnee is natuurlijk niet nieuw. Daarom vond het team een andere manier om zich te onderscheiden. “We vinden duurzaamheid belangrijk. We bedachten om de portemonneetjes te maken van oude spijkerbroeken en de productie onder te brengen in een sociale werkplaats. Op deze manier sprong ons product er meteen uit”, vertelt Sophie. Voor de productie hoefden de meiden alleen maar ritsen te kopen, want stoffen kregen ze vanuit alle kanten aangereikt. “We ruimden onze eigen kledingkast op. Ook vroegen we vrienden en familie of ze nog oude kleding over hadden. In no time hadden we een berg met bruikbare stoffen.”

Van offline naar online verkoop

mogelijk portemonneetjes gemaakt worden. De productie bij de sociale werkplaats ging toch wat minder snel dan ze hoopten. Dus de vier jonge ondernemers schakelden hulp in van oma’s en moeders. Maar toen was daar ineens Corona en moesten de plannen omgegooid worden. “Op dat moment waren we heel blij dat we geen grote voorraad hadden. We hadden ongeveer 45 portemonneetjes op voorraad. We wilden ze verkopen op markten, maar ineens werd alles door het coronavirus afgelast. Dat was wel balen. We verkochten wat producten via via en plaatsten ze op Etsy, Instagram en United Wardrobe. We hebben op deze manier toch nog best wat portemonneetjes kunnen verkopen.”

Speciaal verzoek uit Amerika

De online verkoop via Etsy liep geen storm, maar er kwam wel een heel bijzonder verzoek binnen. “Een vrouw uit Amerika had ons benaderd of we tien PortoMini’s voor haar wilden maken van kleding van haar vader. Ze zou de stoffen dan naar ons opsturen. Heel mooi idee, maar het was voor ons niet haalbaar. We hadden eerder al het idee om iets te doen met stofjes die een sentimentele waarde hebben, maar het is wat ingewikkelder om dat in een korte tijd te regelen. Maar wel supergaaf om zo’n verzoek te krijgen. Daar zijn we erg trots op”, vertelt Chelsey enthousiast.

 

Beste van Nederland

De 17-jarige ondernemers zijn niet alleen trots op de aandacht vanuit Amerika, maar natuurlijk ook op de titel Junior Company van het Jaar 2020. “En dan ben je ineens de beste havo/vwo-company van Nederland. Wow, dat hadden we niet verwacht toen we begonnen met ons bedrijf. Toen we in de halve finale stonden, dachten we: misschien kunnen we het ook wel gewoon winnen”, zegt Judith. Merit vult aan: “We hebben vanaf de halve finale ook echt keihard ons best gedaan en dat betaalde zich uiteindelijk terug in de winst. Gaaf.”
De winst bracht hun ook meteen een nieuwe mogelijkheid om de portemonnees te verkopen, want ze werden benaderd door Conceptstore De Ruilfabriek in Nieuwegein. “We kregen de vraag of we onze producten wilden verkopen via hun winkel. In De Ruilfabriek kunnen creatieve ondernemers een plekje huren en hun items verkopen. Wij mochten daar gratis liggen. Dat was wel een hele eer. Tof om ons product ook echt in een winkel te zien liggen.”

Ondernemen is niet meer eng

Het was voor Judith, Chelsey, Merit en Sophie een succesvol ondernemersjaar. Hoe kijken ze terug op het hele avontuur? Judith: “Ik dacht altijd: ik start maar niks voor mezelf, want een eigen bedrijf runnen is lastig en ik kan dat niet. Maar door Junior Company weet ik nu dat ik het wél kan. Ondernemen is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel een stuk toegankelijker geworden. Het is niet meer eng om de stap te nemen om voor mezelf te beginnen, want ik weet nu wat er allemaal bij komt kijken.” Zo denken de andere meiden er ook over. Merit: “We kunnen nu gewoon zeggen dat het ons gelukt is. Hoe mooi is dat?!”

 

Tips van PortoMini

  • Je moet zelf enthousiast zijn over je product. Als je zelf niet enthousiast bent, dan worden anderen dat ook niet en dan heb je een zwaar jaar. Je moet er écht veel tijd insteken en het is veel leuker om ergens aan te werken waar je blij van wordt!
  • Het is belangrijk om met mensen in een groepje te zitten waar je je prettig bij voelt. Het hoeven geen vrienden te zijn (of te worden), maar het moet wel een veilige omgeving zijn. Je moet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn.

Informatie

Datum: 20 november 2020

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!