2011-2012 Merel Poppeliers
In het schooljaar 2011-2012 deed Merel Poppeliers in groep 8 mee aan het project Pop-up Store. Samen met haar klasgen...
Stiekem dromen we allemaal wel eens over een geldboom. Hoe fijn zou dat zijn? Nou, dat dachten Luc Prijt (1988) en zijn team ook. Vanuit het Fontys Eindhoven deden ze in het schooljaar 2006-2007 mee aan het programma Student Company van stichting Jong Ondernemen. Ze bedachten en ontwikkelden de Money Tree, een eigen geldboom. En met succes! Ze verkochten meer dan 10.000 exemplaren én werden zelfs benoemd tot beste Student Company van Europa.
“Gewoon doen”, zegt Luc meteen als we hem vragen wat hij het meeste heeft geleerd tijdens het ondernemersjaar op school. “Je moet er altijd voor willen gaan. Als je meedoet aan een programma van Jong Ondernemen heb je eigenlijk twee keuzes: braaf je studiepuntjes binnenhalen of je gaat écht samen een bedrijf starten. Wij hadden vanaf het begin die tweede instelling. Het komt je niet zomaar aanwaaien, je moet er keihard voor werken. Als je zo’n instelling hebt, dan komt er echt wat moois uit.” En dat was bij Luc en zijn medestudenten zeker het geval, er groeide gedurende het schooljaar een succesvol bedrijf uit: Money Tree. Mede met de hulp van hun begeleiders Jos Crusio en Aart van der Padt (voormalig topman van DAF). “Ze hadden allebei heel veel ervaring. Daarmee hebben ze ons super geholpen. Ik vind het tof dat Jos nog steeds begeleider is bij Jong Ondernemen, ik spreek hem ook regelmatig.”
Money Tree betekent geldboom. Zou het ze dan gelukt zijn om een geldboom te creëren? “Haha, het is maar net hoe je het bekijkt. Onze company bestond uit zes jongens. We kenden elkaar niet goed, maar het klikte meteen. We gingen brainstormen en al snel kwam ik met het idee om een muntje te maken dat als je in de grond stopt er een ‘geldboom’ uitgroeit. We hadden veel andere ideeën, maar telkens kwamen we weer terug bij dit idee. Je kunt er leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld een relatiegeschenk of een cadeautje voor een verjaardag.” De keuze was gemaakt, de zes jonge ondernemers gingen aan de slag met het idee voor de geldboom.
Toen begon de grote zoektocht, want hoe maak je een geldmuntje waar een boom uit groeit? Na dagenlang googelen kwam het antwoord. Ze kwamen via via terecht bij iemand die tabletten maakt om planten extra voeding te geven. “Die man is ook ondernemer en hij vond het leuk om jonge ondernemers te helpen. Hij maakte het tabletje met zaadjes voor ons, maar we hadden natuurlijk ook een mal nodig om er een muntje van te maken. Zo’n mal kostte al gauw duizend euro. We reisden het hele land af om iemand te vinden die ons wilde helpen.” Ze gingen overal als team naartoe, elke keer weer stonden ze er met z’n zessen. “Dat zorgde ervoor dat mensen ons wilden helpen. Ze zagen de personen achter het product.” Op een gegeven moment was het product klaar, de Money Tree was een feit; een 2 euro munt met zaadjes erin dat in z’n geheel zal oplossen wanneer het in aanraking komt met water. Uit de munt groeit een goudkleurig Afrikaantje, de ‘geldboom’. Maar daar bleef het niet bij. Aan alles werd gedacht: het krijgen van een Money Tree werd een hele ervaring. Het muntstuk zat in een schatkistje inclusief een boekje met sprookje en de gebruiksaanwijzing. “Ons basisidee is niet bijzonder, het is geen life-changing product. Juist de marketing eromheen maakte het een tof product. Er zat een verhaal omheen en dat sprak mensen aan. Het ging uiteindelijk vooral om de glimlach van de ontvanger.”
En met die glimlach zat het wel goed! Want niet alleen de ontvangers kregen een glimlach op hun gezicht, de jonge studentondernemers ook. Ze verkochten tijdens het ondernemersjaar meer dan 10.000 stuks. “Het ging om serieus geld. We verkochten het vooral als relatiegeschenk voor bedrijven. Al snel meldden de financiële sector en een boomrooier zich. Ook verkochten we een batch van 5.000 muntjes aan een bedrijf dat snel daarna helaas failliet ging. Gelukkig hebben we ze laten aanbetalen. Maar goed ook, want anders konden we fluiten naar onze centen. Daar leer je ontzettend van.” Ook de media-aandacht zorgde voor het verkoopsucces. “We zochten de lokale Brabantse pers op. Zo stuurden we bijvoorbeeld persberichten met in de kop ‘Tilburgse student’ of ‘Nuenense student’. Lokale media schrijven graag over dit soort nieuwtjes. We kwamen in lokale kranten, maar later werd het ook regionaal en landelijk opgepikt. Daarnaast zorgden de events van Jong Ondernemen voor een goed netwerk. We kregen via via steeds weer klanten.”
En zelfs buiten Nederland was er interesse. Een grote financiële dienstverlener uit Malta meldde zich. Malta ging in 2008 de euro invoeren en wilde de geldboom als cadeautje geven aan klanten. “Oh, jij hebt goed gegoogeld”, zegt Luc lachend. “Daar is niks uitgekomen, het waren vooral gesprekken. Maar het was wel ontzettend goede PR, want we kwamen hierdoor in de krant.”
Niet alleen de verkoopaantallen toverden een glimlach op het gezicht van Luc en zijn team, ook het winnen van een tal van prijzen. De mooiste prijs was het winnen van de Europese titel ‘Company of the Year 2007’. “Dit was echt heel gaaf. Eerst wonnen we de nationale finale van Jong Ondernemen, daarna mochten we naar de Europese finale in Oslo. Aan die finale, georganiseerd door JA Europe, doen Student Companies uit heel Europa mee. Super vet! We stonden er weer als team en we geloofden écht in ons product. Dat zag de jury gelukkig ook.” Een hele bijzondere prestatie, want Money Tree was de eerste company die sinds de oprichting van stichting Jong Ondernemen in 1990 de Europese titel veroverde. In 2010 won company Greeny Games van HU Amersfoort ook deze prijs. Tot op heden zijn dat de twee Student Companies die deze titel naar Nederland hebben gehaald.
Na het ondernemersjaar op school besloot Luc samen door te starten met medestudentondernemer Maikel van Heugten. “Ik deed dit als bijbaantje naast school. Ik heb in die tijd fijn bijverdiend. Was erg leuk om te doen en ik heb er ook goede contacten aan overgehouden. Op een gegeven moment besloot Maikel om ermee te stoppen, ik ben alleen doorgegaan. Maar een paar jaar terug ben ik ook gestopt met Money Tree. Ik kom uit een ondernemersgezin en ik wil uiteindelijk met mijn broer de meubelzaak van mijn vader overnemen. Die zaak bestaat al meer dan 100 jaar. Ik zie dit familiebedrijf nog steeds als een startup. De ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het ondernemersjaar op school kan ik nu goed toepassen. Gewoon heel veel dingen proberen, dan kom je er wel!” En wordt er ooit weer nieuw leven in Money Tree geblazen? “Ik geloof nog steeds in Money Tree en weet zeker dat het idee wereldwijd een succes kan worden, maar op korte termijn kan ik het niet oppakken. Wie weet wat de toekomst zal brengen!”
In het schooljaar 2011-2012 deed Merel Poppeliers in groep 8 mee aan het project Pop-up Store. Samen met haar klasgen...
Met twaalf andere studenten zat Wyona Antonisen-Praet in het schooljaar 2003-2004 in een Mini-onderneming (nu bekend ...
Met cijfertjes werken vond Joy van Delft nooit leuk. Totdat ze in het schooljaar 1996-1997 meedeed aan een programma ...