‘Ik word nog elke dag herinnerd aan Jong Ondernemen’

Jong Ondernemen heeft een bijzondere plek in het leven van Eveline de Jongh. Ze deed in het schooljaar 1994-1995 mee aan het programma Student Company (destijds Mini-onderneming, red.) en richtte met zo’n vijftien andere studenten een bedrijf op. Maar na dat jaar ondernemen op school stopte de betrokkenheid voor Eveline niet. Ze was jurylid op marktdagen, startte met twee anderen de alumnivereniging Young Business Talents, was een tijdje begeleider én ze enthousiasmeerde haar moeder, die teamleider was, om op haar school ook met Jong Ondernemen aan de slag te gaan.

“Zoiets maak je nooit meer mee, het was zo’n unieke ervaring"

“Wacht, ik heb een la met allemaal Jong Ondernemen spullen. Ik zal eens even kijken wat daar allemaal in ligt”, begint Eveline. Ze trekt een laatje open en er verschijnen stapels papieren. “Ik heb hier nog jaarverslagen van 1999 tot en met 2002, flyers van het programma, handleiding voor begeleider en zelfs nog een recht op een aandeel van company C-hold. Ook liggen er nog allerlei producten die ik kocht van de company’s. Leuk om te zien zeg.” Ook haar eigen product, de Sound-Keeper, heeft ze nog thuis staan. “Het is een doorzichtig cd-rekje met een black light lamp erachter. We hebben bijna alles zelf gemaakt en in elkaar gezet, tot de verpakking aan toe. Mijn vader zei toen nog: zet je handtekening en naam erop, dit is wel heel bijzonder. We hadden elk cd-rekje een eigen nummer gegeven, zo was het een soort collectors item. Zoiets maak je nooit meer mee, het was zo’n unieke ervaring. Dat moet je koesteren en herinneren.”

Pionieren

In de tijd dat Eveline meedeed aan Jong Ondernemen waren de teams een stuk groter dan nu. Zij zat met meer dan vijftien studenten in één team, terwijl dat tegenwoordig rond de vier tot zes is. “Dat was écht een hele uitdaging. We kregen de opdracht om zelf een product te bedenken, maken en verkopen. Ik studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool in Groningen, ze doen nu trouwens nog steeds mee. Leuk! Destijds waren ze nog zoekende, omdat we de eerste company waren van de opleiding. Jong Ondernemen (destijds stichting Mini-Ondernemingen Nederland), bestond toen ook net een paar jaar. We waren met z’n allen aan het pionieren.” Eveline en haar team waren heel ambitieus, ze hadden wilde plannen. “We wilden voor de kerst met ons product in de winkel liggen, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. De meeste Sound-Keepers werden door familieleden gekocht. Het product was ook niet mooi genoeg om in de winkel te komen. Alleen die verpakking al. We hadden de doos zelf in elkaar geknutseld. Als de lijm los zat, viel de doos zo uiteen”, zegt Eveline lachend.

Voor het echie

Dat Eveline het project serieus nam en ambitieus was, kan haar moeder Anita de Munnik zich nog goed herinneren. Anita werd zelfs aangestoken door het enthousiasme van Eveline, want ze introduceerde rond 2005 Jong Ondernemen ook op haar school, het Echnaton in Almere. “Ik vond het zo mooi om te zien hoe Eveline met het project aan de slag ging. Ze ging er helemaal voor. Op een gegeven moment dacht ik: misschien is dit ook wel wat voor mijn school. Ik was toen teamleider vmbo-bovenbouw. Er zaten veel leerlingen uit achterstandswijken in de bovenbouw. Voor hen was het verleidelijk om wat anders te doen met het geld dat ze ophaalden via hun eigen bedrijf. Samen met Jong Ondernemen hebben we het project een andere draai gegeven, zodat het ook paste bij de doelgroep. Het was een succes, docenten en leerlingen waren enthousiast. Zulke projecten zijn heel belangrijk voor het onderwijs. Economie is best een lastig vak en met Jong Ondernemen kun je het vak leuker maken en leerlingen geweldig enthousiasmeren. Ik vond het project extra belangrijk om de vmbo-leerlingen hun blik op de toekomst te laten richten. Hun deelname aan Jong Ondernemen was het eerste dat ze voor het echie deden. Het is belangrijk voor hun algemene ontwikkeling. Dat is toch mooi?” 

"Ik ben in 2005-2006 Member of the Year geworden, het certificaat hangt nog steeds in de woonkamer. "

Member of the Year

Niet alleen inspireerde Eveline haar moeder om aan de slag te gaan met Jong Ondernemen op haar school, ze richtte ook met Marko van Wijngaarden en Maureen van Beusekom in 2000 de alumnivereniging Young Business Talents op. Hierin stond inspiratie ook centraal. “Iedereen die had meegedaan aan een project van Jong ondernemen kon lid worden. Er waren in het begin zo’n dertig mensen lid. We kenden elkaar niet, de verbindende factor was Jong Ondernemen. We kwamen met de vereniging meerdere keren per jaar bij elkaar. Elke keer kozen we een uitdagend onderwerp en zochten een bijzondere locatie uit, zoals het Archeon of bij Capgemini of bij Tata Steel. Ik ben lang betrokken geweest bij de vereniging. Ik ben zelfs in 2005-2006 Member of the Year geworden. Het certificaat hangt nog steeds in de woonkamer. Ik word elke dag herinnerd aan Jong Ondernemen door verschillende producten die ik nog steeds gebruik. Het was echt een hele mooie tijd. Helaas is na tien jaar de alumnivereniging ermee gestopt. De harde kern is weggevallen. Iedereen wil wel meedoen zolang het allemaal geregeld wordt. Alleen dat gebeurde toen niet meer. Jammer, wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Ik heb er in ieder geval hele mooie herinneringen aan over gehouden én zelfs een mooie vriendschap. Maureen en ik zijn na al die jaren nog steeds vriendinnen!”

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!