Alumni Ashley en Swenne: ‘Onze droom is om een eigen productielijn te draaien in een fabriek’

Een eigen bedrijf runnen stond nooit op de planning voor Ashley Foekens en Swenne Gräfing. Totdat ze in het schooljaar van 2021-2022 meededen aan het programma Student Company van Jong Ondernemen via Inholland in Amsterdam. Ze bedachten samen een gezond zoet beleg. Het bedrijf SANO (dat gezond in het Italiaans betekent) was geboren. Inmiddels hebben Ashley en Swenne zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en gaan ze keihard knallen met hun eigen bedrijf! 

"We zijn volop bezig met het ontwikkelen van meer producten en smaken"

“Ik zeg elke keer: het is niet de vraag of het een succes gaat worden, maar wanneer!”, vertelt Ashley. Aan enthousiasme geen gebrek, want Ashley en Swenne praten honderduit over hun kersverse bedrijf. “We zijn nu bezig met het ophalen van geld via crowdfunding, want we willen graag de houdbaarheid van ons product officieel testen. Op dit moment blijft het product sowieso drie maanden goed, maar we willen betere tests door een lab laten uitvoeren zodat we hier geen risico’s mee lopen bij opschaling. Verder zijn we volop bezig met het ontwikkelen van meer producten en smaken.”

Gezond zoet beleg

Maar wat is het dan precies voor een product? Swenne: “Tijdens onze deelname aan Student Company bedachten Ashley en ik een zoet beleg van chiazaad en citroen. Het product is een bron van vezels en eiwitten en bevat geen toegevoegde suikers in tegenstelling tot het standaard zoete beleg. Daarnaast heeft het product een Nutri-score A label. Het bedrijf heette eerst nog Chitroen en runden we op school met vier andere studenten die ook meededen aan het programma van Jong Ondernemen. We hebben toen 185 klanten gehad die samen 600 potjes kochten. Dat was wel echt gaaf. Sommige klanten kwamen ook weer terug. Het bedrag dat we als winst overhielden, hebben we gedoneerd aan het Diabetes Fonds.”

Ondernemen ging bij de twee jonge ondernemers ook niet zonder vallen en opstaan, want ze hebben voor genoeg uitdagingen gestaan. Een van de uitdagingen was het samenwerken met het team. “In het begin hadden we moeite om dingen samen op te pakken en gezamenlijk de missie en visie te bepalen. Iedereen zag het anders. Gelukkig hadden we een hele fijne begeleider die een workshop met ons organiseerde. We hebben een middag gezeten en toen was alles duidelijk en stonden alle neuzen dezelfde kant op. Dat was fijn. Toen deelname aan Jong Ondernemen voorbij was hebben Swenne en ik besloten om samen verder te gaan met het bedrijf, de rest van de groep wilde er niet mee door”, aldus Ashley.

"Tijdens Student Company hadden we 185 klanten die samen 600 potjes kochten"

Naamsbekendheid vergroten

De naam Chitroen paste al snel niet meer bij het bedrijf dat Ashley en Swenne voor ogen hadden. Ze wilden flink groeien! “De naam Chitroen komt van chiazaad en citroen, maar we willen de komende tijd meer smaken lanceren, zoals de nieuwe aanvulling op het assortiment aardbei, maar ook ananas, framboos en mango-passievrucht. Het is lekker door de yoghurt, op een cracker, maar ook op bijvoorbeeld poffertjes. Ons product is zoveel meer dan gezond zoet beleg door het hoge gehalte aan fruit en zaden. De komende tijd gaan we het bedrijf verder uitbouwen, we hebben nog genoeg leuke ideeën. Zo zijn we nu bezig om SANO als vulling in emmers te leveren aan een grote industriële bakkerij en willen we aan zoveel mogelijk challenges en wedstrijden meedoen om onze naamsbekendheid te vergroten en startkapitaal op te halen. Daarnaast gaan we binnenkort over van V.O.F. naar B.V. en gaan dan aandelen uitgeven. Hierdoor kunnen we nog harder groeien en meer mensen op een gezonde manier van zoet beleg laten genieten”, legt Ashley uit. Swenne vult aan: “Het is onze droom om een eigen productielijn te hebben draaien in een fabriek. We willen hier echt ons werk van maken na afronding van onze studie. Ik had voordat we begonnen aan Student Company geen ondernemersdrang, maar het was het leukste half jaar van de studie. Het is zo gaaf om alle facetten van ondernemen te leren. We zeggen elke dag tegen elkaar: dit is zo leuk om te doen!”

Meer weten over SANO of een lekker potje bestellen? Check het hier!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!